Boekenplank:
Kies

Boeken van Jack Lynn


Overzicht

  • De professor - The professor
  • Het verraad van een Yankee - The turncoat

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe professor
Joseph Pastore is een eerlijk man, die zich met hard werken uit de sloppen van Brooklyn opgewerkt heeft - maar de herinnering eraan is hem bij gebleven. Hij staat bij iedereen bekend als 'de Professor': een geacht docent aan de Universiteit van New York, die geniet van zijn succes en het deelt met zijn vrouw en tienerdochter. Hij probeert het ook te delen met de jongelui, die hij aanmoedigt dezelfde moeizame klim naar boven te beginnen. Deze kinderen uit de sloppenwijken, die hem aan zichzelf doen denken, moeten geholpen en geleid worden - gratis, als dat moet.
Wanneer hem een ongewone leerling wordt aangeboden, met geheel andere problemen, aanvaardt hij de opdracht slechts na lang nadenken. Deze jongen heeft ook hulp nodig - zijn vader is een maffioso, een van de meest bekende leiders van de georganiseerde misdaad in Amerika.
Pastore maakt zichzelf wijs dat dat niets uitmaakt. Hij zal er niet bij betrokken raken, maar de jongen alleen maar éénmaal per week lesgeven. Hij heeft het bij het verkeerde eind. Zonder opzet heeft hij zich in een web van misdaad laten verstrikken, dat hem niet meer wil laten gaan. Het is een nachtmerrie, waaraan alleen hij een eind kan maken.
De professor is een roman die zich laat lezen als een waar gebeurd verhaal, een verhaal over hardheid en tederheid, over verbijstering en doodsangst, over een goed mens, die steeds dieper in een draaikolk van het kwaad wordt gezogen.
Schrijver: Jack Lynn
Oorspronkelijke titel: The professor
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-229-5076-X
Uitgever: Bruna
Het verraad van een Yankee
Het verhaal van Gerald Howard Hawthorne, de Amerikaanse korporaal die met zijn compagnie in de Koreaanse oorlog gevangen wordt genomen, overloopt naar Rood China en bij de vrede weigert terug te keren naar Amerika, is zowel afschrikwekkend als sensationeel.
Door een uiterst ongelukkige jeugd is Hawthorne opgegroeid tot een eenzelvig en asociaal man. Wanneer hij dan daadwerkelijk aan de oorlog gaat deelnemen, wordt hij door zijn kameraden genegeerd, zeker als hij laat blijken belangstelling te hebben voor de Chinese taal en cultuur.
Wanneer de vrede een feit is, besluit hij bij de Chinezen te blijven en trouwt zelfs met een Maoïste. Na acht jaar echter geeft Hawthorne de wens te kennen naar Amerika terug te keren, om alleen maar te ervaren dat hij daar beslist niet welkom is...
Op magnifieke wijze worden nu door Lynn twee werelden met elkaar geconfronteerd. Enerzijds is daar de regering, die beseft dat de informatie waarover Hawthorne beschikt, hem tot een menselijke tijdbom maakt die tot een catastrofe voor de natie kan leiden.
Anderzijds wordt meedogenloos de macht van het medium televisie aan de kaak gesteld, wanneer een tv-maatschappij zijn terugkeer betaalt in ruil voor een exclusief interview. Ministers worden bedreigd en de machine treedt in werking om de soldaat te vermorzelen...
Schrijver: Jack Lynn
Oorspronkelijke titel: The turncoat
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-245-0394-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff