Boekenplank:
Kies

Boeken van Jamal Mahjoub

Meer over Jamal Mahjoub

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Parker Bilal

Geboren: 1960

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Jamal Mahjoub


Overzicht

  • De boodschapper - The carrier
  • De halfzus - The drift latitudes

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe boodschapper

‘Algiers was de eerste knoop in een lange slinger die hem naar het westen voerde. Als een naald zou hij door de engte van Gibraltar glippen om de uitgestrekte westelijke oceaan te bereiken waarover Columbus had gevaren op zoek naar zijn Nieuwe Wereld. Hier keerde de stroom naar het noorden en terwijl de zeilen zich spanden, werd de lucht kouder en het zonlicht zwakker. Dit alles wist hij al. Hij had ervoor gestudeerd, sterker nog: zijn leven lang had hij zich voorbereid op deze missie.’

Aan het begin van de zeventiende eeuw zit Rashid al-Kenzy weg te kwijnen in de gevangenis voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Dan doet de dei van Algiers hem een verleidelijk voorstel: zijn leven en vrijheid in ruil voor een moeilijke missie. Hem wordt verzocht naar het noorden te reizen, naar Europa, op zoek naar een geheimzinnig optisch instrument uit Nederland - een van de eerste telescopen ter wereld.

De reis verloopt niet zoals gepland, en na vele omzwervingen lijdt Rashid schipbreuk voor de kust van Jutland. Hij wordt gered door Vernet Heinesen en ingeschakeld bij de bouw van diens toren naar de sterren, waarmee Heinesen wil bewijzen dat zijn leermeester, de astronoom Tycho Brahe, het bij het verkeerde eind had. Een geheel nieuwe wereld van wetenschappelijke en astronomische kennis opent zich voor Rashid. Kennis die op gespannen voet staat met zijn geloof en overtuigingen; gevaarlijk, maar tegelijk ook veelbelovend. Totdat het lot opnieuw ingrijpt.

Schrijver: Jamal Mahjoub
Oorspronkelijke titel: The carrier
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789035119505
Uitgever: Bakker
De halfzus

Als Jade haar zieke moeder in haar geboortestad Liverpool bezoekt, ontvangt ze een pakje brieven dat een jaar lang vergeten op zolder heeft liggen verstoffen. De brieven zijn geschreven door haar halfzus, Rachel, en gaan over haar leven in Soedan. Het lezen van Rachels brieven zet Jade ertoe aan na te denken over hun plek in verschillende culturen: de een heeft ervoor gekozen, de ander is er bij toeval terechtgekomen.

Schrijver: Jamal Mahjoub
Oorspronkelijke titel: The drift latitudes
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044514506
Ebook: 9789044520736
Uitgever: De Geus