Boekenplank:
Kies
  • Home
  • M
  • Agustín Fernández Mallo

Boeken van Agustín Fernández Mallo

Agustín Fernández Mallo is een gediplomeerde fysicus. Zijn Nocilla Trilogie, gepubliceerd tussen 2006 en 2009, bracht een verschuiving teweeg in de hedendaagse Spaanse literatuur en baande de weg voor een nieuwe generatie schrijvers die bekendstaat als de 'Nocilla-generatie'. In 2022 werd de Nocilla Trilogie, in de Nederlandse vertaling van Adri Boon, bekroond met de Europese Literatuurprijs.

Meer over Agustín Fernández Mallo

Genre: Roman

Geboren: 1967

Geboorteland: Spanje


Overzicht

  • Nocilla Trilogie - Nocilla Dream, Nocilla Experience, Nocilla Lab
  • Trilogie van de oorlog - Trilogía de la guerra

gedetailleerd overzicht

OverzichtNocilla Trilogie

De Nocilla Trilogie bevat de boeken:

  1. Nocilla Dream (2006)
  2. Nocilla Experience (2008)
  3. Nocilla Lab (2009)

In zijn Nocilla Trilogie voert Agustín Fernández Mallo talloze verhalen op van mensen en plaatsen die Amerika en de wereld in het digitale tijdperk van de eenentwintigste eeuw weerspiegelen.

In het midden van de woestijn in Nevada staat een afgezonderde populier die bedekt is met honderden paren schoenen. Verderop langs Route 50 wordt een eenzame prostituee verliefd op een verzamelaar van gevonden foto’s. In Las Vegas bouwt een Argentijnse man een eigenaardig monument voor Jorge Luis Borges. Op de vlucht voor de autoriteiten neemt Kenny zijn intrek in de wettelijke non-plaats van het Singapore International Airport. In Londen is de kunstenaar Jodorkovski uren bezig met het schilderen van piepkleine vignetten op kauwgum die op het trottoir zit vastgeplakt. De schrijvers Enrique Vila-Matas en Agustín Fernández Mallo ontmoeten elkaar op een booreiland.

Dit zijn slechts enkele van de verhaallijnen die tezamen de Nocilla Trilogie vormen, die werd binnengehaald als een van de vermetelste hoogtepunten in de Spaanse literatuur. De drie romans staan vol met verwijzingen naar arthousefilms, conceptuele kunst, praktische architectuur, de geschiedenis van computers en de decadentie van de roman. Mallo ontdekt schoonheid in leegte en onthult de essentie van het hedendaagse leven. De trilogie wordt beschouwd als een mijlpaal in de Spaanstalige literatuur.

Schrijver: Agustín Fernández Mallo
Oorspronkelijke titel: Nocilla Dream, Nocilla Experience, Nocilla Lab
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789083174433
Uitgever: Koppernik
Trilogie van de oorlog

Een schrijver reist naar het kleine onbewoonde eiland San Simón, dat tijdens de Spaanse Burgeroorlog door Franco als concentratiekamp werd gebruikt. In Miami keert Kurt Montana, de vierde astronaut die Neil Armstrong en co in het geheim vergezelde naar de maan, terug naar de belangrijkste gebeurtenissen van zijn leven, van zijn diensttijd in de oorlog in Vietnam tot zijn herinnering aan het zien van de aarde vanuit de ruimte. In Normandië begint een vrouw aan een wandeltocht langs de stranden van D-Day met als doel stap voor stap een aankomst na te doen die jaren eerder plaatsvond.

Trilogie van de oorlog is een verbijsterende roman over en voor onze onsamenhangende tijd. Agustín Fernández Mallo, een van de grote vernieuwers van de literatuur, bereikt onontgonnen hoogten. Het integreren van verschillende disciplines als wetenschap, populaire cultuur en antropologie zorgt voor een roman die doordesemd is van een eigentijdse poëtica.

Schrijver: Agustín Fernández Mallo
Oorspronkelijke titel: Trilogía de la guerra
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789083274379
Uitgever: Koppernik