Boekenplank:
Kies
  • Home
  • M
  • Catherine Marchant

Boeken van Catherine Marchant

Meer over Catherine Marchant

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Catherine Cookson, Katie MacMullen

Geboren: 1906 / Overleden: 1998

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Aan de oever van de rivier - Miss Martha Mary Crawford
  • Een dal van liefde - The iron facade
  • Kate - House of men
  • Kirsten - The slow awakening
  • Linda - Heritage of folly
  • Rosa - The fen tiger

gedetailleerd overzicht

OverzichtAan de oever van de rivier
Aan de oever van de rivier is het verhaal van het twintigjarige meisje Martha Crawford, dat na de dood van haar moeder een zware last op haar tengere schouders krijgt gedrukt: de leiding van het huishouden van Het Woonhuis, de vervallen bezitting van de Crawfords aan de oever van de Tyne, in het romantische Northumberland.

Het geldgebrek wordt steeds nijpender, haar charmante vader gaat elk financieel gesprek uit de weg, haar twee zusjes gaan nog helemaal op in hun meisjesdromen, terwijl haar broer een beschermd leven leidt op een kostschool. Bovendien vraagt haar oude tante Sophie haar voortdurende zorg.

Plotseling veranderen twee dramatische gebeurtenissen het gewone levenspatroon van Het Woonhuis drastisch. De een stelt Martha voor nog veeleisender verantwoordelijkheden, de ander brengt haar in conflict met een bijzonder openhartige man: dokter Harry Fuller...
Schrijver: Catherine Marchant
Oorspronkelijke titel: Miss Martha Mary Crawford
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789023503279
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Een dal van liefde
Prudence Dudley, een aantrekkelijke jonge vrouw, heeft als romanschrijfster al aanzienlijke successen geboekt. Toch ligt zij overhoop met het leven. De oorzaak hiervan is een ongelukkige jeugd, waarin zij een diepgaande emotionele crisis heeft doorgemaakt.

Om met zichzelf in het reine te komen, vertrekt zij met haar tante Maggie, die haar enige steun en toeverlaat is, voor drie maanden naar een buitenhuis in het romantische Lake District.

Hier ontmoet Prudence de eigenaar van het verwaarloosde landgoed Lowtherbeck, David McVeigh. Aanvankelijk heeft zij een afkeer van zijn agressief en aanmatigend optreden, maar dan ontdekt zij dat het leven David even genadeloos heeft behandeld als haar...
Schrijver: Catherine Marchant
Oorspronkelijke titel: The iron facade
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789023503842
Uitgever: Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij
Kate
Kate Mitchell treedt in dienst op een groot eenzaam landhuis, als secretaresse van de schrijver Maurice Rossiter. Diens oudere broer Logan staat aan het hoofd van de nogal eigenaardige huishouding.

De knappe Maurice, slachtoffer geworden van polio, probeert het geluk van zijn broer, van wiens liefdadigheid hij nu afhankelijk is, te ruïneren.

Zijn wrok neemt zulke afschuwelijke vormen aan, dat Kate van dag tot dag voelt hoe de dramatische achtergrond steeds meer een onheilspellend noodlot dreigt te worden...
Schrijver: Catherine Marchant
Oorspronkelijke titel: House of men
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 9789023504023
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Kirsten
In de vorige eeuw ging een wees een barre toekomst tegemoet. Dit gold ook voor Kirsten MacGregor, wier ouders plotseling overleden. Ze viel in handen van de gewetenloze Ma Bradley, die jongen en meisjes op egoïstische wijze uitbuitte.

Kirsten groeit op tot jonge vrouw. Haar schoonheid werd verstoord door een scheelziend oog. Het bijgelovige vissersvolk uit de streek beschouwde haar afwijking als de oorzaak van ongeluk, 'het boze oog', en uiteindelijk kwam het tot een climax: ze moesten haar zien kwijt te raken. Ze werd overgedaan aan de ketellapper Hop Fuller, die een harde wrede meester bleek te zijn en bovendien herhaaldelijk haar eer belaagde.
Schrijver: Catherine Marchant
Oorspronkelijke titel: The slow awakening
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789023503408
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Linda
Het centrale thema van deze roman is een oude bittere vete tussen twee families wier landerijen in een van de mooiste, maar ook ruigste kuststreken van Engeland, Northumberland, aan elkaar grenzen.

Het is in deze geladen atmosfeer, dat de onervaren Linda Metcalfe, zich niet bewust van wat haar te wachten staat, als landbouwleerlinge op een van de twee boerderijen verzeild raakt en zodoende betrokken wordt bij de vete tussen de twee gezinnen.

Geleidelijk aan gaat ze iets begrijpen van de strijd om het bezit van land en de daarmee parallel lopende liefdesproblemen die aan beide kanten zulke diepe littekens hebben achtergelaten.
Schrijver: Catherine Marchant
Oorspronkelijke titel: Heritage of folly
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789023503712
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.


Rosa
Rosa Murley zorgt voor haar twee jaar oudere zusje en haar vader, een doorgewinterde dronkaard. De schrijnende armoede en de verstikkende eenzaamheid maken van Rosa's leven een uitzichtloos bestaan.

Het keerpunt in haar leven komt wanneer ze, na een van de drinkgelagen van haar vader, tijdens een stikdonkere nacht op zoek is naar hulp. Onderweg komt ze Michael Bradshaw, 'de tijger van het moeras' zoals zij hem noemt, tegen.

Deze ogenschijnlijk nukkige, stugge man gaat een belangrijke plaats in haar leven innemen, hetgeen haar vader en zusje met alle beschikbare middelen proberen te verhinderen.
Schrijver: Catherine Marchant
Oorspronkelijke titel: The fen tiger
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 9789068790863
Uitgever: Briljant Books