Boekenplank:
Kies

Boeken van Karl Marlantes

Karl Marlantes studeerde aan Yale University en Oxford University, en diende als marinier in de Vietnamoorlog. Hij ontving meerdere onderscheidingen waaronder twee keer The Purple Heart.

Meer over Karl Marlantes

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Non-Fictie, Oorlog

Geboren: 1944

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • De rivier - Deep river
  • Matterhorn - Matterhorn

Non-Fictie

  • Oorlog voeren - What it is like to go to war
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe rivier

De rivier is een epische familiesaga over Finse immigranten en hun poging een plek te veroveren in het immens ruige landschap van het Amerikaanse Midden-Westen aan het begin van de twintigste eeuw...

Aan het begin van de twintigste eeuw, wanneer de revolutie in Rusland ook haar tol eist in Finland, zien de drie Koski-kinderen - Ilmari, Matti en hun zus Aino - zich gedwongen om naar de Verenigde Staten te vluchten. Niet ver van de majestueuze Columbiarivier voegen zij zich bij andere Finnen in een houtkapgemeenschap in het zuiden van Washington, waar de eerste oogst van de kolossale oerbossen tot snelle ontwikkeling leidt en een radicale arbeidersbeweging zich begint te ontwikkelen.

De broers Ilmari en Matti worden geconfronteerd met zowel de opwinding als het gevaar van deze wildernis rond het grensgebied - het beklimmen en kappen van bomen van wel honderd meter hoog - terwijl Aino, die als sterke en onafhankelijke vrouw meer van de boeken is, zich inzet voor de organisatie van de eerste vakbonden in de industrie. Ze proberen alle drie een nieuw thuis op te bouwen in een Amerika dat razendsnel aan het veranderen is, maar ze trachten tegelijkertijd ook vast te houden aan tradities die ze van huis uit hebben meegekregen.

Schrijver: Karl Marlantes
Oorspronkelijke titel: Deep river
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789029093798
Ebook: 9789402314441
Uitgever: Meulenhoff
Matterhorn

Vietnam, 1969. Tweede luitenant Waino Mellas is eenentwintig jaar en net aangekomen op Matterhorn: een Amerikaanse vesting diep in de Vietnamese jungle. Vlak na zijn aankomst krijgt zijn eenheid het bevel in vijandig gebied op zoek te gaan naar een Noord-Vietnamese legerunit.

Mellas en zijn mannen zullen ziekte, honger, bloedzuigers, tijgers en een vrijwel onzichtbare vijand moeten trotseren, maar het zijn de raciale spanningen en de valse loyaliteiten die hen ten val dreigen te brengen.

Matterhorn is niet alleen een rauw verslag over de waanzin van de oorlog maar tevens een krachtig en universeel verhaal over moed, vriendschap en opoffering.

Schrijver: Karl Marlantes
Oorspronkelijke titel: Matterhorn
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029094368
Ebook: 9789460928949
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieOorlog voeren

In Oorlog voeren geeft Karl Marlantes zijn kijk op oorlog en analyseert hij hoe we onze soldaten beter voorbereid op hun taak de oorlog in kunnen sturen, zowel lichamelijk als psychisch. Want de offers die soldaten brengen zijn bijna onmenselijk. Politici en burgers hebben geen flauw idee wat de jonge mannen en vrouwen moeten doorstaan die zij de strijd in sturen. Bovendien is het vaak nauwelijks mogelijk om na terugkomst weer normaal deel te nemen aan de maatschappij.

Aan de hand van zijn eigen ervaring en beproevingen in de Vietnamoorlog schetst Marlantes een rauw beeld van wat het betekent om als soldaat oorlog te moeten voeren.

Schrijver: Karl Marlantes
Oorspronkelijke titel: What it is like to go to war
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789029090100
Ebook: 9789460232787
Uitgever: Meulenhoff