Boekenplank:
Kies
  • Home
  • M
  • Guillermo Martinez

Boeken van Guillermo Martinez


Overzicht

  • De langzame dood van Luciana B. - La muerte lenta de Luciana B.
  • De openbaring van Roderer - Acerca de Roderer
  • M 8: Onzichtbare misdaden - Crímenes imperceptibles

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe langzame dood van Luciana B.
Op een alledaagse zondagmorgen in Buenos Aires ontvangt een schrijver onverwacht bezoek. Op de stoep staat tot zijn grote schrik Luciana, de jonge vrouw met wie hij tien jaar geleden een korte romance had. De eens zo aantrekkelijke studente is een lijkbleke, uitgeputte oude vrouw geworden. Ze oogt verward en smeekt om hulp. Iemand heeft het op haar hele familie gemunt, iemand die híj ook nog wel kent... Een zoete wraak die teruggaat naar de tijd waarin Luciana als typiste voor hem werkte.
Langzaam maar zeker raakt de schrijver verwikkeld in een kat-en-muisspel met zijn oude rivaal en vakgenoot, de fameuze schrijver Kloster, die Luciana destijds heeft afgewezen. Kort na elkaar doven de levens van Luciana's dierbaren - haar verloofde verdrinkt in zee, haar ouders geven de geest na een vergiftiging en haar broer komt om het leven bij een brute roofoverval.
Luciana is ervan overtuigd dat Kloster een verhaallijn uitstippelt waarmee hij tegelijkertijd zijn bestverkopende thriller schrijft. Maar haalt het verhaal de werkelijkheid niet in?
Schrijver: Guillermo Martinez
Oorspronkelijke titel: La muerte lenta de Luciana B.
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-5672-263-0
Uitgever: Signatuur
De openbaring van Roderer
Hoe diep is de afgrond van de intelligentie?
Een ongewone schaakpartij tegen medeleerling Gustavo Roderer, onlangs neergestreken in Punto Viejo, brengt de zelfverzekerdheid van de anders zo zegenrijke ik-verteller aan het wankelen. Hoewel hij zelf hoogintelligent is, moet hij onder ogen zien dat hij niet is opgewassen tegen de intellectuele onverbiddelijkheid van Roderer.
Maar ondanks zijn afgunstige bewondering beseft de ik-verteller dat zich een tragedie ontvouwt: want terwijl hij zich meer en meer stort in wereldse zaken - vrouwen, reizen, carrière, de Falklandoorlog - ziet hij hoe Roderer zich steeds verder van het leven verwijdert, in de hoop zijn eenzame waagstuk te voltooien: een poging om de essentie van het absolute weten op het spoor te komen.
Schrijver: Guillermo Martinez
Oorspronkelijke titel: Acerca de Roderer
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 978-90-5672-333-0
Uitgever: Signatuur
M 8: Onzichtbare misdaden
Een Argentijnse student wiskunde vertrekt met een onderzoeksbeurs naar Oxford, om zich te verdiepen in de logica. Onverwachts raken hij en Arthur Seldom, een vooraanstaand wiskundige gespecialiseerd in seriële logica, betrokken bij een serie mysterieuze moorden en proberen ze als twee amateur-detectives de identiteit van de serialkiller te achterhalen.
Moord uit intellectuele motieven, puur uit geestelijke leegten, om zo maar te noemen, a la Rakolnokiv, of in de artistieke variant van Thomas de Quincey, lijkt in het echte leven niet voor te komen.
Een steeds terugkomend, intrigerend feit dat hun bezig houdt: de serialkiller laat op de plaats van delict wiskundige aanwijzigen achter die de sleutel bevatten ter voorkoming van de volgende dood.
Schrijver: Guillermo Martinez
Oorspronkelijke titel: Crímenes imperceptibles
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-5000-565-9
Uitgever: Vassallucci