Boekenplank:
Kies

Boeken van Daniel Mason

Daniel Mason studeerde biologie en medicijnen. Hij is hoofddocent klinische psychologie aan de universiteit van Stanford, waar hij doceert aan de faculteiten geesteswetenschappen en geneeskunde.

Meer over Daniel Mason

Genre: Roman

Geboren: 1976

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Daniel Mason


Overzicht

  • De man die kleur maakte - A registry of my passage upon the earth & The man who made color
  • De pianostemmer - The piano tuner
  • De wintersoldaat - The winter soldier
  • Een ver land - A far country
  • North Woods - North Woods

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe man die kleur maakte

De man die kleur maakte bevat de korte verhalen:

  1. Een inventaris van mijn doortocht op Aarde - A registry of my passage upon the earth
  2. De man die kleur maakte - The man who made color

Twee mannen - de een echt en de ander verzonnen - en de triomf van de kunst...

Arthur Bispo do Rosario bracht meer dan vijftig jaar door in een beruchte psychiatrische inrichting in Rio de Janeiro. In 'Een inventaris van mijn doortocht op Aarde' brengt Daniel Mason een ode aan de man die tijdens zijn leven onbekend bwas, maar tegenwoordig geldt als een van de belangrijkste Braziliaanse kunstenaars.

Net als Bispo probeerde Jans Reit, de fictieve hoofdpersoon uit het verhaal 'De man die kleur maakte', uit duisternis schoonheid te scheppen.

Schrijver: Daniel Mason
Oorspronkelijke titel: A registry of my passage upon the earth & The man who made color
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023416135
Uitgever: De Bezige Bij
De pianostemmer
Oktober 1886. Een vreemd verzoek van het Britse ministerie van Oorlog bereikt pianostemmer Edgar Drake: hij krijgt de opdracht om zijn vrouw en zijn rustige leventje in Londen vaarwel te zeggen en naar de jungle van Birma te reizen, waar een zeldzame Erard-vleugel gerepareerd moet worden.

De piano is van Anthony Carroll, een arts in het Britse leger die er nogal onorthodoxe methoden op na houdt om de vrede te bewaren met de vijandige vorsten in de Shan-staten: door zijn liefde voor poëzie, muziek en kennis met hen te delen.

Zijn avontuurlijke reis, via de Rode Zee en India, brengt Edgar naar de binnenlanden van Birma en naar een andere wereld.
Schrijver: Daniel Mason
Oorspronkelijke titel: The piano tuner
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789023419013
Uitgever: De Bezige Bij
De wintersoldaat

Wenen, 1914. Lucius is een tweeëntwintigjarige geneeskundestudent als Europa in de greep raakt van de Eerste Wereldoorlog. Meegesleept door romantische verhalen over operaties op het slagveld neemt hij dienst in het leger en rekent op een aanstelling bij een goedgeorganiseerd veldhospitaal. Maar als hij aankomt in een gevorderde kerk ergens ver afgelegen in een dal in de Karpaten, treft hij een ijskoude, door tyfus geteisterde buitenpost aan. Alle dokters zijn gevlucht; de enige achterblijver is een mysterieuze verpleegster, zuster Margareta.

Maar Lucius heeft nog nooit een scalpel gehanteerd. En terwijl de oorlog voortraast over het winterse landschap, wordt hij verliefd op de vrouw van wie hij een primitief soort geneeskunde leert. Dan wordt er op een dag, vanuit de sneeuw, een bewusteloze soldaat binnengedragen, wiens uniform is volgepakt met vreemde tekeningen. Hij lijkt niet meer te redden, totdat Lucius een beslissing neemt die het leven van de dokter, de patiënt en de zuster voorgoed zal veranderen.

Van de vergulde balzalen in het keizerlijke Wenen tot de bevroren wouden van het Oostelijk front, van armzalige operatiekamers tot slagvelden met woeste kozakken te paard: De wintersoldaat is een verhaal over oorlog en geneeskunde, over loyaliteit, over liefde in turbulente tijden en, uiteindelijk, over de fouten die we begaan en de zeldzame kansen die we krijgen om het goed te maken.

Schrijver: Daniel Mason
Oorspronkelijke titel: The winter soldier
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789048861583
Ebook: 9789048848638
Uitgever: Hollands Diep
Een ver land
Vanaf hun geboorte zijn Isabel en haar broer Isaias onafscheidelijk. Ze groeien op in een geïsoleerd dorp in een land dat wordt geteisterd door droogte en hongersnood. Hij is muzikant, een jongen vol levenslust en grootse dromen; zij is een ongewoon kind met een unieke kijk op de wereld om haar heen.

Isaias besluit op een dag zijn geluk te beproeven in de grote stad. Wanneer ook Isabel door omstandigheden gedwongen wordt naar de stad te trekken, vindt ze alleen troost bij de gedachte haar broer weer te zullen zien.

Eenmaal daar aangekomen komt ze tot de schokkende ontdekking dat hij al maanden spoorloos verdwenen is. Enkel gewapend met een rotsvast vertrouwen, besluit ze op zoek te gaan naar Isaias.
Schrijver: Daniel Mason
Oorspronkelijke titel: A far country
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023421979
Uitgever: De Bezige Bij
North Woods

Wanneer twee jonge geliefden ontsnappen uit een puriteinse kolonie, beseffen ze allerminst dat hun eenvoudige blokhut de thuisbasis zal gaan vormen voor een uitzonderlijke reeks bewoners. Een Engelse militair, voorbestemd voor eeuwige roem, verlaat de slagvelden van de Nieuwe Wereld om zich aan appels te wijden. Een stel ongetrouwde tweelingzussen overleeft de oorlog en de hongersnood, maar gaat ten onder aan jaloezie en begeerte. Een misdaadverslaggever graaft een massagraf op en merkt dat de eeuwenoude bomen weigeren hun geheimen prijs te geven. Een hopeloos verliefde schilder, een oplichter, een rondsluipende panter, een wellustige bij: allemaal zien ze de mysteries van de noordelijke bossen onder ogen, en komen erachter dat het duistere, rauwe en mooie verleden nog steeds springlevend is.

Door cycli van de geschiedenis, de natuur en zelfs literatuur te doorkruisen toont North Woods ons de ontelbare, magische manieren waarop wij verbonden zijn met onze omgeving en met elkaar, dwars door tijd, taal en ruimte heen. Deze onvergetelijke roman, die de seizoenen en de twaalf maanden van het jaar volgt, gaat over geheimen en het lot, en werpt de tijdloze vraag op: hoe leven wij verder, ook als we er niet meer zijn?

Schrijver: Daniel Mason
Oorspronkelijke titel: North Woods
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789048869282
Ebook: 9789048869299
Uitgever: Hollands Diep