Boekenplank:
Kies

Boeken van Hisham Matar


Overzicht

  • Anatomie van een verdwijning - Anatomy of a disappearance
  • Niemandsland - In the country of men

Non-Fictie

  • De terugkeer - The return
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtAnatomie van een verdwijning
Nuri is nog maar een kind als zijn moeder overlijdt. Het lijkt of niets de leegte kan vullen die zij heeft achtergelaten. Tot hij op een vakantie Mona ziet. Als de verdrietige jongen deze schitterende vrouw tegen het lijf loopt, verdwijnt voor hem ineens de rest van de wereld. Maar het is de vader van Nuri op wie Mona verliefd wordt en met wie zij trouwt.
Hun geluk wordt een obsessie voor Nuri, en hij droomt er zelfs van dat zijn vader zal verdwijnen. Op verschrikkelijke wijze komt zijn wens uit, en dan storten zijn wereld en die van zijn stiefmoeder volledig in elkaar. En zij beseffen hoe weinig zij eigenlijk wisten van de man waar zij beiden zo veel van hielden.
Anatomie van een verdwijning, dat bijzonder gevoelig wordt verteld, toont ons het verhaal van een jongen en een vrouw die door het verlies van een geliefde hun eigen levens opnieuw vorm moeten geven.
Schrijver: Hisham Matar
Oorspronkelijke titel: Anatomy of a disappearance
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 978-90-290-8761-2
Uitgever: Meulenhoff
Niemandsland
Op een hete dag in de zomer van 1979 loopt de negenjarige Suleiman met zijn moeder over het marktplein in Tripoli. Ineens ziet hij aan de overkant van het plein zijn vader staan. Waarom zwaait hij niet? En waarom komt hij niet naar huis terwijl hij weet dat Suleimans moeder op instorten staat?
Niemandsland vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in de angstaanjagende en verwarrende wereld van het Libië van Khaddafi. Vrienden en familieleden verdwijnen en worden geëxecuteerd; een mysterieuze man hangt de hele dag rond het huis en stelt vreemde vragen; en zijn moeder, die aan een geheimzinnige ziekte lijdt, verbrandt al hun boeken.
Niemandsland is een universeel verhaal over de liefde en de toewijding van een kind voor zijn ouders. Het is een onvergetelijke roman over een jongen die opgroeit in een gezin dat verscheurd raakt door geheimen en verraad.
Schrijver: Hisham Matar
Oorspronkelijke titel: In the country of men
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-290-7735-2
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieDe terugkeer
Hisham Matar was negentien toen zijn vader werd ontvoerd en in een Libische gevangenis verdween. Vader en zoon zouden elkaar nooit meer zien. Tweeëntwintig jaar later, na de val van Khaddafi, kon Hisham eindelijk weer terugkeren naar het land van zijn jeugd en op zoek gaan naar zijn vader. In dit hartverscheurende boek beschrijft hij zijn terugkeer naar een land en een familie die hij dacht nooit meer terug te zullen zien.

De terugkeer is een intens, persoonlijk en toch universeel verhaal over verlies en wat het betekent een mens te zijn.

Schrijver: Hisham Matar
Oorspronkelijke titel: The return
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789029091398
Uitgever: Meulenhoff