Boekenplank:
Kies

Boeken van Berkely Mather

Berkely Mather werd geboren in Australië als John Evan Weston-Davies en was kolonel in het Britse leger. Een groot deel van zijn militaire loopbaan bracht hij door in India, het Midden- en Verre Oosten. In 1960 verliet hij het leger en wijdde hij zich volledig aan het schrijven.
Meer over Berkely Mather

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1909 / Overleden: 1996


Overzicht

 • Achtervolging in India - The terminators
 • Bandiet in Bangalore - The white dacoit
 • Bestemming Hongkong - The springers
 • De macht van de ster - The road and the star
 • Het goud van Malabar - The gold of Malabar
 • Nacht over Kasjmir - The pass beyond Kashmir
 • Noodlot in Nan-Ling - The hour of the dog
 • Ontsnapping uit Kanton - The pagoda tree
 • Salvo in Sjanghai - The midnight gun
 • Spionage in China - The break in the line
 • Spionage op de Balkan - The Achilles affair
 • Storm over Calcutta - Snowline
 • Terreur op Cyprus - With extreme prejudice

Dubbel uitgegeven titels

 • Karwei op de Kaap - zie De macht van de ster
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAchtervolging in India
Een Russische regeringsfunctionaris is spoorloos verdwenen nadat het vliegtuig waarin hij zat boven Amerika werd gekaapt. De Britse, Amerikaanse en Indiase geheime diensten komen direct in het geweer.
Geheim agent James Wainwright wordt vliegensvlug ingezet, maar ook hij verdwijnt. Overgelopen?
Het spoor leidt al spoedig via Cuba naar West-Azië. Idwal Rees, de geharde avonturier, krijgt de opdracht de twee vermisten op te sporen. Met zijn trouwe gids, de Pathaan Sarafaz, trekt Rees door het onherbergzame, grimmige grensgebied van India, Pakistan en Nepal.
Wainwright, gevangen gehouden door onduidelijke vijandige elementen, wordt bevrijd, maar de Rus blijft onvindbaar.
Als blijkt dat Claire Culverton, een ex-vriendin van Rees, in haar primitieve ziekenhuisje niet alleen vluchtelingen, maar ook interessante geheimen herbergt, is Rees dichtbij de verrassende ontknoping van het raadsel.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The terminators
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-225-1612-1
Uitgever: Boekerij
Bandiet in Bangalore
Eind jaren twintig, India. De Engelsen zijn hier nog heer en meester. Charles Wyndham, een jonge Britse officier, heeft dankzij een gedegen militaire opleiding in zijn vaderland een grote theoretische kennis, maar van het corrupte militair-ambtelijke bestuur in India heeft hij weinig kaas gegeten.
Al gauw raakt hij ongewild betrokken bij de misdadige praktijken van zijn schurkachtige Indiase adjudant en het duurt dan ook niet lang of Wyndham verdwijnt achter de tralies van een streng bewaakte gevangenis op een eiland in de Golf van Bengalen.
Als hij erin slaagt te ontsnappen beginnen de problemen pas goed. Na een levensgevaarlijke tocht weet hij naar het vasteland te ontkomen, maar een man op wie de Indiase politie jacht maakt wordt weinig rust gegund.
Geldgebrek en de liefde voor een vrouw dwingen hem al snel weer op het slechte pad. En opnieuw maakt hij vijanden, bloeddorstige bandieten die slechts één doel voor ogen hebben.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The white dacoit
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-10-04870-5
Uitgever: Elsevier
Bestemming Hongkong
Een Russische spion, Carter, moet uit een Engelse gevangenis worden bevrijd om te worden geruild tegen een Engelse spion die in Chinese handen is.
Wainwright, de geheim agent die dit moet organiseren weet dat de Russen op Carter loeren: hij weet te veel en mag China niet levend bereiken. Wanneer de eerste doden zijn gevallen en Wainwright in een woeste achtervolging net niet het onderspit delft, beseft hij dat reizen per vliegtuig veel te gevaarlijk is.
Maar de tocht over land en zee, eerst met een smerige vissersschuit naar een louche bordeel in Le Havre en dan met een onbetrouwbare "tramp"-vrachtvaarder verder naar India, is een barre ervaring.
Tijdens de tocht groeien Wainwrights twijfels. Is Carter wel een spion? Of wordt hij net als Wainwright gebruikt voor een heel vies spelletje?
In een even onverwachte als adembenemende climax, op een eiland voor de kust van Hongkong, wordt een tip van de sluier opgelicht.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The springers
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-10-04325-8
Uitgever: Elsevier
De macht van de ster
De koningsgezinde edelman, lord Bemforth, heeft een belangrijke rol gespeeld in het complot tegen Cromwell en wordt hierdoor genadeloos achtervolgd. Hij slaagt er met de grootste moeite, en de hulp van de jonge vrouw Cloda in, aan zijn tegenstanders en de strop te ontkomen.
Maar ondanks het feit dat de vindingrijke Cloda hem voortdurend uit velerlei gevaarlijke situaties redt, geraakt Bemforth, die inmiddels de naam 'Gil Bardock' heeft aangenomen, in handen van de Hollandse Oostindische Compagnie, die hem naar de Kaapkolonie voert en waar hij tijdens zijn dwangarbeid kennismaakt met een verlopen geestelijke, Parson Saunders, bijgenaam 'De Engel'. Door deze veelzijdige deugniet raakt Gill in handen van piraten.
Dit is het begin van een lange, spannende zwerftocht vol kleur en gevaarlijke avonturen. Gil Bardocks weg voert naar Goa, de diverse handelsposten van Portugal en Holland en ten slotte naar het land van de maharadja's en Mongolen, waar de hele oude Oosterse wereld op interessante wijze tot leven komt.
Cloda, die hem op niet minder avontuurlijke wijze is gevolgd, kruist voortdurend zijn pad en redt hem vele malen op momenten, waarin hij met een wisse dood wordt bedreigd.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Karwei op de Kaap.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The road and the star
Eerste uitgave: 1965
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Het goud van Malabar
De Japanners hebben aan het eind van de oorlog een enorme goudschat begraven aan de kust van India. Twee mannen wisten waar. De Japanse officier is vermoord. Rokkjer, de Zweed, sterft in de gevangenis van Cabo Sita.
Maar voor zijn dood geeft Rokkjer zijn medegevangene Mike O'Reilly een gouden medaillon en de naam van een Birmaanse monnik, Nu Pah.
Als O'Reilly erin slaagt uit de gevangenis te ontsnappen, beginnen de moeilijkheden. Malabar ligt aan de andere kant van India: een levensgevaarlijke tocht door een vijandige wereld.
En O'Reilly en Nu Pah merken al gauw dat meedogenloze tegenstanders hen op de hielen zitten...
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The gold of Malabar
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 90-100-3911-0
Uitgever: Elsevier


Nacht over Kasjmir
De harde avonturier Idwal Rees moet dwars door India vluchten, een avontuurlijke, uitputtende, en vooral levensgevaarlijke tocht.
Hoog in de bergen wordt hij gevangen genomen door Chinese soldaten. Het doek lijkt voor hem te vallen, maar dan duiken plotseling Kampa's op, woeste Tibetaanse guerrillastrijders...
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The pass beyond Kashmir
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 90-10-04250-2
Uitgever: Elsevier
Noodlot in Nan-Ling
Kerstmis 1941. De Japanners bezetten Hong Kong. Duizenden Britten en Chinezen worden de Jappenkampen ingedreven. Een enkeling weet aan de bezetter te ontsnappen en na een levensgevaarlijke tocht het binnenland te bereiken. Onder de overlevenden bevinden zich Vincent Stafford, een nazaat van de roemruchte avonturiers Ross en Bard Stafford; Shivka, een aantrekkelijke Witrussische spionne en Percy Kwan, een zonderlinge archeoloog.

Hun uiteindelijke reisdoel is het hoofdkwartier van Tjiang K'aisjek, een kleine duizend kilometer landinwaarts, waar de straffe hand van de bezetter nog niet heeft toegeslagen. De dreiging van verraad, de vijand die altijd op de loer ligt, de tegenstrijdige belangen van de vluchtelingen en het vrijwel onbegaanbare, woeste bergland maken de tocht van Vincent en zijn gezelschap tot een superspannend drama.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The hour of the dog
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-10-05497-7
Uitgever: Elsevier
Ontsnapping uit Kanton
Engeland, het midden van de jaren 1800. Ross en Neil Stafford, gestaald door hun moeilijke, ouderloze jeugd weten de mazen der wet over het algemeen handig te benutten, maar een inbraak wordt Neil en zijn medeplichtige fataal. Het stel wordt berecht en op de boot naar Australië gezet, destijds Engelands beruchtste strafkolonie.
Ross gaat echter achter hen aan en na een reis vol verwikkelingen weet hij de twee inderdaad te bevrijden. Maar dan beginnen de problemen pas goed voor Ross.
Schipbreuk, opiumsmokkel, een beroving en een onvrijwillige toetreding tot de strijdmacht van de East India Compagnie worden zijn deel. Na zijn kennismaking met een indrukwekkende Schot en diens knappe dochter lijken er betere tijden aan te breken voor Ross.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The pagoda tree
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-10-05013-0
Uitgever: Elsevier
Salvo in Sjanghai
Hong Kong, eind 19e eeuw. Bard Stafford, jongste zoon van scheepsbevrachter Ross Stafford, keert na een mislukte studie in Engeland terug naar zijn ouderlijk huis. Hij krijgt ruzie met zijn vader en algauw wordt hem de deur gewezen.
Stafford belandt in het gezelschap van Brierly, een gentleman-avonturier, die hem overhaalt deel te nemen aan een riskante, maar uiterst lucratieve wapensmokkel. De wapens raken helaas in verkeerde handen en Bard en Brierly moeten het hazenpad kiezen.
Ze ontsnappen naar Sjanghai, in gezelschap van een onderweg opgepikte domineesdochter, maar ook daar zij ze niet veilig. Hun wanhopige vlucht brengt het drietal via Macao, Vietnam, Mozambique ten slotte naar Afrika, waar ze ogenblikkelijk verzeild raken in de grimmige Boerenoorlog.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The midnight gun
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-10-05166-8
Uitgever: Elsevier
Spionage in China
De heroïnesmokkel vanuit Tibet moet worden stilgelegd - dat was de opdracht van James Wainwright, Engels geheim agent. Tijdens zijn ultragevaarlijke missie merkt Wainwright dat hij aan alle kanten wordt bedreigd en verraden en diverse keren weet hij ternauwernood aan de dood te ontsnappen.
Zo moet hij zich voordoen als Tibetaanse bedelaar in een vreemde, hem vijandige wereld. En dan, hoog op het 'dak van de wereld': de Himalaya, in een maanlandschap van ijzige bergen, gletschers en kloven, vindt de dramatische confrontatie plaats met het meedogenloze brein achter de smokkeloperatie. Een confrontatie die voor één van beiden dodelijk zal zijn.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The break in the line
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 90-10-03905-6
Uitgever: Elsevier


Spionage op de Balkan
Tijdens de grimmige woestijnoorlog tegen Rommels Afrikakorps wordt de jonge Engelse officier Peter Feltham bij zijn onderdeel weggehaald en gedropt boven de door de Nazi's bezette Balkan. Zijn opdracht: de partizanen bijstaan in hun guerilla.
Bij een rendez-vous met Achilles, een geheimzinnige partizanenleider weet Feltham ternauwernood te ontsnappen aan de achtervolgende Duits patrouilles. Is er verraad in het spel? Alleen dankzij hulp van de mooie Silene weet Feltham het er levend van af te brengen.
Na de oorlog probeert hij een eerzaam bestaan op te bouwen als tabakshandelaar. Maar tot zijn verbazing wordt hij geconfronteerd met Achilles, én met Silene, en voor hij het weet zit hij tot over zijn oren in een communistisch complot.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: The Achilles affair
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-10-04133-6
Uitgever: Elsevier
Storm over Calcutta
De Britse geheim agent Idwal Rees bindt de strijd aan met de woekerende heroïnehandel in Calcutta. Hij komt er al spoedig achter dat bij de smokkel tientallen jonge Europeanen betrokken zijn.
Samen met zijn trotse, bloeddorstige bediende Safaraz volgt hij een bloedig spoor dat van de smerige krottenwijken van Calcutta naar de van hitte zinderende westkust van het Indiase schiereiland voert.
Verder gaat de hachelijke tocht, nu aan boord van een haveloos, volgepropt schip dat slingerend en stampend naar de Seychellen vaart. In de tropische pracht van deze exotische eilanden zetten Rees en Safaraz een dodelijke val uit, met henzelf als lokaas.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: Snowline
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-10-04439-4
Uitgever: Elsevier
Terreur op Cyprus
Na zijn beklemmende avontuur op de Balkan (Spionage op de Balkan) is Peter Feltham enige tijd uit de running geweest. Maar nu, na de tragische dood van geheim agent Wainwright wordt Feltham door de Ouwe aangezocht om een netwerk van kapers die opereren in het gebied rond het Suezkanaal op te rollen.
Idwal Rees, de onverschrokken veldwerker, en zijn trouwe gids, de Pathaan Sarafaz, moeten Feltham bijstaan. En dat blijkt geen overbodige luxe.
Bloedsstollende avonturen met de door vreemde mogendheden geleide kapersbende voeren hen al gauw naar de meest onherbergzame uithoeken van Cyprus, waar de Turkse invasie zojuist heeft plaatsgevonden.
De min of meer betrouwbare Turk Bessim gidst Feltham en zijn mannen door het explosieve Cyprus, waar Bessims knappe dochter Anoula de zaken er niet gemakkelijker op maakt.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: With extreme prejudice
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-10-04729-6
Uitgever: Elsevier

Dubbel uitgegeven titelsKarwei op de Kaap
Zie voor de beschrijving van dit boek: De macht van de ster.
Schrijver: Berkely Mather
Oorspronkelijke titel: zie De macht van de ster
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-10-05887-5
Uitgever: Elsevier