Boekenplank:
Kies
  • Home
  • M
  • Hinrich Matthiesen

Boeken van Hinrich Matthiesen


Overzicht

  • Brandend verleden - Brandspuren
  • De Andalusische droom - Die Variante
  • In de greep van de nacht - In den Fängen der Nacht

gedetailleerd overzicht

OverzichtBrandend verleden
Vijfendertig jaar geleden was Randolph Gehrken getuige van een brand die hem al zijn illusies ontnam. Hij is nu bijna zestig, doch de sporen die deze afschuwelijke ervaring in zijn ziel achterliet, zijn nooit verdwenen en nog dagelijks denkt hij terug aan de dag waarop zijn wereld ineenstortte.
Plotseling, op een dag in de nazomer van 1980, keert het schrikbeeld in alle hevigheid in zijn herinnering terug. Hij herkent op straat de moordenaar van Miriam Kronberg, het meisje dat hij eens liefhad en dat maandenlang ondergedoken is geweest in de woning van zijn ouders. Achter een wand van boeken trachtte zij aan de gruwelen van het Hitler-regime en de jodenvervolging te ontkomen. Doch het vuur dreef haar uit haar schuilplaats en joeg haar recht in de armen van haar genadeloze vijanden.
De man die haar dood op zijn geweten had vluchtte na de instorting van het Derde Rijk naar Zuid-Amerika, waar dictators oorlogsmisdadigers in ruime mate gastvrijheid verleenden. Een half mensenleven later waagt hij de terugkeer naar zijn vaderland Duitsland en wordt hij bij toeval door Randolph Gehrken herkend.
Gehrken staat voor een vreselijk dilemma. Moet hij hem volgen? Moet hij hem aangeven bij de autoriteiten? Of moet hij het verleden laten rusten? Al snel eist echter zijn geweten zijn tol op en keren de haat, de angst en de afkeer van vijfendertig jaar geleden in zijn hart terug. Er blijft hem niets anders over dan de jacht te openen.
Schrijver: Hinrich Matthiesen
Oorspronkelijke titel: Brandspuren
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-6493-072-4
Uitgever: Sfinx
De Andalusische droom
Johannes Görgens, huisvader en succesvol fabrikant uit Lübeck, komt door een drastische ingreep in zijn leven, een ontvoering, voor de keus te staan om verder te gaan op de platgetreden weg van de gewoonten of de sprong in het ongewisse te wagen.
Gedurende de dagen van zijn gevangenschap, die drie jonge, meedogenloze kerels hem aandoen, heeft hij tijd om na te denken over zijn leven tot dan toe. De balans is ontmoedigend. Hij heeft een miljoenenzaak, een representatieve echtgenote, een hartstochtelijke secretaresse/vriendin. Maar waar zijn de verrassende wendingen in zijn leven gebleven?
Na zijn vrijlating komt hij tot een besluit. Hij verlaat gezin, fabriek, Lübeck en probeert de Andalusische versie van zijn leven. Het bestaan vol vrijheid en vrede wordt voor hem een ongekende belevenis en als hij ook nog de jonge Catalina leert kennen, denkt hij alle banden te kunnen vergeten... maar steeds weer achtervolgen hem de herinneringen.
Schrijver: Hinrich Matthiesen
Oorspronkelijke titel: Die Variante
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-325-0057-0
Uitgever: De Kern
In de greep van de nacht
Commissaris Bastian heeft redenen om bezorgd te zijn. Regelmatig verdwijnen er 14- en 15-jarige meisjes uit kindertehuizen.
Bastian en zijn collega's krijgen lucht van een obscuur huis in Hamburg dat dienst doet als 'doorzendhuis' voor Lolita's.
Wanneer één van deze kinderen, Heike Gumbach, dood uit de Elbe wordt opgedregd heeft Bastian een eerste aanknopingspunt.
Enige dagen later verdwijnt er weer een meisje, deze keer echter niet uit een tehuis, maar uit een gewoon huis in een voorstad van Hamburg. En zij is ook niet 14, maar 18 jaar oud. Het is Bastians dochter Jenny...
Vanaf dat moment is Bastian zeer persoonlijk bij de zaak betrokken. Meer en meer worden zijn opsporingen een dans op het dunne koord. Door zijn dubbelrol als vader en politiefunctionaris spitst de zaak zich toe. Mag hij de hulp van een souteneur aanvaarden en hem meenemen op zijn niets en niemand ontziende jacht?
Schrijver: Hinrich Matthiesen
Oorspronkelijke titel: In den Fängen der Nacht
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-10-05705-4
Uitgever: Elsevier