Boekenplank:
Kies

Boeken van James McBride

James McBride studeerde aan Columbia University en Oberlin College. Hij werkte als journalist voor The Washington Post en People Magazine. McBride is behalve auteur ook muzikant en scenarioschrijver.

Meer over James McBride

Genre: Roman

Geboren: 1957

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: James McBride


Overzicht

  • Het wonder van Santa Anna - Miracle at St. Anna
  • Lieveheersvogel - The good lord bird

Non-Fictie

  • De kleur van water - The color of water
  • James Brown - Kill 'em and leave

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet wonder van Santa Anna

In de Tweede Wereldoorlog vond in Santa Anna Di Stazzema, een klein dorpje in Toscane, een onbeschrijflijk bloedbad plaats. In zijn meesterlijke roman Het wonder van Santa Anna vertelt James McBride het verhaal van vier zwarte Amerikaanse soldaten, een groep partizanen en een Italiaans jongetje die zich tijdens dit oorlogsgeweld in Santa Anna bevonden. Zij waren daar getuige van een groot wonder - al zat het ware wonder misschien wel in henzelf.

Het wonder van Santa Anna is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van de beroemde Buffalo Soldiers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië vochten. McBride schreef het als een lofzang op het goede in de mens, waarbij hij grenzen, rassen en sociale klassen overschreed.

Het verhaal van Santa Anna Di Stazzema is een nog onbekend maar bijzonder moment in de wereldgeschiedenis. McBride maakte er een uitzonderlijke vertelling van, over oorlog, passie en heldendom.

Schrijver: James McBride
Oorspronkelijke titel: Miracle at St. Anna
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789035124288
Uitgever: Bakker
Lieveheersvogel

Lieveheersvogel is een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend boek, geschreven door de opvallend veelzijdige auteur James McBride. Het is een geweldige combinatie van geschiedenis en verbeeldingskracht, geschreven met een nauwkeurig gevoel voor detail en personages.

Slavenzoon en wees Henry Shackleford is gedwongen te vluchten en wordt aan de vooravond van de Amerikaanse burgeroorlog opgenomen in het gezelschap van John Brown, een militant voorstander van de afschaffing van de slavernij. Henry wordt door de blanke Brown voor een meisje aangezien. Hoewel hij zich in eerste instantie schaamt, ziet hij al gauw de voordelen van zijn nieuwe identiteit en vrijheid.

Het verhaal van Lieveheersvogel ontspint zich rondom deze twee onvergetelijke karakters tijdens een cruciaal moment in de Amerikaanse geschiedenis, waarin de afschaffing van de slavernij centraal staat. McBride diept met lef, humor en gevoel dit pijnlijke onderwerp uit en biedt een nieuw perspectief op deze beslissende periode.

Schrijver: James McBride
Oorspronkelijke titel: The good lord bird
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789401605410
Ebook: 9789401602723
Uitgever: Xander

Non-FictieDe kleur van water

Een schrijnend verhaal over wat familie werkelijk kan betekenen...

Als jongetje, opgroeiend in een arme wijk in Brooklyn, wist James McBride al dat zijn moeder anders was. Als hij haar ernaar vroeg, zei zij simpelweg: 'Ik heb een lichte huid.' Later begon hij zich af te vragen of hij misschien ook anders was, en hij vroeg zijn moeder of hij blank was of zwart. 'Je bent een mens, net als ieder ander,' zei ze kortweg. 'Zorg dat je wat leert, want anders kom je niet goed terecht!' En toen James op een keer vroeg: 'Wat voor kleur heeft God?', antwoordde ze: 'God heeft de kleur van water.'

Als volwassen man kreeg hij zijn moeder eindelijk zover dat ze hem haar levensverhaal vertelde - het verhaal van de dochter van de rabbijn, die geboren werd in Polen en opgroeide in het Zuiden van de Verenigde Staten, naar Harlem trok, daar trouwde met een zwarte man en moeder werd van twaalf kinderen die allemaal hebben gestudeerd.

Schrijver: James McBride
Oorspronkelijke titel: The color of water
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789057135446
Uitgever: Ooievaar
James Brown

Op zoek naar The Godfather op soul...

James Brown is misschien wel de meest iconische figuur in de funk- en soulmuziek en tegelijkertijd is hij mysterieus, omstreden en onbegrepen. Bekroond schrijver en biograaf James McBride ging op zoek naar de man achter de muzikale mythe, de ware James Brown.

McBride bezocht en interviewde mensen die dicht bij Brown stonden, zoals Pee Wee Ellis, zijn saxofonist, en zijn trouwe vriend dominee Sharpton. Zo schetst hij een nieuw, persoonlijk en intiem portret.

Hij focust op de persoonlijke en sociale kant van het getroebleerde en gecompliceerde soulgenie tegen de achtergrond van de onrustige Amerikaanse maatschappij: de spanningen tussen Noord en Zuid, zwart en wit, rijk en arm.

Schrijver: James McBride
Oorspronkelijke titel: Kill 'em and leave
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789401605564
Ebook: 9789401605571
Uitgever: Xander