Boekenplank:
Kies

Boeken van Tom McCarthy


Overzicht

  • C - C
  • Dat wat overblijft - Remainder

gedetailleerd overzicht

OverzichtC
C vertelt het spectaculaire verhaal van Serge Carrefax, een jongen die aan het begin van de twintigste eeuw in Engeland opgroeit. Zijn vader, de directeur van een school voor dove kinderen, experimenteert in zijn vrije tijd met draadloze communicatiemiddelen.
Serge groeit op tussen het lawaai en de stilte, samen met zijn briljante, maar getroebleerde zus Sophie. Ze hebben een intense relatie die voortduurt als Serge het ouderlijk huis na een traumatische gebeurtenis verlaat en de grote wereld intrekt.
Een verbluffend verhaal volgt, waarin we de avonturen van Serge als marconist tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn gevangenschap in een Duits kamp, zijn drugsgebruik tijdens de roaring twenties in Londen en een ijzingwekkende scène in een Egyptische tombe volgen.
Schrijver: Tom McCarthy
Oorspronkelijke titel: C
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-234-6005-3
Uitgever: De Bezige Bij
Dat wat overblijft
Wat doe je als je al je herinneringen kwijt bent, maar wel meer dan acht miljoen euro zwijggeld hebt ontvangen van de regering - al weet je niet meer precies waarvoor?
De getraumatiseerde hoofdpersoon uit Dat wat overblijft heeft na zijn ongeluk het gevoel niet langer werkelijk deel uit te maken van de wereld. Daarom besluit hij zijn pas verworven vermogen te gebruiken om de flarden herinneringen die hij nog wel heeft opnieuw tot leven te wekken. Onder de leiding van een speciaal ingehuurde manager schakelt hij hordes acteurs in om zijn herinneringen tot in de kleinste details na te spelen, keer na keer na keer.
Maar de vraag is of hij zo dichter bij de realiteit komt of er juist verder van verwijderd raakt. Het opnieuw beleven van zijn herinneringen (of zijn het fantasieën?) wordt steeds meer een obsessie.
Dat wat overblijft geeft stof tot nadenken; geeft geld echt de macht om precies het leven te leiden dat je zou willen? Hoe ziet dat leven er dan uit? Maar bovenal is de onwaarschijnlijke zoektocht naar werkelijkheid, waar de hoofdpersoon zo naar verlangt, bijzonder vermakelijk.
Schrijver: Tom McCarthy
Oorspronkelijke titel: Remainder
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-446-1415-2
Uitgever: Prometheus