Boekenplank:
Kies

Boeken van Dinaw Mengestu

Meer over Dinaw Mengestu

Genre: Roman

Geboren: 1978

Geboorteland: Ethiopië


Overzicht

  • Al onze namen - All our names
  • De leugen van Jonas Woldemariam - How to read the air
  • Kinderen van de revolutie - The beautiful things that heaven bears

gedetailleerd overzicht

OverzichtAl onze namen
Ik was niemand toen ik aankwam in Kampala en dat was precies wat ik wilde.

Isaac, een vluchteling uit Oeganda, strijkt neer in de Verenigde Staten. Hier wordt hij verliefd, hier bouwt hij een nieuw leven op met Helen, zijn maatschappelijk werker.

Maar zijn ogenschijnlijk kalme bestaan in het Midwesten wordt overschaduwd door het verleden waar hij amper zijn mond over opendoet. Niet zozeer om wat hij heeft gedaan, maar om wie hij heeft achtergelaten: de vriend die hem zo lief was, de charismatische leider die hem eerst de revolutie liet kennen en toen alles opofferde om hem te redden.
Schrijver: Dinaw Mengestu
Oorspronkelijke titel: All our names
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048824052
Uitgever: Meridiaan
De leugen van Jonas Woldemariam
De ouders van Jonas Woldemariam zijn zo goed als vreemden voor elkaar wanneer ze trouwen in een door geweld verscheurd Ethiopië. Ze brengen de eerste jaren grotendeels gescheiden door, een hereniging volgt in de VS. Hun gezamenlijke leven daar verwordt tot een soort continue wederzijdse haat die eindigt in een scheiding.

Drie decennia later treedt hun zoon Jonas in de voetsporen van de huwelijksreis van zijn ouders van Peoria, Illinois, naar Nashville - een poging om te doorgronden wat hem tot een bijna pathologische leugenaar heeft gemaakt en tot iemand die het emotioneel verdoofd zijn als overlevingsstrategie gebruikt.

Mengestu schetst een verpletterend psychologisch portret van recente immigranten in de VS, onzeker en vervreemd, met een wens om erbij te horen en erin te passen, terwijl er tegelijkertijd de rouw is om het verlies van hun familie, culturele erfenis en sociale status.
Schrijver: Dinaw Mengestu
Oorspronkelijke titel: How to read the air
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789056723989
Uitgever: Signatuur
Kinderen van de revolutie
Zeventien jaar geleden is Sepha Stephanos gevlucht uit Ethiopië vanwege de revolutie die zijn vader het leven kostte. Sindsdien leidt hij een rustig bestaan als eigenaar van een aftands kruidenierswinkeltje in een achterstandswijk in Washington.

Zijn enige twee vrienden, Joseph en Kenneth, zijn net als Sepha Afrikaanse immigranten. Ze brengen samen de avonden door in de winkel, whisky drinkend en grappen makend over Afrika's lange geschiedenis van dictators en revoluties.

Sepha's buurt wordt grondig gerenoveerd en ook zijn eigen leven is aan verandering onderhevig - hij probeert een relatie aan te knopen met zijn nieuwe, blanke buurvrouw Judith via haar dochtertje Naomi.

Maar alles loopt anders en als ook zijn winkel hem dreigt te worden ontnomen, maakt hij een tocht door zijn wijk. Hij herbeleeft momenten uit zijn verleden en probeert de balans op te maken van zijn huidige bestaan.
Schrijver: Dinaw Mengestu
Oorspronkelijke titel: The beautiful things that heaven bears
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789046801031
Uitgever: Nieuw Amsterdam