Boekenplank:
Kies

Boeken van Marente de Moor

Marente de Moor werd geboren in Den Haag en groeide op in Bussum. Ze studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en woonde 8 jaar in Rusland. Daar studeerde ze aan de theaterschool en werkte als verslaggever  voor een misdaadprogramma op de televisie. Toen ze weer terugkeerde naar Nederland ging ze aan de slag als redacteur voor Elsevier en HP/De Tijd.

Meer over Marente de Moor

Genre: Roman

Geboren: 1972

Geboorteland: Nederland

Website: Marente de Moor


Overzicht

  • De Nederlandse maagd
  • De overtreder
  • De schoft
  • De schone slaapster in het bos van Zarja
  • Deze hoedanigheid
  • Foon
  • Gezellige verhalen
  • Roundhay, tuinscène

Non-Fictie

  • Kleine vogel, grote man
  • Petersburgse vertellingen

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Nederlandse maagd

Zomer 1936. Janna, een jonge Nederlandse schermster, wordt door haar vader op de trein gezet om in de leer te gaan bij zijn oude vriend, maître Egon von Bötticher. Egon, een huzaar die gewond en verbitterd is teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, slijt zijn dagen op een verlaten landgoed bij Aken. Hier geeft hij les aan twee beeldschone tweelingbroers en organiseert hij bloedige duels voor studenten.

Binnen de poorten van deze eigenaardige wereld gaat Janna, geïntrigeerd door haar ontoeschietelijke maître, op zoek naar antwoorden. Wat is er tussen hem en haar vader voorgevallen, en wie moet de rekening vereffenen?

Gaandeweg dringt de buitenwereld het leven op het landgoed binnen en komt het tot een dramatische ontknoping.

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021442693
Ebook: 9789021438627
Uitgever: Querido
De overtreder

In de winter van 1985 is korporaal Vitali Kirillov getuige van een vlucht uit de Sovjet-Unie: een ondergeschikte staat opeens aan de andere kant van de grens en verdwijnt in de bossen.

Acht jaar later, als de Sovjet-Unie niet meer bestaat, besluit hij de vluchteling te gaan zoeken. Hij komt terecht in het buitenissige Russische emigrantenleven in Amsterdam. Lange tijd komt er van zijn plannen niets terecht, totdat een laconieke Nederlandse hem overhaalt zijn zoektocht voort te zetten. Dan brengt het toeval hem bij de onthutsende waarheid...

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789021446134
Ebook: 9789021436098
Uitgever: Querido
De schoft

Tom Wilenski, een uitgerangeerde journalist, krijgt de opdracht om nog één reportage te schrijven; over een groep vrouwen die vluchtelingen redt op de Middellandse Zee. Eenmaal aan boord van hun naamloze schip bekruipt hem het gevoel dat hij in de val is gelokt. De vrouwen menen dat hij foute meningen is toegedaan en willen hem kwijt, maar de Italiaanse kustwacht weigert het schip toegang tot de havens.

Dan besluiten ze uit te varen voor een nieuwe reddingsmissie. Voedsel en brandstof raken op, de euforie van de geredde mannen slaat om in wanhoop en als bij toverslag is zowel Sicilië als Malta uit de zee verdwenen. Tom vraagt zich af of hij het schip ooit nog levend zal verlaten.

De schoft raakt aan actuele thema’s, en is een scherpe roman over de eeuwenoude traditie om vrouwen te vereren die hun lichamen opofferen aan hun idealen.

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789021475530
Uitgever: Querido
De schone slaapster in het bos van Zarja

Laat u als lezer niet misleiden door het feit dat het verhaal 'De schone slaapster in het bos van Zarja' uit een verhalenbundel komt die Gezellige verhalen heet.

Deze schone slaapster leeft in een mistroostige omgeving waar niks gezelligs aan is. De Sovjet Unie, kort na het uiteenvallen ervan. Er is gebrek aan werkelijk alles, de mensen hebben alle geloof in een betere toekomst alweer verloren en slaan zich (en soms elkaar) moeizaam door het leven.

De schone slaapster in een ten dode opgeschreven stadje vlakbij Zarja legt via een semafoonverbinding contact met... een man. Krijgt dit verhaal toch nog een sprookjesachtige wending?

De schone slaapster in het bos van Zarja is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789085166320
Uitgever: B for Books
Deze hoedanigheid

"Toen ze elkaar leerden kennen waren ze krakers, met als enig, absoluut onroerend goed hun meningen. Met het bezit kwam de twijfel. Of andersom."

Marente De Moor schreef meerdere romans die op diverse prijzen en positieve recensies werden onthaald. Met dit korte verhaal neemt ze de lezer mee naar het leven van Hans en Lotte. Met rake beschrijvingen en subtiele terugblik schetst ze het leven van een ouder paar en hun dromen of verzuchtingen.

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789038226385
Uitgever: Academia Press


Foon

Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets tektonisch, zeggen Nadja en Lev ter geruststelling tegen elkaar. Iets meteorologisch, wellicht.

Maar deze duistere klanken hingen niet altijd in de lucht boven hun huis in de Russische bossen. Ooit dreef het biologenechtpaar er een asiel voor verweesde berenwelpen, maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar waaraan ze liever niet meer denkt?

Foon laat zien hoe eenzame mensen, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, zich verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en tot de dierenwereld waarvan ze deel uitmaken. Als alle zekerheid wegvalt, is het de verbeelding die hen overeind houdt.

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789021412009
Ebook: 9789021412092
Uitgever: Querido
Gezellige verhalen

Na haar romans waagt Marente de Moor zich nu aan verhalen, die aan intensiteit en verbeeldingskracht niet voor haar bekende werk onderdoen. De mensen die zij in hun dagelijkse levens beschrijft hunkeren allemaal naar intimiteit, maar vinden die niet zomaar bij de ander. Tegen de achtergrond van hun knusse interieurs en gewoontes steekt dit gemis tragisch af, en alleen de verbeelding biedt nog troost.

Een gelukkig getrouwde man blijkt opeens over bijzondere gaven te beschikken; een jonge vrouw beloert op Marktplaats haar buren, en twee gepensioneerde zeebonken gaan zonder hun echtgenotes op zoek naar een verdwenen eiland. Hoe gezellig is het eigenlijk in deze tragikomische vertellingen?

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789021458878
Ebook: 9789021458885
Uitgever: Querido
Roundhay, tuinscène

'Op 16 september 1890 nam een man de trein van Dijon naar Parijs, daarna is er nooit meer iets van hem vernomen.'

Roundhay, tuinscène is gebaseerd op het levensverhaal van Louis Le Prince (1842-?), de uitvinder die zijn filmpje Roundhay Garden Scène maakte lang voordat Edison en Lumière met hun bewegende beelden kwamen. In zijn bagage pakken papier met grote ideeën, klaar om gepatenteerd te worden. Maar onderweg in de trein sloeg de twijfel toe. Behoorden zijn gedachten hem wel toe? En kon hij voor de gevolgen van zijn uitvinding instaan?

Als zijn zoon jaren later naar hem op zoek gaat, ontdekt hij wie baat had bij de vermissing.

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789021449951
Ebook: 9789021449975
Uitgever: Querido

Non-FictieKleine vogel, grote man

Bundel met columns welke eerder zijn verschenen in Vrij Nederland.

Kleine vogel, grote man is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789085162834
Uitgever: B for Books
Petersburgse vertellingen

Marente de Moor woonde in Sint-Petersburg in een tijd die de meeste Russen liever snel vergeten: de gevaarlijke en chaotische jaren negentig.

Maar uit de schetsen in Petersburgse vertellingen blijkt dat achter die werkelijkheid van voortdurende crises en georganiseerde misdaad een charmante gekte schuilging, waarin muzikanten over de daken zwierven en beren in bussen op de stoep woonden, de verkeerspolitie zich liet uitbetalen in langspeelplaten en in het 'Arbeidspaleis' een quasi-koptische kerk boven een homobar was gevestigd. Onlangs keerde ze terug naar Rusland, om te onderzoeken hoe groot de invloed van het Kremlin op deze eigenzinnige stad is geworden.

De columns in deze bundel zijn eerder verschenen in De Groene Amsterdammer.

Schrijver: Marente de Moor
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789021402857
Ebook: 9789021402864
Uitgever: Querido