Boekenplank:
Kies

Boeken van Jeffrey Moore

Meer over Jeffrey Moore

Genre: Roman

Geboorteland: Canada


Overzicht

  • De geheugenkunstenaars - The memory artists
  • De rode rozenketen - Prisoner in a red-rose chain
  • Het genootschap van de laatste dieren - The Extinction Club

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe geheugenkunstenaars
Noel Burun heeft twee onmogelijke opdrachten in het leven: zijn moeder Stella genezen van de ziekte van Alzheimer, en zelf leren hoe je moet vergeten. Noel lijdt namelijk aan hypermnesie en synesthesie: zijn geheugen is duizelingwekkend exact, en wanneer mensen spreken ziet hij hun woorden als levendige kleurenexplosies.

Samen met zijn vriend en tegenpool Norval, een gemankeerd schrijver en fulltime flirt, hun vriendin Samira en de psychonaut JJ gaat Noel op zoek naar de steen der wijzen. Zijn fenomenale geheugen, zijn scheikundige kennis - Noels vader was een briljant chemicus - en zijn liefde voor literatuur zetten hem op het spoor van een 'geheugenpil'. Noels zoektocht leidt door de Griekse literatuur, langs de gedichten van Byron, via Duizend-en-één-nacht en Pinokkio.

De geheugenkunstenaars is echter vooral een troostrijk postmodern sprookje: een speurtocht van een zoon naar de wetenschappelijke formule om zijn moeder te redden, en tegelijk een innerlijke queeste naar het geheim der dingen, dat vlak onder de oppervlakte verborgen ligt.
Schrijver: Jeffrey Moore
Oorspronkelijke titel: The memory artists
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044607482
Uitgever: Prometheus
De rode rozenketen
Jeremy Davenant heeft geen enkele controle over zijn eigen lot, want de blauwdruk van zijn toekomst bestaat allang. Ooit scheurde hij een willekeurige pagina uit een willekeurig boek. Nu is hij ervan overtuigd dat op deze bladzijde uit een encyclopedie, die hij altijd zorgvuldig bewaard heeft, zijn toekomst uitgestippeld staat.

Jaren later doceert Jeremy, nog steeds een romantische, fatalistische dromer, op basis van valse papieren aan de universiteit van Montreal. Intussen blijft hij wachten op de langverwachte, dramatische wending die zijn leven ooit nemen zal, zoals de uitgescheurde bladzijde hem beloofd heeft.

Dan maakt een onverwachte gebeurtenis plotseling een einde aan zijn passieve leven - op straat vangt hij één blik op van een exotische, donkerharige dame, en dat brengt zijn leven in een chaotische, obsessieve stroomversnelling.

Maar wat heeft zij te maken met zijn bladzijde, en met de tekens die telkens weer in zijn leven opduiken? Wat is haar connectie met William Shakespeare, met de zoeloetiran Shaka, met het Indiase liefdesepos Shakuntala en met de Oekraïense stad Shakhtyorsk?
Schrijver: Jeffrey Moore
Oorspronkelijke titel: Prisoner in a red-rose chain
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044601381
Uitgever: Prometheus
Het genootschap van de laatste dieren
Op de laatste avond van november stopt Nile Nightingale bij een kerk met een verweerd Te Koop-bordje ervoor. Plotseling wordt hij opgeschrikt door een pickup die over het landweggetje voorbijschiet. Op het dak is een zak vastgebonden. De vrachtwagen slingert om de kerk heen en komt naast het kerkhof tot stilstand. Stilte, dan een bons.

Met dat geluid komt er een einde aan Niles rust. In de juten zak bevindt zich het zwaargewonde lichaam van een meisje. Nile besluit haar wonden te verzorgen en achter degenen aan te gaan die haar voor dood achterlieten.

Het genootschap van de laatste dieren is een sterke en aangrijpende verbeelding van de illegale jacht op wilde dieren en van hen die daartegenin durven te gaan.
Schrijver: Jeffrey Moore
Oorspronkelijke titel: The Extinction Club
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029576017
Uitgever: De Arbeiderspers