Boekenplank:
Kies

Boeken van Andrew O'Hagan

Andrew O'Hagan is een Schotse schrijver en journalist.

Meer over Andrew O'Hagan

Genre: Roman

Geboren: 1968

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Andrew O'Hagan


Overzicht

  • Blijf bij mij - Be near me
  • Caledonian Road - Caledonian Road
  • Het idool - Personality
  • Het waanzinnige leven van Maf de hond en zijn baasje Marilyn Monroe - The life and opinions of Maf the dog and of his friend Marilyn Monroe
  • Onze vaders - Our fathers

Non-Fictie

  • Vermist - The missing
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlijf bij mij

Als David, een Engelse priester, een Schotse parochie overneemt, is niet iedereen bereid hem te accepteren. Hij raakt bevriend met twee jonge mensen uit het dorp, Mark en Lisa, en komt in aanraking met een wereld die hij nauwelijks kan begrijpen. Elke dag lijkt het dorp donkerder te worden. Als het onafwendbare noodlot toeslaat, wordt zijn rustige leven het middelpunt van publieke hysterie.

Blijf bij mij (de titel - Be near me - is afkomstig is uit het gedicht In Memoriam van lord Tennyson) gaat over kunst en politiek, liefde en verandering, en is een verhaal over hoe wij nu leven. Gevangen in klassenstrijd en bedreigd door persoonlijke zwaktes ontdekt David wat er met de idealen van zijn generatie is gebeurd, terwijl ondertussen op zijn eigen drempel een religieuze oorlog woedt.

Schrijver: Andrew O'Hagan
Oorspronkelijke titel: Be near me
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044510393
Uitgever: De Geus
Caledonian Road

Londen, mei 2021. Campbell Flynn, kunsthistoricus en intellectuele celebrity, betreedt het rijk van de middelbare leeftijd. Gevoed door een behoefte aan bewondering en de fijnere dingen van het leven neemt hij mensen niet half zo serieus als zij zichzelf nemen. Hetgeen de eerste van zijn vele fouten zal blijken.

De tweede? Milo Manghasa, zijn briljante en provocerende student. Milo komt uit een onbekende en onzekere wereld, hij heeft ervaringen en ideeën die zijn docent prikkelen. Maar hij heeft ook een plan.

In de loop van een gevaarlijk jaar zal een web van misdaden, geheimen en schandalen aan het licht komen, en Campbell Flynn zal zichzelf misschien niet kunnen beschermen tegen de verpletterende ontmaskering van alle privileges die hij bezit. Maar hij wist het altijd al: als zijn leven zou instorten, zou dat in de openbaarheid plaatsvinden.

Schrijver: Andrew O'Hagan
Oorspronkelijke titel: Caledonian Road
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789044653311
Uitgever: Prometheus
Het idool

Maria Tambini is een dertienjarig meisje met een sublieme zangstem. Ze groeit op boven haar moeders snackbar op het Schotse eiland Bute. Haar familie droomt ervan dat ze met haar stem rijkdom en succes zal vergaren, en als Maria een talentenjacht op tv wint, lijkt dat ook te gaan lukken.

Ze wordt naar Londen gebracht en in een mum van tijd tot een ster gemaakt. Ze zingt met Dean Martin en gaat op tournee door Amerika. Ondertussen verliest zij echter meer en meer gewicht maar vooral ook haar persoonlijkheid. Maria wordt het levende voorbeeld van de tol van de roem.

Schrijver: Andrew O'Hagan
Oorspronkelijke titel: Personality
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044503913
Uitgever: De Geus
Het waanzinnige leven van Maf de hond en zijn baasje Marilyn Monroe

Marilyn Monroe was dé Hollywoodster van de jaren zestig. Haar opmerkelijke leven en haar dood houden de gemoederen nog steeds bezig. Wie was zij écht?

Het antwoord op die vraag komt van Maf, haar hond. Ooit gekregen als kerstgeschenk groeit hij algauw uit tot haar steun en toeverlaat. Hij mag overal mee naartoe en leeft mee met Marilyns pieken en dalen. Maar Maf is meer dan alleen 'de hond van'. Hij is een erudiet mensenkenner en werpt een kritische blik op de tijd waarin Monroe leefde.

Schrijver: Andrew O'Hagan
Oorspronkelijke titel: The life and opinions of Maf the dog and of his friend Marilyn Monroe
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044517446
Ebook: 9789044521344
Uitgever: De Geus
Onze vaders

Over verloren horizons en gebroken idealen...

Stedenbouwer Hugh Bawn is een moderne held, een dromer en een socialist. Als man van het volk zet hij zich in voor een betere huisvesting van de arbeiders. In Glasgow sloopt hij oude achterbuurten om plaats te maken voor nieuwe torenflats. De gewone man biedt hij licht en lucht. Hugh Bawn is een legende.

Maar vele jaren later is hij vergeten. Zijn torenflats verpauperen. Zo ook zijn eigen leven.

Op de achttiende verdieping van een van zijn eigen flats nodigt Hugh Bawn zijn kleinzoon Jamie uit aan zijn ziekbed. Hughs leven l;oopt ten einde en hij wil schoon schip maken. Aan Jamie vertelt Hugh zijn levensverhaal, dat tevens het levensverhaal is van Hughs vervreemde zoon, Jamies vader.

Schrijver: Andrew O'Hagan
Oorspronkelijke titel: Our fathers
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789052267470
Uitgever: De Geus

Non-FictieVermist

Vermist is een aangrijpend tijdsdocument over mensen die spoorloos verdwenen en diegenen die zij achterlieten...

Andrew O'Hagan vertelt over zijn grootvader die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist raakte op zee. Over een driejarig meisje dat spoorloos verdween van een bouwplaats vlak bij haar ouderlijk huis. Over James Bulger, de kleuter die in 1993 door twee pubers uit het winkelcentrum in Liverpool werd ontvoerd en later vermoord. Over de twaalf jonge vrouwen die spoorloos verdwenen en wier lijken werden teruggevonden in het 'huis van de angst' van Fred en Rosemary West in Gloucester.

Maar O’Hagan beperkt zich niet tot een journalistiek verslag van een aantal vermissingsgevallen. Samen met politie, maatschappelijk werkers en betrokken familieleden gaat hij op zoek naar de dieper liggende waarheid die zo vaak wordt vergeten. Hoe komt het dat in onze maatschappij steeds meer mensen - gewild of ongewild - 'kwijtraken'?

Wat voor leven leidden zij? Hoe is het mogelijk dat mensen 'zo maar' kunnen verdwijnen? En vooral ook: wat gebeurt er met degenen die in slopende onzekerheid achterblijven? Een boek dat de lezer aan het denken zet - misschien zelfs een beetje aan het psychologiseren -  over hoe klein het gebied van onze 'veiligheid' eigenlijk is...

Schrijver: Andrew O'Hagan
Oorspronkelijke titel: The missing
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789038906423
Uitgever: Elmar