Boekenplank:
Kies

Boeken van Bengt Ohlsson

Meer over Bengt Ohlsson

Genre: Roman

Geboren: 1963

Geboorteland: Zweden


Overzicht

  • Gregorius - Gregorius
  • Zussen - Syster

gedetailleerd overzicht

OverzichtGregorius
Gregorius is het ontroerende, dramatische verhaal van een fatale driehoeksverhouding: een dominee op leeftijd die door iedereen als weerzinwekkend wordt ervaren, zijn mooie jonge vrouw en de man die haar heimelijk bemint: een dokter voor wie geen grens te ver is - zelfs niet als hij hiervoor een moord moet plegen.

We gaan mee in de belevingswereld van Gregorius, de door angsten en twijfels geteisterde dominee die geleidelijk tot zelfinzicht komt tijdens wat weleens zijn laatste zomer zou kunnen zijn.

Met deze briljante nieuwe opvoering van een liefdesgeschiedenis die voor het eerst beschreven werd in de grote Zweedse klassieker Dokter Glas heeft Bengt Ohlsson een fascinerend verhaal neergezet over eenzaamheid, verlangen en de ware aard van liefde.
Schrijver: Bengt Ohlsson
Oorspronkelijke titel: Gregorius
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789056723057
Uitgever: Signatuur
Zussen
Ze zou zo worden als Miriam.
Dat zou het beste zijn voor iedereen. Als ze zo werd als Miriam, zouden ze Miriam misschien niet zo erg missen.
Dan zouden ze misschien niet zo rondrennen om haar te zoeken. Dan zou het misschien weer normaal worden. Dan zou de zomer komen. Ze zouden ergens met de auto naartoe gaan. Af en toe zou papa de radio aanzetten, en misschien zou hij in de stemming zijn om de draak te steken met de stemmen op de radio en hun saaie, plechtige woorden na-apen. Misschien zou het zo'n lawaai worden in de auto dat je niet kon horen dat Marjorie alleen op de achterbank zat.
Er wachtte haar een belangrijke taak. Als Miriam niet terugkwam, moest Marjorie hen allebei tegelijk zijn. In elk geval moest ze genoeg Miriam zijn om papa en mama te laten ophouden haar te zoeken. Aan de andere kant kon ze ook niet ophouden zichzelf te zijn, want dan zou iedereen zich gaan afvragen waar zíj gebleven was.
Het zou haar wel lukken. Het ging er maar om het evenwicht te bewaren. Ze liep al rond met zichzelf op een presenteerblaadje. Nu zou ze er nog iets bij op krijgen. Het was gewoon weer iets om aan te denken. Als ze eraan dacht, zou ze het evenwicht weten te bewaren. Later zou ze er misschien niet eens meer over hoeven na te denken. Later zou het vanzelf gaan.

Zussen plaatst de lezer in het levendige bewustzijn van de tien jaar oude Marjorie. Op een vrijdag vroeg in de maand mei verdwijnt Marjories oudere zus. De crisis die daarop volgt in het gezin en de onmiddellijke omgeving en die de lezer ervaart door de schijnbaar onschuldige ogen van de jongste dochter, is een soort heimelijk, dwingend verslag, geschreven in een zowel exact als suggestief proza.

In Zussen wordt een enigszins oncomfortabel realisme gemengd met een subtiel gevoel van magie, en Ohlssons buitengewone portret van Marjorie maakt Zussen tot een prachtige, betekenisvolle leeservaring.
Schrijver: Bengt Ohlsson
Oorspronkelijke titel: Syster
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789056723064
Uitgever: Signatuur