Boekenplank:
Kies

Boeken van Iris Origo

Meer over Iris Origo

Genre: Non-Fictie

Geboren: 1902 / Overleden: 1988

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De koopman van Prato - The merchant of Prato
  • Een vrouwenleven - Images and shadows
  • Oorlog in Val d'Orcia - War in Val d'Orcia

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe koopman van Prato
Francesco di Marco Datini was een uitzonderlijk succesvolle veertiende-eeuwse koopman, die de arme inwoners van zijn woonplaats, het Italiaanse stadje Prato, niet alleen 70.000 florijnen naliet, maar ook zijn huis.

In 1870, ruim driehonderd jaar na zijn dood, werden daar, verstopt onder een trap, de papieren gevonden die hij zijn hele leven lang had verzameld: kasboeken, koopakten, verslagen van zakelijke transacties, en meer dan 140.000 brieven.

Sindsdien hebben vele geleerden van deze documenten gebruik gemaakt voor hun studies over het alledaagse leven in Italië aan de vooravond van de Renaissance. Iris Origo schreef op basis van dit rijke materiaal een briljante historische vertelling over het kleine, aardse, onschuldige en gewelddadige Prato.
Schrijver: Iris Origo
Oorspronkelijke titel: The merchant of Prato
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: 9789025465810
Uitgever: Atlas Contact
Een vrouwenleven
In Een vrouwenleven vertelt de Brits-Amerikaanse schrijfster Iris Origo over haar opmerkelijke leven in achtereenvolgens New York, Ierland en het Italiaanse Toscane.

De jeugd van Iris Origo speelde zich in drie uiteenlopende werelden af. Haar Amerikaanse grootouders woonden in een New Yorks 'brownhouse' en op een landgoed in Long Island. Haar Britse grootouders woonden voornamelijk op een buiten in Ierland. Met haar moeder woonde ze in de befaamde Villa Medici in Fiesole. Hun huis was het centrum van de artistieke en kosmopolitische elite in het vooroorlogse Florence. Iris was enig kind en werd opgevoed door kindermeisjes en gouvernantes. Boeken waren eigenlijk haar enige echte vrienden. Haar leven stond in het teken van de passie waarmee ze zich aan lezen en leren overgaf.

In 1924 trouwt Iris met de Italiaanse markies Antonio Origo. Met hem probeert ze een vervallen landgoed in Toscane tot bloei te brengen. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en moet ze zich met heel andere dingen bezighouden. Ze zorgt voor de opvang van ontheemde kinderen en helpt partizanen en geallieerde militairen.

In Een vrouwenleven beschrijft Iris Origo haar herinneringen: het boek beleefde in Engeland in de jaren zeventig verschillende drukken en werd in 1998 heruitgegeven.
Schrijver: Iris Origo
Oorspronkelijke titel: Images and shadows
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789027466839
Uitgever: Spectrum
Oorlog in Val d'Orcia
Iris Origo, een Anglo-Amerikaanse, trouwde in 1924 met de Italiaanse markies Antonio Origo en samen betrokken zij het grote landgoed La Foce in Zuid-Toscane. Met de pachters van de zevenenvijftig boerderijen op hun terrein brachten ze het dorre, ruige land in cultuur.

In 1943 begon Iris Origo haar dagboek te schrijven - stiekem, want behalve de vertrouwde pachters en het personeel liepen er ook Duitsers op het landgoed rond. Ze schreef vaak in de kinderkamer, soms zelfs in de kelder, en probeerde het dagboek zo goed mogelijk te verbergen.

In Oorlog in Val d'Orcia lezen we hoe de oorlog zijn schaduw wierp op het leven in de boerengemeenschap. De dagelijkse gebeurtenissen worden beschreven, en ook de deserteurs en vluchtelingen aan wie op La Foce onderdak werd verleend. Maar bovenal leren we de schrijfster zelf kennen: een sterke en erudiete vrouw.
Schrijver: Iris Origo
Oorspronkelijke titel: War in Val d'Orcia
Eerste uitgave: 1947
ISBN/EAN: 9789025466657
Uitgever: Atlas Contact