Boekenplank:
Kies

Boeken van Elsa Osorio

Elsa Osorio studeerde literatuur aan de Universiteit van Buenos Aires. In haar boeken gebruikt Osorio de moderne Argentijnse geschiedenis vaak als thema. Naast schrijfster is Osorio actief als journaliste, docente en scriptschrijver voor film en televisie.

Meer over Elsa Osorio

Genre: Roman

Geboren: 1952

Geboorteland: Argentinië


Overzicht

  • Ana - Cielo de Tango
  • Luz - A veinte años, Luz
  • Mika - La capitana
  • Uitweg - Callejón con salida

gedetailleerd overzicht

OverzichtAna
Er is geen geheim dat haar benen niet kunnen ontcijferen met Pascals kundige hand om haar middel. Nu vraagt hij om een voleo en Ana, haar ogen nog steeds gesloten, is zich volop bewust van dat ranke, sensuele been door de split in haar jurk.

Ana vluchtte met haar ouders uit Argentinië naar Parijs. Ze wil niks weten over haar geboorteland. Tot ze in een tangoclub kennismaakt met Luis. Samen willen ze een film maken over het ontstaan van de tango. De aanvankelijke terughoudendheid van Ana verandert langzaam in toenemende nieuwsgierigheid.
Schrijver: Elsa Osorio
Oorspronkelijke titel: Cielo de Tango
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789026319297
Uitgever: Ambo | Anthos
Luz
Luz vertelt het verhaal van een jonge Argentijnse vrouw. Ze groeide op in een rijke familie die in de jaren zeventig een belangrijke rol speelde tijdens het Argentijnse dictatoriale regime.

Op twintigjarige leeftijd begint Luz te vermoeden dat ze net als veel andere kinderen in werkelijkheid geboren is in de gevangenis en bij haar echte ouders, politieke gevangenen, is weggehaald. Ze begint aan een emotionele zoektocht die ze tot aan de uiterste consequenties doorzet.

Haar zoektocht naar de waarheid leidt Luz onder andere naar de ex-prostituee Miriam. Miriams grootste wens was ooit moeder te worden. Omdat ze niet in staat was kinderen te krijgen beloofde haar geliefde, De Bruut - een sergeant die de leiding had bij de martelingen van politieke gevangenen - haar een baby.

De baby belandde echter niet bij Miriam, maar kwam terecht bij de dochter van een belangrijke militair, die haar eigen kind bij de geboorte had verloren. Dat was het begin van de leugen van haar leven, die Luz wil ontmaskeren. Twintig jaar heeft hij standgehouden, maar uiteindelijk komt Luz achter de waanzinnige waarheid over haar eigen leven en afkomst.
Schrijver: Elsa Osorio
Oorspronkelijke titel: A veinte años, Luz
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789041412485
Ebook: 9789041421555
Uitgever: Ambo | Anthos
Mika
Haar leven lijkt wel een roman, maar de Argentijnse Mika Etchebéhère (1902-1992) heeft echt bestaan. Op basis van talloze gesprekken met mensen die haar hebben gekend, door het lezen van brieven, documenten en manuscripten van Mika en haar grote liefde Hipólito weet Elsa Osorio het buitengewone verhaal te schetsen van de enige vrouw die tijdens de Spaanse Burgeroorlog een colonne aanvoerde. Mika was door haar sterke uitstraling en haar vermogen te inspireren onmisbaar voor de slecht uitgeruste strijdkrachten, die haar tot 'capitana' benoemden.

De roman beschrijft de anarchistische kringen waarin Mika verkeert in haar geboorteland Argentinië, haar avonturen in Patagonië in de jaren twintig, haar deelname aan linkse antistalinistische groepen in Frankrijk en haar verblijf in het Berlijn van de jaren dertig, dat steeds meer in de greep komt van het nazisme.
Schrijver: Elsa Osorio
Oorspronkelijke titel: La capitana
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041420329
Ebook: 9789041422484
Uitgever: Ambo | Anthos
Uitweg
In Uitweg toont Osorio zich een literair meesterverteller. In soepele, beeldrijke zinnen creëert zij personages en situaties waarmee zij je diep raakt. Dankzij haar humor, haar gevoel voor het absurde en empathie zijn haar verhalen hoopvol en licht, ondanks het wrange, navrante decor dat zij schetst.

De verhalen ontstonden in verschillende perioden in de Argentijnse geschiedenis: tijdens het regime van Jorge Videla, een tijd van zware censuur en angst, waarin de bevolking monddood werd gemaakt; en twintig jaar later, toen de realiteit weer een gezicht en een identiteit mocht hebben.

In haar verhalen thematiseert Osorio de pijn, veroorzaakt door verlies van identiteit, eenzaamheid en verraad, en steeds lijkt het alsof er aan het lot niet te ontkomen valt. Toch vinden haar personages hun eigen ontsnapping. In Uitweg transformeert Osorio de meedogenloze werkelijkheid tot een humane boodschap.
Schrijver: Elsa Osorio
Oorspronkelijke titel: Callejón con salida
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041414922
Ebook: 9789041417497
Uitgever: Ambo | Anthos