Boekenplank:
Kies

Boeken van Nina Polak

Nina Polak studeerde studeerde literatuurwetenschap en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en in New York. Ze is redacteur bij De Correspondent en schrijft voor De Groene Amsterdammer.

Meer over Nina Polak

Genre: Roman

Geboren: 1986

Geboorteland: Nederland


Overzicht

  • Buitenleven
  • De dandy
  • Gebrek is een groot woord
  • We zullen niet te pletter slaan

Non-Fictie

  • De wereld in jezelf

gedetailleerd overzicht

OverzichtBuitenleven

Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden?

Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het platteland een oud huis met een diepe tuin. Hier hopen ze te aarden, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle.

In Buitenleven laat Nina Polak het uitgestrekte noorden het strijdtoneel zijn voor grote dromen, demonen, vrouwelijke ego’s en vooroordelen.

Schrijver: Nina Polak
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044648348
Uitgever: Prometheus
De dandy

De vier verhalen voor dit Literaire Juweeltje koos Nina Polak zelf bij elkaar. En merkte daarna op: 'Het klinkt ongeloofwaardig, maar pas bij het verzamelen van deze verhalen, die vanaf 2016 in verschillende publicaties verschenen, viel me op dat ze allemaal min of meer over de liefde gaan. Een confronterende ontdekking.'

Het is een miniverzameling werkelijk prachtige verhalen - zeer warm aanbevolen.

* De dandy is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Nina Polak
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789085167112
Uitgever: B for Books
Gebrek is een groot woord

Nynke 'Skip' Nauta is al zeven jaar op zee als het verleden plotseling voor haar neus staat, zomaar, in de jachthaven van Cannes: het echtpaar Zeno en hun briljante puberzoon, Juda. De enthousiaste Zeno's hebben al eens eerder goed gezorgd voor Skip en ze nodigen haar uit om een zomer door te brengen in hun tuinhuis in Amsterdam.

Schoorvoetend accepteert Skip de uitnodiging en reist terug naar Nederland. Ze treft een stad en een gezin aan waaraan de tijdgeest knaagt. In de overbevolkte, overbekende straten van Amsterdam valt bovendien niet te ontsnappen aan de sporen van twee verloren liefdes: een man en een moeder, die allebei tevergeefs hebben geprobeerd om Skip de tragedie in te trekken. De heldin heeft zich altijd met succes verzet tegen de rollen die haar werden opgedrongen, maar nu zal ze haar buitenstaanderschap opnieuw moeten overdenken. Kan een balling eigenlijk ooit nog thuis zijn?

Gebrek is een groot woord is een roman over de desoriëntatie tussen vrijheid en verbondenheid. Een boek over hechting, aan elkaar, maar ook aan onze eigen realiteit.

Schrijver: Nina Polak
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044629866
Ebook: 9789044629873
Uitgever: Prometheus
We zullen niet te pletter slaan

Anna en Schard, dochter en zoon van twee moeders, groeien op in een polder, een idylle van Hollandse tolerantie. Totdat op een gewone dag, om volwassen redenen, en onder luid gejank van de hond, een grote gele taxi een van de moeders wegvoert, en er alleen nog te spreken valt van een mislukt experiment.

Jaren na de rommelige scheiding treft Anna - uitzichtloos verliefd op een kunstenaar die bezig is zichzelf onsterfelijk te maken - haar grote broer aan op de stoep voor haar huis. Schard is net terug uit India, waar hij zich heeft willen wijden aan iets groots en goeds.

Terwijl hun moeders zich voorzichtig weer gelukkig prijzen, confronteert een hete zomer de twee halfbloedverwanten met hun eigen haperende liefdeslevens, hun romantische fantasieën, en elkaar.

We zullen niet te pletter slaan beschrijft de sociale en seksuele verwarring van goedbedoelende maar onhandige mensen die weten wat ze willen worden - vader, vrouw, held, geliefde - maar de juiste weg niet zien. Het is een warm, stormachtig familieverhaal over misleidende obsessies en goede zorgen.

Schrijver: Nina Polak
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044621778
Ebook: 9789044625813
Uitgever: Prometheus

Non-FictieDe wereld in jezelf

Het essay, het meest vrije genre in de literatuur, is de laatste jaren aan enorme veranderingen onderhevig. Wat ooit een speelplaats was voor schrijvers om kunst en wereld, mens en maatschappij uit te leggen, is nu veel meer een plek waar herinneringen worden opgediept en identiteiten worden gecreëerd.

Tien jaar na Joost Zwagermans monumentale bloemlezing van de Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 200 essays trekken Nina Polak en Joost de Vries het essay de 21ste eeuw in. In De wereld in jezelf hebben zij zestig hedendaagse essays van Nederlandse en Vlaamse auteurs bijeengebracht die laten zien hoe sprankelend en levend het essay vandaag de dag is - en ook hoe persoonlijk en authentiek. Maar tegelijk vormt het boek een sprankelende geschiedenis van onze samenleving van de laatste twee decennia.

* Geschreven door Nina Polak & Joost de Vries.

Schrijver: Nina Polak
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044638943
Uitgever: Prometheus