Boekenplank:
Kies
  • Home
  • P
  • Nicholas Proffitt

Boeken van Nicholas Proffitt

Meer over Nicholas Proffitt

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1943 / Overleden: 2006

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • De bittere wraak - The embassy house
  • De hyena - Edge of Eden
  • Gevallen zonen - Gardens of stone

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe bittere wraak
De bittere wraak speelt zich af in de laatste jaren van de Vietnamoorlog. Het is februari 1970, wanneer kapitein Jake Gulliver zich volgens opdracht meldt bij het Delta Huis, het plaatselijke hoofdkwartier van de CIA in de zuidelijke Mekong-delta.

De Groene Baret Gulliver dient dan al ruim zeven jaar in Vietnam. Hij heeft talloze speciale opdrachten vervuld - de meeste tot tevredenheid van zijn superieuren - en staat bekend om zijn meedogenloze hardheid. Ook ditmaal heeft hij weinig twijfel over de aard van zijn nieuwe missie: er wordt van hem verwacht dat hij de Vietcong-leden in de dorpen rond Het Delta Huis voor eens en altijd uitschakelt. Dat betekent dus: doden.

Maar anders dan zijn nieuwe superieur, een nietsontziende CIA-man, kent Gulliver nog altijd grenzen. Hij doodt geen onschuldigen en hij mengt zich niet in de talloze privé-oorlogen die de Amerikanen en Vietnamezen uitvechten. Toch laat hij zich een tijdlang door de duivelse charme van zijn superieur meeslepen in diens persoonlijke vendetta.

Totdat de arrestatie en de gruwelijke marteling van een onschuldige man hem de schellen van de ogen doen vallen over de werkelijke rol van zijn meerdere in het Vietnam-drama. Dan staat Gulliver, die altijd gehoorzaamd heeft omdat hij in de goede zaak geloofde, voor de moeilijkste keuze van zijn leven. Voor het eerst zal hij zelf moeten bepalen wat goed is en wat niet...
Schrijver: Nicholas Proffitt
Oorspronkelijke titel: The embassy house
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789067901390
Uitgever: Kadmos
De hyena
Kenia, 1978. Een land dat balanceert tussen zijn koloniale verleden en een onzekere toekomst. Een land met een onvoorstelbare rijkdom aan natuurschoon. Een land waarvan de belangrijkste bron van inkomsten - de wildparken - door stropers wordt bedreigd.

Diep in het Aberdare National Park wordt het afschuwelijk verminkte lijk van een dorpeling gevonden. Hij is het slachtoffer van een professionele stroper die zulke nietsontziende methoden hanteert en zo ongrijpbaar is dat hij De Hyena wordt genoemd. Die naam past bij zijn macabere handelsmerk: de hyenatand die hij in de mond van zijn menselijke en dierlijke slachtoffers achterlaat.

De jacht op de moordenaar leidt niet alleen dwars door de wildernis, maar ook door het duistere labyrint van een corrupte overheid. Peter Odongo, een zwarte politieman die al een harde confrontatie met de machthebbers achter de rug heeft, krijgt de leiding van het onderzoek.

Adrian Glenton, een voormalige professionele jager die nu zijn brood verdient als reisgids, verruilt de safari weer voor de echte jacht als Odongo hem om zijn medewerking vraagt.

Robbie Lewis, een onverzettelijke, ambitieuze Amerikaanse journaliste, ziet een sensationeel verhaal in de klopjacht op de Hyena. Maar voordat die jacht voorbij is, zal ze twee keer haar hart verliezen: aan Afrika zelf en aan Adrian Glenton.
Schrijver: Nicholas Proffitt
Oorspronkelijke titel: Edge of Eden
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789067903011
Uitgever: Kadmos
Gevallen zonen
Gevallen zonen is het verhaal van vier onvergetelijke mensen: twee mannen en twee vrouwen. Het is het verhaal van twee militairen, een jongere en een oudere, die door de oorlog in Vietnam tot op het bot geschokt worden. En het verhaal van hun liefde voor twee uitzonderlijke vrouwen. Maar het is bovenal het verhaal van de wrede oorlog in Vietnam die hun leven verder zal bepalen.

Jack Willow en zijn oudere collega Clell Hazard zijn gelegerd op Fort Meyer, in de Verenigde Staten. Hun onderdeel, de befaamde Old Guard, is speciaal belast met ceremoniële taken. Daaronder valt ook het begeleiden van gesneuvelde militairen naar hun laatste rustplaats op Arlington National Cemetery. Naarmate de oorlog in Vietnam zich uitbreidt, wordt die taak steeds weerzinwekkender. Dag na dag worden nieuwe lijken overgevlogen, die door de mannen van The Old Guard in cynische, machteloze woede ter aarde worden besteld.

Willow verzet zich tegen die sleur. Zijn verzoeken om overplaatsing naar Vietnam worden echter telkens geweigerd. De oudere Hazard, die geen enkele illusie over de oorlog heeft, probeert zijn vriend tegen zichzelf te beschermen. Maar Willow houdt vast aan overplaatsing. Hij wil carrière maken, om vervolgens te kunnen trouwen met Rachel, zijn enige liefde. Noch Hazard noch zijn vriendin, een topverslaggeefster bij de Washington Post, kunnen Willows lot tenslotte meer keren. Eindelijk mag hij naar het front. En dan gebeurt het onvermijdelijke...
Gardens of Stone - 1987
Regisseur: Francis Ford Coppola
Cast: James Caan, D.B. Sweeney, Mary Stuart Masterson, e.a.
Schrijver: Nicholas Proffitt
Oorspronkelijke titel: Gardens of stone
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789067900201
Uitgever: Kadmos