Boekenplank:
Kies

Boeken van Michael Pye

Michael Pye werkte als schrijver, journalist, historicus en omroeper. Twintig jaar lang reisde hij tussen New York en Europa als politiek en cultuur columnist voor verschillende Britse kranten. Pye heeft zowel non-fictieboeken als historische romans gepubliceerd.

Meer over Michael Pye

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1946

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De stukken uit Berlijn - The pieces from Berlin
  • De waterkelder - The drowning room
  • Gestolen levens - Taking lives

Non-Fictie

  • Antwerpen, de gloriejaren - Antwerp, the glory years
  • Aan de rand van de wereld - The edge of the world

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe stukken uit Berlijn
Tijdens een diner in Berlijn ontmoette ik het kwaad. Een journalist vertelde me het verhaal van een vooraanstaande vrouw die in antiek handelde. In 1944 reed ze van het verwoeste Berlijn naar Zürich met zeven vrachtwagens vol spullen die ze van haar joodse vrienden had gestolen. Deze vrienden waren vermoord. Daar had ze wel voor gezorgd.
Ze werd uiteindelijk alleen veroordeeld wegens misleiding van de douane aan de Zwitserse grens. Ze overleed, heel oud, fatsoenlijk en stinkend rijk, in haar villa aan een meer.

In De stukken van Berlijn maakt u kennis met Lucia Müller-Rossi - ooit de intelligente dochter van een bankier in Milaan, vervolgens een keurige huisvrouw, daarna een courtisane in het Berlijn van de Tweede Wereldoorlog, misdadigster, en dan, na de oorlog, handelaar in prachtige antieke voorwerpen, bekend en gerespecteerd.

Totdat Sarah Freeman, een oude bekende van Lucia, tot haar afschuw in de etalage van Lucia's winkel haar eigen ebbenhouten tafel ziet. De oorlogsbuit rakelt het verleden op.

Lucia's zoon Nicholas moet zijn kindertijd opnieuw beleven en kan niet langer een stille getuige zijn. Kleindochter Helen betaalt een hoge prijs voor de openbaring van de leugen. Aan vijftig jaar beleefd zwijgen komt een eind.
Schrijver: Michael Pye
Oorspronkelijke titel: The pieces from Berlin
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789038859217
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De waterkelder
Tijdens de barre winter van 1642 zijn in New York de zee en de rivier bevroren. Geen schip kan er in of uit. Wachtende op de dooi treurt Grietje Reyniers, de eerste hoer van Nieuw-Amsterdam, naast het bevroren lijk van haar echtgenoot Anthony.

Er wordt haar rust noch rouw gegund: men aast op haar geld en goed, verdenkt haar van de moord op haar man en zadelt haar op met met het zachtmoedige kind Pieter dat uit het niets kwam aanlopen...
Schrijver: Michael Pye
Oorspronkelijke titel: The drowning room
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789038859118
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Gestolen levens
De Nederlander Martin Arkenhout steelt levens, letterlijk. Hij moordt en neemt de identiteit aan van zijn slachtoffers.

Als het geld opraakt of ontdekking dreigt, trekt hij verder. Van New York gaat hij naar de Bahama´s. Van Zwitserland naar Amsterdam. Ten slotte belandt hij in Portugal, waar hij wordt achtervolgd door John Costa. Wie is Costa en waarom zit hij achter hem aan? Wat is het geheim in het leven van zijn laatste slachtoffer?

Als Martin en Costa elkaar ontmoeten, begint een angstaanjagend spel op leven en dood.
Taking Lives - 2004
Regisseur: D.J. Caruso
Cast: Ethan Hawke, Kiefer Sutherland, Angelina Jolie, e.a.
Schrijver: Michael Pye
Oorspronkelijke titel: Taking lives
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789038859163
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

Non-FictieAntwerpen, de gloriejaren

De stad die Antwerpen ooit geweest is, is vandaag de dag haast onherkenbaar. Verwoest door de vlammen en bombardementen van de wereldoorlogen is haar geschiedenis goed verstopt achter een façade van herbouwde monumenten. Toch was de havenstad ooit het middelpunt van de wereld.

Als handelscentrum kende Antwerpen in de zestiende eeuw geen evenbeeld, en haar rijkdom en weelde leken ongeëvenaard. De stad van Plantijn en Brueghel stond bol van de bedrijvigheid. Bezoekers kwamen met hun koopwaar uit alle uithoeken van de wereld naar de stad waar de geldhandel floreerde.

Tegelijkertijd kende Antwerpen ook een schaduwkant: rellen, muiterijen en de inquisitie, die als een donkere wolk boven de joodse en protestante inwoners hing, lieten de uitzonderlijke welvaart van korte duur zijn. Desalniettemin blijkt de invloed van Antwerpen blijvend.

Met Antwerpen ontsluit bestsellerauteur Michael Pye het verhaal van een stad die tegen alle verwachtingen in opkwam als het kloppend hart van de zestiende eeuw, en in korte tijd de wereld wist te veranderen. Eén ding is volgens Pye zeker: zonder de Antwerpse geschiedenis zou vandaag niets hetzelfde zijn.

Schrijver: Michael Pye
Oorspronkelijke titel: Antwerp, the glory years
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403134215
Uitgever: De Bezige Bij
Aan de rand van de wereld
Dat de middeleeuwen geen lege donkerte tussen het Romeinse Rijk en de renaissance waren, wisten we al langer. Maar nooit slaagde iemand erin het rijke middeleeuwse leven zo dichtbij te brengen als Michael Pye. Hij beschrijft hoe volkeren rond de Noordzee de eerste grote stappen zetten richting ons hedendaagse monetaire systeem, een rechtvaardige justitie, de moderne wetenschap, een opener visie op liefde en seks. Door overzees contact konden deze ideeën zich verspreiden en kreeg de Noord-Europese identiteit definitief vorm.

Pye, gerenommeerd historicus en verteller pur sang, laat ons kennismaken met Vlaamse vissers en Nederlandse ambachtslui, Vikings en artiesten, spionnen en ondernemende hanzeaten. Aan de hand van een ontzaglijk aantal bronnen beschrijft hij hun smaken, ziektes, technologie, mode enzovoort. Aan de rand van de wereld is een ronduit magnifiek boek over duizend wervelende jaren.
Schrijver: Michael Pye
Oorspronkelijke titel: The edge of the world
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789085425731
Ebook: 9789460423246
Uitgever: De Bezige Bij