Boekenplank:
Kies

Boeken van Anna Quindlen

Meer over Anna Quindlen

Genre: Roman

Geboren: 1953

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Anna Quindlen


Overzicht

  • Alles en iedereen - Every last one
  • Bont en blauw - Black and blue
  • De enige waarheid - One true thing
  • Een nieuwe dag - Rise and Shine
  • Zegeningen - Blessings

Non-Fictie

  • Londen literair - Imagined London

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlles en iedereen
Mary Beth Latham is tuinarchitect en echtgenote van een arts, maar bovenal is ze moeder van drie tieners. Haar gezin komt op de eerste plaats en wanneer een van haar zoons depressief wordt, gaat al haar aandacht uit naar hem.

Hierdoor heeft ze geen oog voor Kiernan, het vriendje van haar dochter, een jongen uit een gebroken gezin die kind aan huis is bij de familie Latham. Wanneer haar dochter de relatie verbreekt, is Kiernan radeloos en pleegt hij een onverwachte, gewelddadige daad die het geregelde leven van Mary Beth totaal overhoop gooit.

In De laatsten is Anna Quindlen op haar best. Zorgvuldig bouwt ze het verhaal op door de lezer eerst een intieme blik te gunnen op het hechte gezinsleven van Mary Beth. Op het moment dat je je een lid van de familie waant, slaat het noodlot in zijn meest verschrikkelijk vorm toe en blijf je als lezer net zo geschokt en ontredderd achter als Mary Beth.
Schrijver: Anna Quindlen
Oorspronkelijke titel: Every last one
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789045085128
Uitgever: Atlas Contact
Bont en blauw
'Je man slaat je? Dat pik je toch zeker niet. Meteen je boeltje pakken en wegwezen.'

Wie Bont en blauw heeft gelezen, zal dat niet zo gauw meer zeggen. Anna Quindlen vertelt een vanaf de eerste bladzijde boeiend maar navrant verhaal over een werkelijkheid die aanmerkelijk gecompliceerder ligt.

In de ogen van de buitenwereld vormen Fran Benedetto, verpleegkundige, en Bobby Benedetto, politieman, samen met hun zoontje Robert een modelgezin. Achter de schermen wordt Fran echter mishandeld, zij het meestal zo geraffineerd dat de omgeving niets merkt.

Hoewel het huwelijk nog steeds zijn goede momenten heeft en Fran steeds weer valt voor de spijtbetuigingen en onweerstaanbare aantrekkingskracht van haar man, duikt ze ten slotte onder, niet alleen uit lijfsbehoud maar ook om haar zelfrespect te behouden.

Ze probeert onder een andere naam een nieuw leven op te bouwen. Dat lukt, maar het opgejaagde gevoel en de angst voor ontdekking blijven. De spanning groeit tussen Fran, die het beste gekozen denkt te hebben, en Robert, die zijn moeder verwijt dat ze hem zijn vader heeft ontnomen.

Anna Quindlen weet invoelbaar en aannemelijk te maken hoe Fran heen en weer geslingerd wordt tussen zelfbehoud en de liefde voor haar kind. Een dramatische confrontatie met verstrekkende gevolgen kan dan ook niet uitblijven.
Black and Blue - 1999
Regisseur: Paul Shapiro
Cast: Mary Stuart Masterson, Anthony LaPaglia, Will Rothhaar, e.a.
Schrijver: Anna Quindlen
Oorspronkelijke titel: Black and blue
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789025422172
Uitgever: Atlas Contact
De enige waarheid
Als Ellen Gulden te horen krijgt dat Kate, haar moeder, kanker heeft is de ziekte reeds in een gevorderd stadium. Ellens vader staat erop dat zij haar baan als succesvol journaliste in Manhattan opgeeft om naar huis terug te keren en voor haar moeder te zorgen. Ellen, het begaafde, ambitieuze lievelingskind en de intellectuele evenknie van haar vader, offert zich met tegenzin op.

Terwijl ze haar moeder verzorgt ontdekt ze dat Kate, die altijd het harmonieuze centrum van het gezin was, een persoonlijkheid heeft die veel complexer is dan zij en haar vader dachten.

De relatie tussen moeder en dochter wordt intenser en Ellen wordt met pijnlijke waarheden geconfronteerd over zichzelf en haar vader. Naarmate het lijden van Kate ondraaglijker wordt nemen ook de spanningen binnen het gezin toe.

Na de dood van haar moeder wordt Ellen beschuldigd van euthanasie. Ze wordt vrijgesproken maar het zoeken naar het antwoord op de vraag wie de schuldige is zal haar niet loslaten.
One True Thing - 1998
Regisseur: Carl Franklin
Cast: Meryl Streep, Renée Zellweger, William Hurt, e.a.
Schrijver: Anna Quindlen
Oorspronkelijke titel: One true thing
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789025411435
Uitgever: Atlas Contact
Een nieuwe dag
Meghan Fitzmaurice is hét gezicht van het succesvolle praatprogramma Rise and Shine. Op een doodnormale maandagochtend valt haar perfecte leven aan diggelen: tijdens een uitzending choqueert ze de kijkers door twee verboden woorden in de mond te nemen.

Opeens is het einde van een tijdperk aangebroken, niet alleen voor Meghan, die niet gewend is aan tegenslagen, maar ook voor haar jongere zusje Bridget, een sociaal werkster in de Bronx die altijd in de schaduw van haar zus heeft gestaan. De uitspraak op televisie treft ook Meghans zoon, haar man, haar vrienden en fans.

De zussen slagen er echter in, door hun scherpe tong en snelle verstand, de tierende Amerikanen een hak te zetten. Bovendien hebben ze zo'n hechte band met elkaar, dat geen enkele tragedie daar invloed op lijkt te hebben.
Schrijver: Anna Quindlen
Oorspronkelijke titel: Rise and Shine
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789045012704
Uitgever: Atlas Contact
Zegeningen
Op een nacht verschijnt een jong paar op het landgoed van Lydia Blesing. De man en de vrouw zetten een doos op de oprijlaan neer en verdwijnen. De volgende ochtend vindt de beheerder van het landgoed een slapende baby in de doos.

Hij besluit het kind te houden en zelf op te voeden. Lydia Blesing besluit, om geheel persoonlijke redenen, hem daarbij te helpen.

Familiegeheimen uit het verleden en hun invloed op het heden, de factoren die een mens maken tot wat hij of zij is, de steun die we bij anderen vinden - al deze zaken spelen een rol in Zegeningen.
Blessings - 2003
Regisseur: Arvin Brown
Cast: Mary Tyler Moore, Liam Waite, Kathleen Quinlan, e.a.
Schrijver: Anna Quindlen
Oorspronkelijke titel: Blessings
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789045011561
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieLonden literair
Anna Quindlen was al lang voordat ze als journaliste de Pulitzer Prize won en bestsellerauteur werd, een onverzadigbaar lezeres. En keer op keer, in het ene boek na het andere, belandde ze in Londen - in een Dickensiaans steegje met Oliver Twist, in een krappe bedstee met een van Barbara Pyms muurbloempjes of op stap met de Bright young things van Evelyn Waugh.

Londen literair is het verhaal van drie steden: het fictieve Londen dat oprijst uit de pagina's van schrijvers als William Shakespeare, Virginia Woolf en Martin Amis; de historische metropool die onderdak heeft geboden aan al die onsterflijke schrijvers; en de zinderende hoofdstad die tegenwoordig bezoekers trekt uit de hele wereld.

Anna Quindlen wekt al deze drie steden vaardig tot leven in Londen literair, een eerbetoon aan één van de beroemdste steden ter wereld en de rijke literatuur die ze heeft voortgebracht.
Schrijver: Anna Quindlen
Oorspronkelijke titel: Imagined London
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789058313393
Uitgever: Sirene / National Geographic