Boekenplank:
Kies

Boeken van Richard Rayner


Overzicht

  • De wolkenschetser - The cloud sketcher
  • Duivelswind - The devil's wind

Non-Fictie

  • Los Angeles op goed geluk - Los Angeles without a map

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe wolkenschetser
De jonge Esko Vaananen groeit op in het begin van de 20e eeuw op het Finse platteland, als zoon van de dorpsonderwijzer. In zijn elfde levensjaar heeft hij twee ervaringen, die zijn leven zullen veranderen. Hij krijgt een tijdschrift onder ogen met daarin de eerste foto van 'een ijzeren kooi die in een gebouw op en neer gaat'. Hij ziet onmiddellijk gebouwen voor zich die zich dankzij deze lift eindeloos in de hoogte kunnen herhalen en daarmee is zijn levenswens geboren om als architect wolkenkrabbers te gaan bouwen. De andere schok ervaart hij als hij voor het eerst Katerina Malysheva, de dochter van de Russische gouverneur, op de plaatselijke kermis ontmoet. Hij wéét, dat zij de grote liefde in zijn leven is en dat hij eens in staat zal zijn een brug te slaan tussen hun totaal verschillende werelden. Zijn jongensdromen worden wreed verstoord door het uitbreken van de Burgeroorlog, die het land en ook zijn familie verscheurt. Katerina is na de strijd als van de aardbodem verdwenen. Groot is dan ook de schok als hij jaren later in Vanity Fair een fotoreportage ziet van Amerikaanse wolkenkrabbers, gemaakt door ene Kate Malysheva. Gedreven door zijn hartstocht laat hij alles achter en maakt hij de oversteek naar het New York van de jaren twintig. Daar zet hij - eerst tevergeefs - zijn zoektocht naar haar voort, werkt als bouwvakker op de stijgers van nieuwe wolkenkrabbers, komt in aanraking met de maffia en weet zich langzamerhand op te werken tot een geziene architect. Tijdens één van de feesten in de rijke kringen van New York komt hij oog in oog te staan met Katerina, een ontmoeting die voorbestemd leek voor het geluk, maar uitmondt in het noodlot...
Schrijver: Richard Rayner
Oorspronkelijke titel: The cloud sketcher
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-269-8252-6
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Duivelswind
Maurizio Valentine wordt door belangrijke mensen klaargestoomd voor grote dingen. Als vooraanstaand architect krijgt hij prestigieuze opdrachten en begeeft hij zich tussen gangsters, politici en andere machtige mannen. Valentine wordt gedreven door een grenzeloze ambitie. Totdat Mallory Walker zijn leven binnenstapt en de koele Maurizio als een blok valt voor deze mysterieuze schoonheid. Op een vip-feest in Vegas stelt hij haar voor aan Paul Mantilini, de maffialeider die zijn carrière heeft gemaakt en weer kan breken. Gezamenlijk kijken ze naar het spektakel waar men op heeft gewacht: met een alles doordringende lichtflits en een enorme paddestoel van kokend rood, wordt vlakbij in de Nevada woestijn een atoombom tot ontploffing gebracht. En terwijl de feestgangers weer naar hun drankjes grijpen, richt Mallory een pistool op Valentine en vuurt... Hoe raakte Valentine zo ver verwijderd van zijn zorgvuldig geregisseerde leven? De zoektocht naar Mallory’s beweegreden brengt hem in een neergaande spiraal van ongure zaakjes, leugens, bedrog en moord, en dwingt hem tot een zeer ingrijpende beslissing.
Schrijver: Richard Rayner
Oorspronkelijke titel: The devil's wind
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-269-8458-8
Uitgever: Unieboek

Non-FictieLos Angeles op goed geluk
Los Angeles – geen stad om arm in te zijn. Elke minuut komt er iemand voorbij in zijn droomauto, zijn droomleven levend, als om het je nog eens goed in te peperen. Richard Rayner heeft geen auto, niet eens een rijbewijs. Hij heeft het niet gemaakt bij de film., hij heeft niet veel geld en is ook al niet wat je noemt een zongebruinde beachboy. Kortom, voor iemand die zo onloochenbaar Brits is als hij is het in deze spetterende ambitieuze en trendy entourage niet makkelijk om indruk te maken op een prachtmeisje als Barbara, een bunnygirl. Zijn grote Amerikaanse avontuur verloopt dan ook anders dan hij tevoren in het kille Engeland had gefantaseerd en hij heeft al zijn flegma en humor nodig om er iets van te maken.
L.A. Without a Map - 1998
Regisseur: Mika Kaurismäki
Cast: David Tennant, Vinessa Shaw, Johnny Depp, e.a.
Schrijver: Richard Rayner
Oorspronkelijke titel: Los Angeles without a map
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-295-3463-X
Uitgever: De Arbeiderspers