Boekenplank:
Kies
  • Home
  • R
  • Mordecai Richler

Boeken van Mordecai Richler


Overzicht

  • De bekentenissen van Barney - Barney's version
  • De leerjaren van Duddy Kravitz - The apprenticeship of Duddy Kravitz
  • Joshua toen en nu - Joshua then and now
  • Salomon Gursky was hier - Solomon Gursky was here

Jeugdboeken

  • Jacob Dubbel en de dinosaurus - Jacob Two-Two and the dinosaur
  • Jacob Dubbel en de verschrikkelijke cipier - Jacob Two-Two meets the hooded fang

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe bekentenissen van Barney
Barney Panofski, een oudere, Canadese tweederangs televisieproducent van Joodse afkomst besluit zijn memoires te schrijven omdat die van zijn gezworen vijand, waarin deze hem van moord beschuldigt, op het punt staan te verschijnen. En hij haalt uit: met sardonisch genoegen en bijtende spot geeft hij zijn versie van de gebeurtenissen en haalt hij de wereld van valse pretenties, of gewoon iedereen die hem dwars heeft gezeten, door zijn sarcastische mangel. Daarbij kan hij echter toch niet verhelen dat hij diep in zijn hart een romantische idealist is, een man met een nostalgisch verlangen naar zuiverheid en schoonheid.
Barney's Version - 2010
Regisseur: Richard J. Lewis
Cast: Paul Giamatti, Rosamund Pike, Dustin Hoffman, e.a.
Schrijver: Mordecai Richler
Oorspronkelijke titel: Barney's version
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-5333-692-3
Uitgever: Prometheus
De leerjaren van Duddy Kravitz
Duddy Kravitz deugt nergens voor. Met zijn jeugdbende terroriseert hij de troosteloze buurt in het Montreal van de jaren vijftig. Zijn vader is taxichauffeur en kan het arme gezin nog maar net onderhouden. Duddy droomt ervan zo snel mogelijk rijk te worden, liefst als grootgrondbezitter. Daarom verlaat hij het joods college, waar hij zijn leraren grijze haren bezorgde, en presenteert zich aan de wereld als filmproducent, tijdschriftmanager, nachtclub-exploiteur en roulettespeler. Mordecai Richler schreef een hilarische satire, waarin de wereld ontmaskerd wordt als een duizelingwekkende draaikolk van geld, macht, seks en politiek.
The Apprenticeship of Duddy Kravitz - 1974
Regisseur: Ted Kotcheff
Cast: Richard Dreyfuss, Micheline Lanctôt, Jack Warden, e.a.
Schrijver: Mordecai Richler
Oorspronkelijke titel: The apprenticeship of Duddy Kravitz
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 90-6012-723-4
Uitgever: Van Gennep
Joshua toen en nu
Als Joshua Shapiro in het ziekenhuis belandt, krijgt hij tijd om een levensloop te overdenken die even gecompliceerd is als zijn botbreuken. Wat volgt is een sprankelend, kaleidoscopisch opgebouwd relaas van een rijk joods leven - vol humor en venijn, valsheid en vriendschap. De twijfelachtige zegeningen van zijn loopbaan als journalist, schrijver en tv-persoonlijkheid, zijn sympathieke vader Reuben (die weet dat de wet van elastiek is), zijn eigenzinnige moeder Esther uit het sjieke Leventhal-nest (die beneden haar stand getrouwd is en een striptease-act opvoerde op Joshua's bar mitswa), zijn huwelijk met zijn grote liefde Pauline, zijn trots op zijn gezin - dit alles overdenkt Joshua op het moment waarop zijn leven door een schandaal een fatale wending lijkt te krijgen...
Joshua Then and Now - 1985
Regisseur: Ted Kotcheff
Cast: James Woods, Gabrielle Lazure, Alan Arkin, e.a.
Schrijver: Mordecai Richler
Oorspronkelijke titel: Joshua then and now
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-5333-155-7
Uitgever: Prometheus
Salomon Gursky was hier
Salomon Gursky was hier vertelt het rijke en meeslepende verhaal van de familie Gursky: de patriarch Ephraim, een listige en misdadige landloper, zijn kleinzoons die tijdens de drooglegging een fortuin vergaren met het verkopen van alcohol, en ten slotte zijn achterkleinkinderen die ruzie maken over het fortuin van de McTavish-stokerij. Parallel met dit verhaal loopt dat van Mozes Berger, een mislukte student en alcoholist, die geobsedeerd raakt door de Gursky's, in het bijzonder door Ephraims verguisde zoon Salomon die op raadselachtige wijze is omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Vastbesloten het mysterie op te lossen begint Mozes een onwelkom onderzoek naar de familie. Salomon Gursky was hier is een verhaal met duizelingwekkende wendingen en een briljante plot, een magisch-realistische beschrijving van tweehonderd jaar joods-Canadese eenzaamheid, waarmee Richler bewijst dat hij een meesterverteller is met een scherp oog en bijtende humor.
Schrijver: Mordecai Richler
Oorspronkelijke titel: Solomon Gursky was here
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-5333-090-9
Uitgever: Prometheus

JeugdboekenJacob Dubbel en de dinosaurus
Stiekem brengen Jacobs ouders van een reis naar Afrika een soort groene hagedis mee. Al snel groeit hij uit tot een echte dinosaurus. Jacob Dubbel en de dinosaurus Dippy worden echte vrienden. Maar dan horen de minister-president en professor Wacko Kilowatt van het bestaan van 'dit grote monster'. Samen besluiten zij dat Dippy moet sterven. De jacht begint. Jacob Dubbel en zijn vriend Dippy slaan op de vlucht. Zullen zij er in slagen het leven van Dippy te redden?
Schrijver: Mordecai Richler
Oorspronkelijke titel: Jacob Two-Two and the dinosaur
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-276-1211-0
Uitgever: Zwijsen
Jacob Dubbel en de verschrikkelijke cipier
Beschrijving momenteel niet beschikbaar.
Schrijver: Mordecai Richler
Oorspronkelijke titel: Jacob Two-Two meets the hooded fang
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-276-0277-8
Uitgever: Zwijsen