Boekenplank:
Kies
  • Home
  • R
  • Marieke Lucas Rijneveld

Boeken van Marieke Lucas Rijneveld

Meer over Marieke Lucas Rijneveld

Genre: Roman

Geboren: 1991

Nederland

Website: https://mariekerijneveldschrijfster.wordpress.com/


Overzicht

  • De avond is ongemak
  • Fantoommerrie
  • Kalfsvlies

Diversen

  • Rikki
Diversen

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe avond is ongemak

De avond is ongemak is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.

De avond is ongemak is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.

Schrijver: Marieke Lucas Rijneveld
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025444112
Ebook: 9789025451578
Uitgever: Atlas Contact
Fantoommerrie

Je zou kunnen zeggen dat Fantoommerrie verder gaat waar Kalfsvlies ophield, maar dat suggereert dat we met een vervolg te maken hebben, en dat is niet zo. Deze bundel is een nieuwe verkenning in het universum van Rijneveld, dat paradoxaal genoeg aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar en altijd eigen.

Over een oma die onsterfelijk had moeten zijn, het noodlottig einde van een onvoorzichtige kat, over dromen natuurlijk: mooie en lelijke, over bidden om speelgoed, de zithouding van de schrijver - en over voorleesvaders, die lastige vragen krijgen: 'Waar komen kinderen vandaan als ouders nooit kussen?'

Fantoommerrie is een dichtbundel om in te verdwalen, en dan te besluiten om er te blijven.

Schrijver: Marieke Lucas Rijneveld
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789025453459
Ebook: 9789025453572
Uitgever: Atlas Contact
Kalfsvlies

Omdat ze mensen heeft gekend die geen stofwolk veroorzaken maar eruit bestaan...

Marieke Rijneveld zoekt in haar gedichten de ruimte van een weiland of de zee - maar ook die van een flat of dodemanshoek. Alles krijgt de breedte van haar dichterlijke blikveld, en zo krijgen de gewoonste dingen de ongewoonste proporties.

De grote thema’s zijn aanwezig in de kleine woorden, en de beeldenrijkdom waarmee fantasie en werkelijkheid elkaar raken zorgt dat haar gedichten niet zijn te vangen. Wat grappig is wordt tragisch, wat stilstaat begint te bewegen, wat onzichtbaar is valt je onverhoeds aan. Dingen, dieren of mensen zijn soms ver weg of ze staan juist dichtbij, een soort kringloop van de weide blik.

De poëzie van Rijneveld is aards en gegrond maar haar stijl laat altijd de mogelijkheid open dat je iets heel anders hebt gelezen dan je dacht. Kalfsvlies is een avontuur.

Schrijver: Marieke Lucas Rijneveld
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025444105
Ebook: 9789025445805
Uitgever: Atlas Contact

DiversenRikki

Uitgave in de serie Six Minute Stories van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

Schrijver: Marieke Lucas Rijneveld
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: Nummer 14
Uitgever: Six Minute Stories