Boekenplank:
Kies

Boeken van Chris Rippen

Meer over Chris Rippen

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1940

Geboorteland: Nederland


Overzicht

  • Baltische connecties
  • Een enkel woord
  • Eeuwige stranden
  • Hier gebeurt niets
  • Met de grond gelijk
  • Nachtboot
  • Playback
  • Sporen
  • Zuidelijke streken

gedetailleerd overzicht

OverzichtBaltische connecties
Op zijn eigen zilveren bruiloft blijft de plaats van Wessel Oudhoff leeg. Zijn vlucht uit Ierland is gecanceld, zegt zijn vrouw Laura. Veel gasten weten echter dat Oudhoffs escapisme de laatste tijd pijnlijke vormen aanneemt. Wanneer hij diezelfde nacht bij een verkeersongeluk om het leven komt, lijkt dat het tragische einde van een man die zichzelf niet meer in de hand had. Maar bij Hein Roosen, Oudhoffs vroegere huisvriend, groeit langzaam de argwaan. Waarom vertelt Laura Oudhoff de ene leugen na de andere over Wessels verblijfplaats in de week voor zijn dood? Waar was zij zelf de nacht na het feest? En welke rol speelde Oudhoff in het mysterieuze Hanze-project van het familiebedrijf Korthagen & Sons? Roosens zoektocht is een eenzaam avontuur, dat hem van de Ardennen via een Utrechtse fotostudio naar de Duiste Oostzeehaven voert. Langzaam haalt het verleden het heden in en ontvouwt zich het raadsel rond leven en dood van Wessel Oudhoff.
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5501-632-2
Uitgever: BZZTôH
Een enkel woord
Gaat het eigenlijk wel zo goed met de 79-jarige Eline Marchand als ze zelf beweert? O ja, ze maakt veel nieuwe vrienden in het seniorencentrum waar ze sinds kort woont, ze straalt in haar glansrol op de culturele avond en zegt dat ze hier altijd wil blijven wonen. Maar die dromen dan, die haar zo kwellen, die stemmen uit het verleden, die dreigende e-mailtjes, die achterbuurman die haar niet met rust laat, die zogenaamde val van de trap? "Je hoeft je géén zorgen te maken," zegt ze. "Er is hoegenaamd niets aan de hand." Dat zegt ze haar hele leven al. Tot het tegendeel op dramatische wijze bewezen wordt.
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-445-0246-8
Uitgever: De Geus
Eeuwige stranden
De opdracht waarmee Murk Stuart naar Martinique is gekomen, lijkt simpel. Spoor Xander Bijlefeld op en zeg hem dat zijn moeder op sterven ligt. Maar Bijlefeld, op de vlucht voor de Nederlandse justitie, blijft buiten bereik. De clan van charterzeilers houdt Stuart hardhandig op afstand. Leeft Bijlefeld eigenlijk nog wel? Gaat het bizarre verhaal over een mislukte zeebegrafenis dat op het eiland de ronde doet misschien over hem? Stuart verzwijgt zijn tweede spoor: in Bijlefelds schim jaagt hij ook diens medeveroordeelde na, zijn eigen halfbroer Victor. Zijn zoektocht trekt de aandacht van de politie, en als hij verstrikt raakt in een spectaculaire cocaïnesmokkel krijgt hij een drugsbende en de narcoticabrigade achter zich aan. Het tropische paradijs Martinique wordt een hel en zijn simpele opdracht een verraderlijke valstrik.
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-445-0718-4
Uitgever: De Geus
Hier gebeurt niets
Tijdens zijn toespraak op een receptie verliest Wolter Greve de macht over zijn woorden. Korte tijd heeft hij geen besef meer van plaats en tijd. Nog voor de arts arriveert vlucht hij. Hij zwerft een nacht en een dag rond in en om de stad Haarlem, het decor van zijn streng gelovige jeugd. Ontregeld en kwetsbaar ziet Wolter hoe sporen uit zijn kindertijd zich vermengen met lijnen in zijn huidige leven.
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 978-90-445-1686-9
Uitgever: De Geus
Met de grond gelijk
Barwoude heeft een groen profiel. Gifgroen - Er hangen venijnige affiches op de muren van het gezandstraalde stadje Barwoude. Het is aan de vooravond van de hoorzitting over het afvalbeleid, maar echt ongerust maken de inwoners zich er niet over - het sobere en zelfbewuste Barwoude heeft immers niets te verbergen. Maar in dezelfde week rijdt een milieu-activist zich te pletter tegen een bulldozer en wordt in de voortuin van voormalig wethouder Halbertsma het stadsriool geleegd. Bruno Halbertsma, na lange tijd weer terug in zijn geboortestad, maakt zich zorgen over de hetze tegen zijn vader; als Barwoude een rein geweten heeft, waarom dan die intimidatie en waarom die spelletjes - dodelijke spelletjes zelfs? Welke krachten zijn er aan het werk in het godvrezende stadje waar nooit veel gebeurde en weinig veranderde? 'Als hier iets onder de grond zit wat er niet hoort, zit het diep,' denkt Bruno, gezeten op de voormalige vuilstortplaats Krawielen, nu een idyllische groene heuvel even buiten het stadje. Het zit nog dieper dan hij denkt.
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-6291-975-8
Uitgever: BZZTôH


Nachtboot
Met Nachtboot bevestigt Chris Rippen zijn reputatie. De short stories stijgen uit boven het genre, zijn soms licht en ironisch, soms grimmig, en hebben altijd een schaduwzijde en een donkere onderstroom van drijfveren en emoties. Het titelverhaal, dat als Ferry Noir in de Verenigde Staten verscheen, werd daar vergeleken met de verhalen van Graham Greene.
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-445-0399-5
Uitgever: De Geus
Playback
'Alleen Overgouw wil ik spreken,' had de televisieproducent Barry Kaufmann 's nachts om vier uur gezegd in een onheilspellend telefoongesprek. Maar Kaufmann verschijnt niet op de afspraak en twee dagen later wordt zijn lichaam gevonden dicht bij de plaats waar zijn auto het laatst gezien is. Een dun, vlijmscherp wapen, denkt de politie. Een stiletto bijvoorbeeld. Len Overgouw, vooralsnog meer bezig met de vraag welke junk hem nu weer beroofd heeft, wordt door Kaufmanns lijfwacht hardhandig bij de zaak betrokken. Maar ook hij weet niet wie de dreigbrieven schreef aan zijn voormalige dienstvriend en wat de hoorbare stilte op zijn antwoordapparaat betekent. Was Kaufmann bezig de balans van zijn leven op te maken of rekende het verleden zelf met hem af? Een tweede moord brengt Overgouw tot het inzicht dat er zich een drama voltrekt waarin hij ongewild en zonder het te weten een rol vervult.
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-6291-684-8
Uitgever: BZZTôH
Sporen
Welke grens was Anja Warnaar gepasseerd, dat ze op het donkere strand van Zandvoort de dood ingejaagd moest worden? De surfende vakantiegenoten weten van niets, haar vriend is spoorloos. De recherche concentreert zich voorlopig op de moord op een bejaarde vrouw met wie de studente die dag een afspraak had. Tim van Laarschot, voortijdig in de nadagen van zijn docentschap beland, geeft gaandeweg zijn rol van buitenstaander op en volgt een eigen spoor. Een pagina uit een NSB-tijdschrift voert hem naar een dorp in Noord-Holland, waar in 1943 een verzetsman door de Duitsers neergeschoten werd. Anja's grootvader. Over diens rol doen echter verschillende verhalen de ronde. De familie laat het verleden liever rusten. Bij zijn pogingen tot reconstructie ziet Van Laarschot heden en verleden elkaar naderen. De vraag of iemand veertig jaar buiten schot kan blijven, brengt hem langs oude en nieuwe sporen naar het punt waar Anja off-de-road geschept werd. En daarmee wordt hijzelf het volgende doelwit.
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-6291-384-9
Uitgever: BZZTôH
Zuidelijke streken
Zuidelijke streken bevat zeven zinderende korte verhalen. De pers over Zuidelijke streken: 'Ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen krijgen een adembenemende draai.' (Rotterdams Dagblad) 'Op de korte baan toont Rippen zich een ware meester in dit genre.' (Het Nederlandse Boek) 'Uitstekend geschreven. Rippen is een thrillerschrijver van allure.' (Trouw)
Schrijver: Chris Rippen
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5501-199-1
Uitgever: BZZTôH