Boekenplank:
Kies

Boeken van Lydia Rood

Lydia Rood is een van de meest veelzijdige schrijfsters van Nederland. In de loop der jaren zijn tientallen kinderboeken, romans en thrillers uit haar pen gevloeid, alsmede een aanzienlijk aantal columns en erotische verhalen.

Meer over Lydia Rood

Genre: Roman

Geboren: 1957

Nederland

Website: http://www.lydiarood.nl


Overzicht

 • Beide benen
 • Belofte onder het Zuiderkruis
 • Beter, dank je
 • Buslucht
 • De dochter van de zeemeermin
 • De kop van de pauw
 • Gedeelde genoegens
 • Hartfalen
 • Louter lust
 • Mevrouw was stil vandaag
 • Nframa, zwarte ster
 • Offerande
 • Samen in een familiegraf
 • Turkenliefje
 • Zij haar zin
 • Zo veel zinnen

Wolf

 1. Broeders van de zesde dag
 2. Dochters van de verlossing

Non-Fictie

 • Het boek Job
 • Maureen

gedetailleerd overzicht

OverzichtBeide benen
In een milieu van dertigers waar iedereen alle moeite doet vaste grond onder de voet te krijgen, probeert ook Anne zich staande te houden. Na haar scheiding en verschillende kortstondige relaties vormt alleen haar autistische broer een vast punt in haar leven. Totdat ze het besluit neemt nogmaals moeder te worden. Kort voor deze beslissing heeft ze de wat excentrieke Lot ontmoet. Samen met haar tracht ze front te maken tegenover het leven. De personages in deze roman worden allen beschreven in hun relatie tot Anne. Zij is een produkt van de jaren '60. Met name de vrijheden die de seksuele revolutie heeft gebracht, worden door haar ten volle benut. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-5333-006-2
Uitgever: Prometheus
Belofte onder het Zuiderkruis
Charity is razend enthousiast wanneer haar oude studievriendin Diane opduikt in het hospitaaltje in Kenia waar zij als verpleegkundige werkt. Helaas, al gauw blijkt dat Diane de verpleging niet meer zo toegewijd is als vroeger. Ze verlangt naar liefde en een gezin en vraagt haar vriendins hulp om die te vinden. Charity, die zelf weinig hoop heeft op geluk in de liefde, belooft Diane te helpen. Maar dan blijkt op wie Diane aast: uitgerekend op Winslow Mugo, de knappe arts op wie Charity zelf heimelijk verliefd is! Toch voelt ze zich gebonden door haar belofte... * Belofte onder het Zuiderkruis is speciaal geschreven voor Dokters van de Wereld, Simavi en AMREF Flying Doctors.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-258-5012-X
Uitgever: Harlequin
Beter, dank je
'Later zou ze aan iets met een hoofdletter denken, bijvoorbeeld aan Lotsbestemming of Voorzienigheid, maar die gedachte zou ze weer van zich afschudden, want zou dat andere dan ook niet zo'n hoofdletter krijgen?' De jongen stond langs de kant van de weg, en ze had een extra helm bij zich. Dat was toeval. Zonder hoofdletter. Het was Kerstmis en de lifter had even geen huis, de schrijfster even geen aanspraak. Ze hadden beiden niets beters te doen dan te spelen, te eten, te vrijen en te praten. Haar verleden is te zwaar, maar ze lacht erom. Hij heeft nauwelijks een heden, maar zwijgt erover. Hebben ze iets met elkaar? Of meer nog: hopen ze ergens op? Beter, dank je is het aangrijpende verslag van de ontmoeting tussen een jeugdige, kinderloze vrouw en een jongen op drift. In een sobere en tegelijk zinnelijke stijl schetst Lydia Rood een even indringend als uitdagend portret van de onmogelijke verwachtingen die mannen en vrouwen in deze tijd van elkaar hebben.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-5333-516-1
Uitgever: Prometheus
Buslucht
Buslucht is het verhaal van een relatie tussen twee jonge mensen, geconcentreerd tijdens een nachtelijke busreis vanuit Nederland naar een wintersportplaats in Oostenrijk. De hoofdstukken geven aan van hoe laat tot hoe laat zich een scène, een gesprek, een ruzie afspeelt. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-5333-076-3
Uitgever: Prometheus
De dochter van de zeemeermin
Edam, 1403. Tijdens een zware storm drijven woeste golven een vrouw het Purmermeer in. Groen van het zeewier wordt ze eruit gevist. In de jaren die volgen wordt de 'Watervrouw van Edam' een bezienswaardigheid. Goede zielen leren haar spinnen en bidden als een christenvrouw, maar de mensentaal leert ze nooit. Dan duikt er opeens een meisje uit Schotland op dat beweert haar dochter te zijn. Lydia Rood neemt de lezer in De dochter van de zeemeermin mee naar de Middeleeuwen: een tijd van oorlog, bijgeloof en van strijd om de troon.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026336065
Uitgever: Ambo | Anthos


De kop van de pauw
In De kop van de pauw schetst Lydia Rood een wereld van BN'ers die elkaar de loef afsteken, daartoe uitgedaagd door televisiepresentatoren. De gevierde maar wankelende schrijver Jort Lakeman kan niet weigeren als hij wordt gevraagd voor de live uitzending van een populair praatprogramma op televisie, ook al zegt iets hem dat hij beter thuis kan blijven. Thuis, waar zijn vrouw hem net heeft verlaten en zijn kinderen korte tijd later hun moeder zijn gevolgd. Maar de drang om zijn eigenwaarde weer op te krikken is te groot. Wat geschiedt is het gevolg van een onachtzaam leven, ijdele moed en de wazige grens tussen fictie en werkelijkheid. Papieren uitgave (ca. 90 pagina's) van het ebook dat kopers van een ebook of luisterboek tijdens de Boekenweek 2011 cadeau kregen.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789490848361
Uitgever: PixelPerfect Publications
Gedeelde genoegens
'Als je mij languit langs de centerfold van Playboy zou leggen, zou je vooral getroffen worden door de dramatische verschillen. Ik ben namelijk geen zeventien meer, en ook niet geretoucheerd. En toch. Is het iets in mijn houding? Of is het mijn blik die, eerst uit wanhoop, later uit dwarsheid uitdagend is geworden? Hoe dan ook - ik kan bijna nergens in de wereld over straat gaan zonder dat mannen zich naar me omdraaien. Ik zou liegen als ik zei dat ik daar niet van geniet. Maar ik ben niet beschikbaar.' Een jonge, getrouwde vrouw die voor haar werk verre landen bereist, is slecht bestand tegen de onthouding die haar lange reizen met zich meebrengen. In elke stad ontmoet ze een andere stud, en met haar licht ontvlambare natuur is ze bereid in bed heel ver te gaan - maar niet tot het einde. Zo ontdekt ze tal van opwindende manieren waarop ze haar man trouw kan blijven. Het is een spannende leerschool, want haar Arabier doet het anders dan haar Antilliaan, en de kwaliteiten van haar Zweed zijn onvergelijkbaar met die van haar Zimbabwaan... Haar trouwe echtvriend geniet intussen - zonder het te weten - met volle teugen van haar erotische avonturen mee.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-5333-319-3
Uitgever: Prometheus
Hartfalen

Hartfalen is een Gelderse novelle van Lydia Rood. Een donker sprookje voor volwassenen met alle ingrediënten die je van deze gelauwerde auteur kunt verwachten: spanning, humor, surrealisme, erotiek en een weergaloze stijl.

Lydia Rood liet zich bij het schrijven van deze novelle inspireren door haar eigen jeugd in Velp en het familiehuis in de bossen bij Putten. Een houten huis dat fungeert als zinnebeeld van hoop, weemoed en vergankelijkheid.

Dit is een exclusieve uitgave in de reeks van GelderBoek Literare - gebonden met linnen of suède rug met goudopdruk, leeslint, binnenwerk in tweekleurendruk met speciaal voor dit boek vervaardigde illuminaties, beperkt aantal exemplaren individueel genummerd en voorzien van preegstempel.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789492588029
Uitgever: GelderBoek
Louter lust
Nu seks weer mag van de vrouwenbladen, blijkt er ineens een schreeuwend tekort te zijn - nee, niet aan mannen, hoewel de echte man door al dat feminisme een beetje in de versukkeling is geraakt - aan prikkelende lectuur voor vrouwen. Mannenporno is vaak te direct: voor veel vrouwen bevat dit te weinig stippeltjes waarop ze hun eigen fantasie kunnen loslaten. Hoewel... als vrouwen van nu fantaseren, geven ze hun droomprins behalve een krachtige kaak een minstens even krachtige erectie mee, zoveel maken de vijftien erotische verhalen in deze bundel wel duidelijk.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5333-218-9
Uitgever: Prometheus
Mevrouw was stil vandaag
In Mevrouw was stil vandaag zijn er drie heel verschillende hoofdpersonen: Nienke, Magda en Berend. Ze raken soms alledrie de weg kwijt in hun eigen hoofd en ze proberen alledrie wanhopig de regie van hun leven weer in handen te krijgen. Nienke is een jonge vrouw die lijdt aan het borderlinesyndroom. Er wordt van alle kanten op haar gelet, maar ze snakt ernaar zelf haar beslissingen te kunnen nemen. Tot verbijstering van Magda verandert de wereld om haar heen als ze oud wordt: ze wordt betutteld in plaats van gehoorzaamd, en zelfs voorwerpen en kamers gedragen zich eigenzinnig. De wereld beantwoordt steeds minder aan wat ze ervan verwacht. Berend is bijna een man. Hij heeft een verstandelijke handicap, maar wil graag worden zoals zijn grote broer Arend, die alles kan.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-446-0152-0
Uitgever: Prometheus


Nframa, zwarte ster
`Ik ga naar Europa,' zei Nframa achteloos tegen zijn broer Sammy en zijn vriend Yakubu. Dat was zijn zestiende verjaardag voor hem: dat hij hardop zei hoe hij het vele geld zou verdienen dat hij zou verdienen. Sammy knipoogde en grijnsde, maar Yakubu liet de bal van zijn voet rollen en vroeg: 'Echt?' En dat was het begin van Nframa's zeventiende jaar.' Ebenezer Yaw Adjei, bijgenaamd Nframa, voetbalt als de wind zelf. Al vanaf zijn achtste heeft hij zijn hand moeten ophouden, maar zijn talent zal daar een eind aan maken; hij zal de Europese velden veroveren en terugkomen met het grote geld. Hij zal zijn familie rijk maken en trouwen met Akosua, die loopt als het rimpelen van de zee. Nframa, zwarte ster is een jongensboek voor volwassenen. De jongensdromen van de West-Afrikaanse Nframa gaan over roem, geld en een vrouw. Ze komen allemaal uit - op den duur -, en op een andere manier dan Nframa ooit had kunnen bedenken.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5333-780-6
Uitgever: Prometheus
Offerande
'Als iemand toen hij een kleuter was had voorspeld dat Pieter later een mens uit de weg zou ruimen, zou niemand hem hebben geloofd. Pieter zelf zou geschokt zijn geweest, meer dan geschokt: verbijsterd. En toch was dat wat er gebeurde. Maar er is natuurlijk aan alles een andere uitleg te geven.' De geboorte van Pieter is een teleurstelling voor zijn moeder: hij heeft maar één oog. Als kind probeert Pieter er uit alle macht voor te zorgen dat ze ondanks alles trots op hem kan zijn, maar hoe hij ook zijn best doet, hij slaagt er maar niet in. Zijn moeder zegt dat ze hem zal verkopen en geen wonder: tijdens zijn Eerste Communie vergeet hij zijn mond open te doen voor de hostie, en bij het zwemexamen verdrinkt hij bijna. Als ze wegloopt, weet hij dat het zijn schuld is. Er is voor hem maar één uitweg. Offerande is een aangrijpende psychologische roman over een opgroeiend kind dat er in alle eenzaamheid letterlijk alles voor over heeft om zijn familie van hem te laten houden.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5333-302-9
Uitgever: Prometheus
Samen in een familiegraf
Tussen droom en daad staat soms de liefde zelf in de weg, en dat is weleens jammer. Want liefde gaat in wezen maar over één ding: over de vraag wie je hand vasthoudt als je doodgaat, want dat wil niemand in zijn eentje. Maar bindende afspraken zijn een illusie, en eeuwigheid bestaat alleen in dromen. Dus doen we maar wat met z'n allen, en maken er een potje-met-pieren van. In heel uiteenlopende verhalen ervaren de personages hoe onmogelijk het is om tegelijk van iemand te houden en bemind te worden. De moeder die van haar kind probeert te houden en tegelijk van een nieuwe man, het vallen en opstaan bij het speuren naar de ideale geliefde, een winkelmeisje en haar koppige adoratie voor een beroemde bokser, het kind dat samen met haar ouders in één graf wil eindigen... In Samen in een familiegraf, een verzameling onbarmhartige verhalen over liefde en ander leed, gaan humor, tragiek en erotiek een even onvermijdelijk als onmogelijk huwelijk aan.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-5333-720-2
Uitgever: Prometheus
Turkenliefje

Jacomijn Stout is dertig jaar oud en woont in Rotterdam als haar vader haar onverwachts aan een onbekende belooft: de drukker Simon de Vries. Omdat haar vader op sterven ligt, belooft ze met Simon te zullen trouwen, ook al kan ze haar grote liefde niet vergeten.

Toen ze een jong meisje was, is het schip waarmee het gezin zou emigreren gekaapt door Barbarijse zeerovers. Als slavin werd Jacomijn in Algiers verliefd op een kaperkapitein. Het verleden haalt haar in als er een 'Turk' voor de deur staat met een brief van haar vroegere geliefde.

Lydia Rood schetst in Turkenliefje een levendig beeld van de gevaren op zee, het leven achter de gevels van het zeventiende-eeuwse Algiers en het harde bestaan in de Republiek, die opkrabbelt na het rampjaar 1672.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026342929
Ebook: 9789026342936
Uitgever: Ambo | Anthos
Zij haar zin
Mannen denken iedere drie minuten aan seks, is de conclusie van wetenschappelijke onderzoekers. Rond het vrouwelijke gedachtengoed blijft het stil. Zijn vrouwen dan zoveel onschuldiger? In meer dan zestig erotische uiteenzettingen schrijft Lydia Rood over het wassen van een komkommer, over intruders en hoe opwindend die kunnen zijn en over associaties bij een versnellingspook. Ze laat zich verleiden op de snelweg, meent dat mannen in een slip minder te verbergen hebben dan boxershort-adepten en legt de erotische waarde van een werkmansschoen uit. Zij haar zin gaat kortom over de ins in outs van de vrouwelijke erotiek. Het is een pikante bundel, geselecteerd uit de spraakmakende columns die eerder in Viva verschenen: een feest van herkenning voor vrouwen en een opwindende leerschool voor mannen.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5333-509-9
Uitgever: Prometheus


Zo veel zinnen
Een freelance journaliste, die door haar lijfblad wordt gevraagd een aantal interviews met gewone mensen over hun seksleven te maken, neemt de opdracht aan met een geheim motief: de verhalen van een ander zijn altijd spannender dan je eigen fantasieën. Het is opwindend als je iemand hoort praten over bijvoorbeeld avonturen onder water, in aardedonkere grotten, in de meterkast of op het San Marcoplein - zolang je er maar in kunt geloven. Haar 'slachtoffers' hebben, behalve hun aantrekkingskracht (anders werkt het niet), één ding gemeen: ze zijn bereid om, schoorvoetend of grif, uit te komen voor hun zeer persoonlijke voorkeuren.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-5333-572-2
Uitgever: Prometheus

WolfBroeders van de zesde dag
World Missions (WM) lijkt een onschuldige charitatieve instelling, gefinancierd door de chique Wolf van Maurikbank. Maar achter de schermen opereert een organisatie die soms onwettige projecten uitvoert - voor het goede doel. Aan het hoofd van WM staat Suzanne Wolf van Maurik, bijgenaamd Wolf: bankiersdochter en societyfiguur, mooi, rijk, talentvol en sportief; ze heeft besloten haar leven én haar geld te wijden aan het oplossen van misstanden. In Broeders van de zesde dag komt Wolf een samenzwering op het spoor tussen de farmaceutische en de cosmetica-industrie: uit naam van de wetenschap doen zij barbaarse proeven op mensapen. Pas als Wolf op de Antillen het witwasbedrijfje ontdekt dat als dekmantel dient van de chemische industrie, heeft World Missions voldoende bewijzen om een grootscheepse rechtszaak aan te spannen en de apen te bevrijden. Maar hierbij komen zelfs universele waarden als de Rechten van de Mens op losse schroeven te staan...
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-5333-899-3
Uitgever: Prometheus
Dochters van de verlossing
World Missions (WM) lijkt een onschuldige charitatieve instelling - maar achter die façade gaan minder onschuldige praktijken schuil. In de strijd voor het goede doel zijn voor WM alle middelen heilig. Aan het hoofd van de organisatie staat Suzanne Wolf van Mourik, bijgenaamd Wolf, een sportieve, talentvolle, bloedmooie, maar vooral steenrijke societyfiguur. Wanneer er wantoestanden opgelost moeten worden, is Wolf bereid haar hele bezit in de waagschaal te gooien. In Dochters van de verlossing doet een jonge idealist een verzoek aan Wolf. Wolf en Mei besluiten op onderzoek uit te gaan, en al snel blijkt er iets raars aan de hand te zijn: waarom wordt het wetsvoorstel voor de legalisatie van de Pil van Drion, die ouderen het recht op sterven moet verschaffen, steeds weer tegengehouden op het ministerie van Volksgezondheid? De dames worden bij hun onderzoek van alle kanten tegengewerkt, onder anderen door een verbitterde pro-life-activiste, en Mei en Wolf zien zich genoodzaakt tot een ronduit criminele stap. Hun persoonlijke leven wordt daarbij totaal op zijn kop gezet...
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-446-0113-X
Uitgever: Prometheus

Non-FictieHet boek Job
Het boek Job is een literair portret. Hierin probeert Lydia Rood door te dringen in de wereld van haar autistische broer Job. Aan de hand van gesprekken met zijn moeder, vader, broers en zussen, en de mensen die beroepshalve met hem te maken hebben, doet Job zelf een wanhopige poging te beschrijven hoe het is autistisch te zijn. Heel voorzichtig opent hij een kiertje naar zijn eigen wereld. In deze pocketeditie is bovendien te lezen hoe het nu, zoveel jaar later (2007), met Job gaat. De editie is eveneens aangevuld met een nawoord door de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 978-90-413-6003-8
Uitgever: Singel Pocket
Maureen
Geboren op 9 december 1959 in Paramaribo en, na een verblijf bij de nonnen, naar Nederland overgeplant op haar dertiende. In Maureen stroomt een mengsel van hindoestaans, indiaans en creools bloed; ze erfde het opstandige van haar Surinaams-Guyanese vader en het lakse van haar moeder, en ze maakte zich de Nederlandse omgangsvormen snel eigen. Boos van de mavo weggelopen omdat ze gediscrimineerd werd, en jong moeder geworden omdat 'er eigenlijk niks was wat me weerhield kinderen te krijgen; ik heb me mijn leven nooit groots voorgesteld'. Nu is Maureen moeder van vier leuke kinderen waar ze alleen voor zorgt. Ze vindt altijd weer een manier om rond te komen van haar uitkering. Ze is bekomen van een depressie en is een vat vol sterke emoties en meningen. Een typische Surinaamse is ze niet, maar wel een voorbeeld van wat er kan gebeuren als verschillende culturen elkaar ontmoeten in één persoon.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-5333-631-1
Uitgever: Prometheus