Boekenplank:
Kies

Boeken van Lydia Rood

Lydia Rood is een van de meest veelzijdige schrijfsters van Nederland. In de loop der jaren zijn tientallen kinderboeken, romans en thrillers uit haar pen gevloeid, alsmede een aanzienlijk aantal columns en erotische verhalen.

BBS: De vele kinderboeken van Lydia Rood zijn niet opgenomen op deze website.

Meer over Lydia Rood

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Rood & Rood

Geboren: 1957

Geboorteland: Nederland

Website: Lydia Rood


Overzicht

 • Beide benen
 • Belofte onder het Zuiderkruis
 • Beter, dank je
 • Buslucht
 • De dochter van de zeemeermin
 • De kop van de pauw
 • De maagd van Rosendael
 • Gedeelde genoegens
 • Hartfalen
 • Louter lust
 • Mevrouw was stil vandaag
 • Nframa, zwarte ster
 • Offerande
 • Samen in een familiegraf
 • Turkenliefje
 • Zij haar zin
 • Zo veel zinnen

World Missions

 1. Broeders van de zesde dag
 2. Dochters van de verlossing

Diversen

 • Bloempluis
 • Doen alsof
 • Handel in gelijk
 • Niks is voor eeuwig

E-books

 • Mannen, ze willen wel

Non-Fictie

 • Het boek Job
 • Hun verloedere me taal
 • Maureen

gedetailleerd overzicht

OverzichtBeide benen
Beide benen is een met vaart geschreven verhaal over dertigers die zich met zelfspot uit de jaren tachtig proberen te redden.

Anne, die zwanger wordt om de eenzaamheid te ontlopen. Rupert, die lekker neukt en rode rozen voor haar meeneemt. Lot, die denkt dat ze zwemmend de overkant van het Kanaal kan halen. En Egon, een liedjesschrijver die geen bek opendoet. Ze hebben geen van allen een poot om op te staan.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789053330067
Ebook: 9789490848194
Uitgever: Prometheus
Belofte onder het Zuiderkruis
Charity is razend enthousiast wanneer haar oude studievriendin Diane opduikt in het hospitaaltje in Kenia waar zij als verpleegkundige werkt. Helaas, al gauw blijkt dat Diane de verpleging niet meer zo toegewijd is als vroeger. Ze verlangt naar liefde en een gezin en vraagt haar vriendins hulp om die te vinden.

Charity, die zelf weinig hoop heeft op geluk in de liefde, belooft Diane te helpen. Maar dan blijkt op wie Diane aast: uitgerekend op Winslow Mugo, de knappe arts op wie Charity zelf heimelijk verliefd is! Toch voelt ze zich gebonden door haar belofte...

* Belofte onder het Zuiderkruis is speciaal geschreven voor Dokters van de Wereld, Simavi en AMREF Flying Doctors.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789025850128
Uitgever: Harlequin
Beter, dank je
'Later zou ze aan iets met een hoofdletter denken, bijvoorbeeld aan Lotsbestemming of Voorzienigheid, maar die gedachte zou ze weer van zich afschudden, want zou dat andere dan ook niet zo'n hoofdletter krijgen?' De jongen stond langs de kant van de weg, en ze had een extra helm bij zich. Dat was toeval. Zonder hoofdletter. Het was Kerstmis en de lifter had even geen huis, de schrijfster even geen aanspraak. Ze hadden beiden niets beters te doen dan te spelen, te eten, te vrijen en te praten. Haar verleden is te zwaar, maar ze lacht erom. Hij heeft nauwelijks een heden, maar zwijgt erover. Hebben ze iets met elkaar? Of meer nog: hopen ze ergens op?

Beter, dank je is het aangrijpende verslag van de ontmoeting tussen een jeugdige, kinderloze vrouw en een jongen op drift. In een sobere en tegelijk zinnelijke stijl schetst Lydia Rood een even indringend als uitdagend portret van de onmogelijke verwachtingen die mannen en vrouwen in deze tijd van elkaar hebben.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789053335161
Uitgever: Prometheus
Buslucht
Christine en Willem reizen met de nachtbus naar hun wintersportvakantie in Oostenrijk. Het benauwende voertuig staat symbool voor hun beknellende relatie - maar daar denkt hij heel anders over dan zij.

'Wat kan jou die ene nacht nou schelen', had Willem gezegd. 'Het is goedkoop en je wordt er niet moe van en we worden voor de deur afgezet.' Dat klonk allemaal heel verstandig, en hij had ook vast wel gelijk, maar de werkelijkheid was dat ze nu in een bus vol bejaarden zat. Misschien maar een nacht, maar wel een hele nacht. 'Niemand zegt iets', fluisterde ze.

De hoofdstuktitels geven aan van hoe laat tot hoe laat een scène, een gesprek, een ruzie zich afspeelt. Midden in de nacht verdicht de tijd zich en lijken de misverstanden groter.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789053330760
Ebook: 9789490848118
Uitgever: Prometheus
De dochter van de zeemeermin
Edam, 1403. Tijdens een zware storm drijven woeste golven een vrouw het Purmermeer in. Groen van het zeewier wordt ze eruit gevist. In de jaren die volgen wordt de 'Watervrouw van Edam' een bezienswaardigheid. Goede zielen leren haar spinnen en bidden als een christenvrouw, maar de mensentaal leert ze nooit. Dan duikt er opeens een meisje uit Schotland op dat beweert haar dochter te zijn.

Lydia Rood neemt de lezer in De dochter van de zeemeermin mee naar de Middeleeuwen: een tijd van oorlog, bijgeloof en van strijd om de troon.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026336065
Ebook: 9789026336072
Uitgever: Ambo | Anthos


De kop van de pauw
In De kop van de pauw schetst Lydia Rood een wereld van BN'ers die elkaar de loef afsteken, daartoe uitgedaagd door televisiepresentatoren. De gevierde maar wankelende schrijver Jort Lakeman kan niet weigeren als hij wordt gevraagd voor de live uitzending van een populair praatprogramma op televisie, ook al zegt iets hem dat hij beter thuis kan blijven.

Thuis, waar zijn vrouw hem net heeft verlaten en zijn kinderen korte tijd later hun moeder zijn gevolgd. Maar de drang om zijn eigenwaarde weer op te krikken is te groot. Wat geschiedt is het gevolg van een onachtzaam leven, ijdele moed en de wazige grens tussen fictie en werkelijkheid.

* Paperback uitgave (ca. 90 pagina's) van het e-book dat kopers van een e-book of luisterboek tijdens de Boekenweek 2011 cadeau kregen.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789490848361
Ebook: 9789490848507
Uitgever: PixelPerfect Publications
De maagd van Rosendael

Marie d’Harcourt wordt in 1405 uitgehuwelijkt aan de Gelderse hertog Reinald IV met het doel hem een wettige nakomeling te bezorgen. Reinald wordt opgeslokt door territoriale oorlogen en heeft weinig geduld met zijn belezen vrouw. Hoewel de hertog een spoor van bastaardkinderen nalaat, lukt het Marie niet om een erfgenaam op de wereld te zetten. Na een miskraam en een dramatische nacht op slot Rosendael wordt het Marie duidelijk dat Reinald de hoop heeft opgegeven.

Marie klampt zich vast aan het geloof. Met evenveel overgave stort ze zich op de opvoeding van Arnold, het zoontje van haar vriendin Mia van Arkel. Reinald en Marie drijven steeds verder van elkaar weg als blijkt dat ze met hun ambities voor de toekomst van Gelre faliekant tegenover elkaar staan. In de eigengereide Gelderse steden vindt Marie onverwachte bondgenoten.

De maagd van Rosendael is een indrukwekkende roman over een goed opgeleide vrouw die zich staande houdt in het woelige Gelre aan het begin van de vijftiende eeuw.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789026358449
Ebook: 9789026358456
Uitgever: Ambo | Anthos
Gedeelde genoegens
'Als je mij languit langs de centerfold van Playboy zou leggen, zou je vooral getroffen worden door de dramatische verschillen. Ik ben namelijk geen zeventien meer, en ook niet geretoucheerd. En toch. Is het iets in mijn houding? Of is het mijn blik die, eerst uit wanhoop, later uit dwarsheid uitdagend is geworden? Hoe dan ook - ik kan bijna nergens in de wereld over straat gaan zonder dat mannen zich naar me omdraaien. Ik zou liegen als ik zei dat ik daar niet van geniet. Maar ik ben niet beschikbaar.'

Een jonge, getrouwde vrouw die voor haar werk verre landen bereist, is slecht bestand tegen de onthouding die haar lange reizen met zich meebrengen. In elke stad ontmoet ze een andere stud, en met haar licht ontvlambare natuur is ze bereid in bed heel ver te gaan - maar niet tot het einde.

Zo ontdekt ze tal van opwindende manieren waarop ze haar man trouw kan blijven. Het is een spannende leerschool, want haar Arabier doet het anders dan haar Antilliaan, en de kwaliteiten van haar Zweed zijn onvergelijkbaar met die van haar Zimbabwaan... Haar trouwe echtvriend geniet intussen - zonder het te weten - met volle teugen van haar erotische avonturen mee.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789053333198
Ebook: 9789490848149
Uitgever: Prometheus
Hartfalen

Hartfalen is een Gelderse novelle van Lydia Rood. Een donker sprookje voor volwassenen met alle ingrediënten die je van deze gelauwerde auteur kunt verwachten: spanning, humor, surrealisme, erotiek en een weergaloze stijl.

Lydia Rood liet zich bij het schrijven van deze novelle inspireren door haar eigen jeugd in Velp en het familiehuis in de bossen bij Putten. Een houten huis dat fungeert als zinnebeeld van hoop, weemoed en vergankelijkheid.

Dit is een exclusieve uitgave in de reeks van GelderBoek Literare - gebonden met linnen of suède rug met goudopdruk, leeslint, binnenwerk in tweekleurendruk met speciaal voor dit boek vervaardigde illuminaties, beperkt aantal exemplaren individueel genummerd en voorzien van preegstempel.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789492588029
Uitgever: GelderBoek
Louter lust
Nu seks weer mag van de vrouwenbladen, blijkt er ineens een schreeuwend tekort te zijn - nee, niet aan mannen, hoewel de echte man door al dat feminisme een beetje in de versukkeling is geraakt - aan prikkelende lectuur voor vrouwen. Mannenporno is vaak te direct: voor veel vrouwen bevat dit te weinig stippeltjes waarop ze hun eigen fantasie kunnen loslaten.

Hoewel... als vrouwen van nu fantaseren, geven ze hun droomprins behalve een krachtige kaak een minstens even krachtige erectie mee, zoveel maken de vijftien erotische verhalen in deze bundel wel duidelijk.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789053332184
Ebook: 9789490848132
Uitgever: Prometheus


Mevrouw was stil vandaag
In Mevrouw was stil vandaag zijn er drie heel verschillende hoofdpersonen: Nienke, Magda en Berend. Ze raken soms alle drie de weg kwijt in hun eigen hoofd en ze proberen alle drie wanhopig de regie van hun leven weer in handen te krijgen.

Nienke is een jonge vrouw die lijdt aan het borderline syndroom. Er wordt van alle kanten op haar gelet, maar ze snakt ernaar zelf haar beslissingen te kunnen nemen.

Tot verbijstering van Magda verandert de wereld om haar heen als ze oud wordt: ze wordt betutteld in plaats van gehoorzaamd, en zelfs voorwerpen en kamers gedragen zich eigenzinnig. De wereld beantwoordt steeds minder aan wat ze ervan verwacht.

Berend is bijna een man. Hij heeft een verstandelijke handicap, maar wil graag worden zoals zijn grote broer Arend, die alles kan.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044601527
Ebook: 9789490848170
Uitgever: Prometheus
Nframa, zwarte ster
`Ik ga naar Europa,' zei Nframa achteloos tegen zijn broer Sammy en zijn vriend Yakubu. Dat was zijn zestiende verjaardag voor hem: dat hij hardop zei hoe hij het vele geld zou verdienen dat hij zou verdienen. Sammy knipoogde en grijnsde, maar Yakubu liet de bal van zijn voet rollen en vroeg: 'Echt?' En dat was het begin van Nframa's zeventiende jaar.'

Ebenezer Yaw Adjei, bijgenaamd Nframa, voetbalt als de wind zelf. Al vanaf zijn achtste heeft hij zijn hand moeten ophouden, maar zijn talent zal daar een eind aan maken; hij zal de Europese velden veroveren en terugkomen met het grote geld. Hij zal zijn familie rijk maken en trouwen met Akosua, die loopt als het rimpelen van de zee.

Nframa, zwarte ster is een jongensboek voor volwassenen. De jongensdromen van de West-Afrikaanse Nframa gaan over roem, geld en een vrouw. Ze komen allemaal uit - op den duur -, en op een andere manier dan Nframa ooit had kunnen bedenken.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789053337806
Ebook: 9789490848187
Uitgever: Prometheus
Offerande
'Als iemand toen hij een kleuter was had voorspeld dat Pieter later een mens uit de weg zou ruimen, zou niemand hem hebben geloofd. Pieter zelf zou geschokt zijn geweest, meer dan geschokt: verbijsterd. En toch was dat wat er gebeurde. Maar er is natuurlijk aan alles een andere uitleg te geven.'

De geboorte van Pieter is een teleurstelling voor zijn moeder: hij heeft maar één oog. Als kind probeert Pieter er uit alle macht voor te zorgen dat ze ondanks alles trots op hem kan zijn, maar hoe hij ook zijn best doet, hij slaagt er maar niet in.

Zijn moeder zegt dat ze hem zal verkopen en geen wonder: tijdens zijn Eerste Communie vergeet hij zijn mond open te doen voor de hostie, en bij het zwemexamen verdrinkt hij bijna. Als ze wegloopt, weet hij dat het zijn schuld is. Er is voor hem maar één uitweg.

Offerande is een aangrijpende psychologische roman over een opgroeiend kind dat er in alle eenzaamheid letterlijk alles voor over heeft om zijn familie van hem te laten houden.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789053333020
Ebook: 9789490848071
Uitgever: Prometheus
Samen in een familiegraf
Tussen droom en daad staat soms de liefde zelf in de weg, en dat is weleens jammer. Want liefde gaat in wezen maar over één ding: over de vraag wie je hand vasthoudt als je doodgaat, want dat wil niemand in zijn eentje. Maar bindende afspraken zijn een illusie, en eeuwigheid bestaat alleen in dromen. Dus doen we maar wat met z'n allen, en maken er een potje-met-pieren van.

In heel uiteenlopende verhalen ervaren de personages hoe onmogelijk het is om tegelijk van iemand te houden en bemind te worden. De moeder die van haar kind probeert te houden en tegelijk van een nieuwe man, het vallen en opstaan bij het speuren naar de ideale geliefde, een winkelmeisje en haar koppige adoratie voor een beroemde bokser, het kind dat samen met haar ouders in één graf wil eindigen...

In Samen in een familiegraf, een verzameling onbarmhartige verhalen over liefde en ander leed, gaan humor, tragiek en erotiek een even onvermijdelijk als onmogelijk huwelijk aan.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789053337202
Ebook: 9789490848309
Uitgever: Prometheus
Turkenliefje

Jacomijn Stout is dertig jaar oud en woont in Rotterdam als haar vader haar onverwachts aan een onbekende belooft: de drukker Simon de Vries. Omdat haar vader op sterven ligt, belooft ze met Simon te zullen trouwen, ook al kan ze haar grote liefde niet vergeten.

Toen ze een jong meisje was, is het schip waarmee het gezin zou emigreren gekaapt door Barbarijse zeerovers. Als slavin werd Jacomijn in Algiers verliefd op een kaperkapitein. Het verleden haalt haar in als er een 'Turk' voor de deur staat met een brief van haar vroegere geliefde.

Lydia Rood schetst in Turkenliefje een levendig beeld van de gevaren op zee, het leven achter de gevels van het zeventiende-eeuwse Algiers en het harde bestaan in de Republiek, die opkrabbelt na het rampjaar 1672.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026342929
Ebook: 9789026342936
Uitgever: Ambo | Anthos


Zij haar zin
Mannen denken iedere drie minuten aan seks, is de conclusie van wetenschappelijke onderzoekers. Rond het vrouwelijke gedachtengoed blijft het stil. Zijn vrouwen dan zoveel onschuldiger?

In meer dan zestig erotische uiteenzettingen schrijft Lydia Rood over het wassen van een komkommer, over intruders en hoe opwindend die kunnen zijn en over associaties bij een versnellingspook. Ze laat zich verleiden op de snelweg, meent dat mannen in een slip minder te verbergen hebben dan boxershort-adepten en legt de erotische waarde van een werkmansschoen uit.

Zij haar zin gaat kortom over de ins in outs van de vrouwelijke erotiek. Het is een pikante bundel, geselecteerd uit de spraakmakende columns die eerder in Viva verschenen: een feest van herkenning voor vrouwen en een opwindende leerschool voor mannen.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789053335093
Ebook: 9789490848156
Uitgever: Prometheus
Zo veel zinnen
Een freelance journaliste, die door haar lijfblad wordt gevraagd een aantal interviews met gewone mensen over hun seksleven te maken, neemt de opdracht aan met een geheim motief: de verhalen van een ander zijn altijd spannender dan je eigen fantasieën. Het is opwindend als je iemand hoort praten over bijvoorbeeld avonturen onder water, in aardedonkere grotten, in de meterkast of op het San Marcoplein - zolang je er maar in kunt geloven.

Haar 'slachtoffers' hebben, behalve hun aantrekkingskracht (anders werkt het niet), één ding gemeen: ze zijn bereid om, schoorvoetend of grif, uit te komen voor hun zeer persoonlijke voorkeuren.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789057137044
Ebook: 9789490848163
Uitgever: Prometheus

World MissionsBroeders van de zesde dag
World Missions (WM) lijkt een onschuldige charitatieve instelling, gefinancierd door de chique Wolf van Maurikbank. Maar achter de schermen opereert een organisatie die soms onwettige projecten uitvoert - voor het goede doel. Aan het hoofd van WM staat Suzanne Wolf van Maurik, bijgenaamd Wolf: bankiersdochter en societyfiguur, mooi, rijk, talentvol en sportief; ze heeft besloten haar leven én haar geld te wijden aan het oplossen van misstanden.

In Broeders van de zesde dag komt Wolf een samenzwering op het spoor tussen de farmaceutische en de cosmetica-industrie: uit naam van de wetenschap doen zij barbaarse proeven op mensapen. Pas als Wolf op de Antillen het witwasbedrijfje ontdekt dat als dekmantel dient van de chemische industrie, heeft World Missions voldoende bewijzen om een grootscheepse rechtszaak aan te spannen en de apen te bevrijden. Maar hierbij komen zelfs universele waarden als de Rechten van de Mens op losse schroeven te staan...
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789053338995
Ebook: 9789490848224
Uitgever: Prometheus
Dochters van de verlossing
World Missions (WM) lijkt een onschuldige charitatieve instelling - maar achter die façade gaan minder onschuldige praktijken schuil. In de strijd voor het goede doel zijn voor WM alle middelen heilig. Aan het hoofd van de organisatie staat Suzanne Wolf van Mourik, bijgenaamd Wolf, een sportieve, talentvolle, bloedmooie, maar vooral steenrijke societyfiguur. Wanneer er wantoestanden opgelost moeten worden, is Wolf bereid haar hele bezit in de waagschaal te gooien.

In Dochters van de verlossing doet een jonge idealist een verzoek aan Wolf. Wolf en Mei besluiten op onderzoek uit te gaan, en al snel blijkt er iets raars aan de hand te zijn: waarom wordt het wetsvoorstel voor de legalisatie van de Pil van Drion, die ouderen het recht op sterven moet verschaffen, steeds weer tegengehouden op het ministerie van Volksgezondheid?

De dames worden bij hun onderzoek van alle kanten tegengewerkt, onder anderen door een verbitterde pro-life-activiste, en Mei en Wolf zien zich genoodzaakt tot een ronduit criminele stap. Hun persoonlijke leven wordt daarbij totaal op zijn kop gezet...
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044601138
Ebook: 9789490848217
Uitgever: Prometheus

DiversenBloempluis

Alles stroomt - dat wist ik al voor ik kon zoenen. Mijn vader hield het zijn kinderen keer op keer voor. En als alles stroomde, moest je maar nergens op rekenen.

Ik zit - met hem op schoot - op een krib niet ver van het veer, onder het groene bordje met de punt omhoog. Voor mij langs stroomt de IJssel, mijn IJssel, de meest wulpse van de lage landen. Andere rivieren moet ik niet. De Rijn gooit zich bij binnenkomen onmiddellijk plat op de grond, als een onderdanige hond. Lek en Waal kruipen onopvallend voort, en de Maas doet wel frivool, maar zodra ze de polder ruikt, raapt ze haar aktetas op. Terwijl de IJssel zich ongeremd in bochten wringt als de kanten onderjurkzoom van een cancandanseres.

Ik hou van die ouwe IJssel, tot tranen toe: ze is mijn vader en mijn moeder en mijn grote zus, ze is een oude vriendin en ze is altijd gebleven. Ik klop op de pot. 'Sorry pap', zeg ik, want ik huil niet om hem.

* Voor het boek Nederland leest de mooiste korte verhalen, dat werd samengesteld door A.L. Snijders, koos Snijders het korte verhaal Bloempluis van Lydia Rood als een van de verhalen voor de editie Gelderland.

* Nederland leest de mooiste korte verhalen was een cadeau van de Openbare Bibliotheek, ter gelegenheid van Nederland Leest 2015.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Geiten Pers
Doen alsof

Doen alsof bevat de volgende titels:

 1. Louter lust
 2. Gedeelde genoegens

* Deze titel is alleen uitgegeven als Dwarsligger.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789049802615
Uitgever: Dwarsligger
Handel in gelijk

Je bent advocaat. Je weet je weg in het recht goed te vinden en iedereen is tevreden over je. Je werkt hard. Je bent ervan overtuigd dat wie gelijk heeft ook gelijk moet krijgen.

Maar zo eenvoudig liggen de zaken niet altijd. De verhalen in Handel in gelijk gaan over de dilemma's van de advocatuur. In heldere taal en herkenbare dialogen schrijft Lydia Rood over die lastige situaties waarin een advocaat moet kiezen tussen wat hij volgens de regels zou moeten doen en wat hij volgens zijn gevoel graag zou willen doen.

Neem dat leuke, jonge stel dat met een goed idee het gras voor de voeten van een rijke uitgeverij wegmaait. De bladengigant spant een proces tegen ze aan in de wetenschap dit nooit te zullen winnen. Moet de advocaat het stel waarschuwen voor de macht van het grote geld?

Of de pleger van een ernstig zedenmisdrijf. Niemand wil hem verdedigen. Iedereen vindt hem een monster. Maar hij heeft toch ook recht op rechtsbijstand?

In Handel in gelijk belicht Lydia Rood nu eens de andere kant van het juridisch spel: niet de overtreders, niet de slachtoffers, maar de verdedigers.

* Handel in gelijk is een uitgave ter gelegenheid van het samengaan van Winters & Bosnak Advocaten en Derks, Star Busmann, Hanotiau en in beperkte oplage uitgegeven.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: In eigen beheer uitgegeven
Niks is voor eeuwig

Lydia Rood schreef voor deze uitgave bij vijf oude clichés enkele jeugdherinneringen aan haar geboortedorp, het Gelderse Velp. Ze deed dit op verzoek van Dick Ronner, de drukker van het boekje, die daar een jaar eerder dan zij geboren werd.

In het boekje staan korte verhalen over Rosendael, de kettingbrug in het park bij dit kasteel, de vijver (bij Overbeek), kasteel Biljoen, de Oude Jan en de watermolen.

* Uitgegeven in een oplage van 75 exemplaren.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Triona Pers

E-booksMannen, ze willen wel

Nergens komt het menselijk tekort beter aan het licht dan in het donker. Wij hopen in bed louter hoogtepunten te beleven, maar dan ligt er een drankorgel in de weg of iemand neemt je in je slaap. Mannen zijn tot alles bereid, en vrouwen ook. Dus waar gaat het dan mis?

Een serie van 30 erotische verhalen die Lydia Rood schreef voor Playboy, Penthouse, Viva en Sekstant.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2011
Ebook: 9789490848323
Uitgever: PixelPerfect Publications

Non-Fictie

Het boek Job
Een paar jaar geleden vertelde een autistische man op televisie wat zijn handicap betekent: "Dat men geen contact neemt met andere. En niet praat." Die man was Job, broer van Lydia Rood. Zij besloot een portret van hem te maken. Om erachter te komen hoe het voelt als je er niet bijhoort. Tot haar verbazing merkte ze dat Job vindt dat hij er wél bijhoort. "Maar ik vind het niet erg er bij te horen."

Verschilt Jobs eenzaamheid van de fundamentele eenzaamheid waarmee iedereen te maken heeft? Lydia Rood praatte met Job zelf, en met de mensen die belangrijk zijn in zijn leven. "Omgaan met een autist is als een lange wandeling in een doolhof waarvan het hart is dichtgemetseld. Je loopt rondje na rondje en als je denkt dat je er bijna bent, sta je weer voor een blinde muur." Toch wil Job graag gevonden worden, daar in die dichtgemetselde kern.

Het boek Job is geen verhandeling over autisme. Het is een persoonlijk portret. Niet van een autist, maar van een mens en - dat kan niet anders - van zijn familie. Toen Job de uitspraken van zijn familie over hemzelf werden voorgelegd, was hij verrast over zijn eigen reactie.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789053332412
Uitgever: Prometheus
Hun verloedere me taal

Taal is een levend organisme. Hij buigt, hij kraakt en hij barst soms uit zijn voegen. Door nieuwe mensen, vindingen en gewoonten is hij voortdurend in ontwikkeling. En omdat iedereen kan praten, heeft iedereen er verstand van. In Hun verloedere me taal verwoordt Lydia Rood gevoelens en opvattingen van sprekers, lezers en kommaneukers. Ze brengt misstanden aan het licht, deelt klappen uit, maar is goedmoedig over ontwikkelingen die het wezen zijn van elke taal.

Lydia Rood heeft de Nederlandse taal bekeken door de ogen van buitenstaanders: haar luisteraars via de Wereldomroep. Ze schetst haar bevindingen in meer dan honderd dikwijls hilarische columns, gebundeld in een fraai cadeauboek. "Met ons allen proberen we de taal in model te duwen. Maar zoals De Taalprof zegt: 'Taal is een levend organisme.' Niet te hard porren dus", aldus de schrijfster.

* Kopers van het boek kunnen gratis het ebook en het luisterboek van Hun verloedere me taal downloaden.

Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789490848620
Ebook: 9789490848521
Uitgever: PixelPerfect Publications
Maureen
Geboren op 9 december 1959 in Paramaribo en, na een verblijf bij de nonnen, naar Nederland overgeplant op haar dertiende. In Maureen stroomt een mengsel van hindoestaans, indiaans en creools bloed; ze erfde het opstandige van haar Surinaams-Guyanese vader en het lakse van haar moeder, en ze maakte zich de Nederlandse omgangsvormen snel eigen. Boos van de mavo weggelopen omdat ze gediscrimineerd werd, en jong moeder geworden omdat 'er eigenlijk niks was wat me weerhield kinderen te krijgen; ik heb me mijn leven nooit groots voorgesteld'.

Nu is Maureen moeder van vier leuke kinderen waar ze alleen voor zorgt. Ze vindt altijd weer een manier om rond te komen van haar uitkering. Ze is bekomen van een depressie en is een vat vol sterke emoties en meningen. Een typische Surinaamse is ze niet, maar wel een voorbeeld van wat er kan gebeuren als verschillende culturen elkaar ontmoeten in één persoon.
Schrijver: Lydia Rood
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789053336311
Uitgever: Prometheus