Boekenplank:
Kies
 • Home
 • R
 • Matthias Rozemond

Boeken van Matthias Rozemond

Matthias Rozemond studeerde Duitse taal-en letterkunde. Hij woont met zijn gezin in Haarlem.

Meer over Matthias Rozemond

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Nederland

Website: Matthias Rozemond


Overzicht

 • Apollovlinder
 • De duivelskunstenaar
 • De rattenlijn
 • Enkele reis Sicilië
 • Het spel van licht en donker
 • Magdalena
 • Melkmeisje
 • Schimmenspel

Amalia

 1. Amalia; prinses van Oranje
 2. Hoogheid; de troebele jaren van Amalia

Non-Fictie

 • Schepijs op zomeravonden

gedetailleerd overzicht

OverzichtApollovlinder
Van de ene op de andere dag is Morten, de man van Charlotte, verdwenen. De politie heeft na twee weken maar weinig aanknopingspunten. Dan is ze het vergeefse wachten zat. Hoezo is hun gezamenlijke vriendin Sophie opeens op vakantie in Zwitserland? Ze heeft een sterk vermoeden...

Ze besluit zelf actie te ondernemen. Ze neemt de auto en gaat op weg, niemand die ergens van weet. Ze laat de kinderen achter bij haar moeder en vertrekt spoorslags en vastberaden, maar angstig voor wat ze zal vinden. Wat zal ze aantreffen in het Alpenchalet? In wat voor duistere zaakjes is Morten verstrikt geraakt? Balkanmaffia? Wat weet iemand als zij van Balkanmaffia, van afrekeningen met informanten of vrouwenhandel?

Ze weet alleen dat ze hem terug wil, voor zichzelf en hun twee dochters. Langzaam wordt Charlotte duidelijk dat haar man verwikkeld is geraakt in een vete tussen een Servische en Kosovaarse drugsbende. Het lijkt in eerste instantie of hij als informant is opgetreden, maar het blijkt nog gecompliceerder te liggen: het gaat om vrouwenhandel.

Hoe langer ze hem zoekt, des te nadrukkelijker komt ze zichzelf tegen. Wanhoop, slaapgebrek en spanning doen haar gedachten afdwalen naar het verleden. Ook met zichzelf moet ze de confrontatie aangaan. Heden en verleden blijken nauwer met elkaar verstrengeld dan Charlotte ooit had kunnen denken...
Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789061123965
Uitgever: Karakter
De duivelskunstenaar
De duivelskunstenaar van Matthias Rozemond is een historische roman over de middeleeuwse kunstenaar en schilder Jeroen Bosch, ook bekend als Jheronimus Bosch. De rode draad in het verhaal is: wie of wat inspireerde hem tot het schilderen van De Tuin der Lusten? Deze roman verschijnt in het voorjaar van 2016, in het Jheronimus Boschjaar. De stad Den Bosch herdenkt dan zijn 500e sterfdag en er wordt een grote tentoonstelling van zijn werk ingericht in het Noord-Brabants Museum.

Den Bosch, voorjaar 1481. Jeroen van Aken komt na zeven jaar straatarm terug uit Venetië. Hij trekt voorlopig in bij zijn oudere broer die een schildersatelier heeft en in de tussentijd is getrouwd met Jeroens jeugdliefde Kathelijne. Zij haalt Jeroen over weer te gaan schilderen: een drieluik. Wanneer het laatste paneel zijn voltooiing nadert, staat hij voor een onherroepelijke keuze.
Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789024571499
Ebook: 9789024571505
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De rattenlijn
De Rattenlijn is niet alleen een onverbiddelijke pageturner waarin de hand van de thrillerauteur te ontdekken is. Het is ook een unieke historische roman waarin, op beide hoofdrolspelers na, alle belangrijke personages daadwerkelijk pionnen waren in een obscuur, bijna vergeten stuk Europese geschiedenis.

Tijdens de oorlog: Victoria is het paradepaardje van het Derde Rijk. Als Lebensbornmeisje baart zij een zoon ter meerdere glorie van het gedroomde ras van de Führer.

De Nederlandse Nicolaï belandt voor een relatief klein vergrijp in het concentratiekamp Neuengamme. Hij overleeft ternauwernood, maar verliest er zijn beste vriend én zijn gevoel van eigenwaarde.

Na de oorlog: In 1946 lijken de rollen omgedraaid. Victoria is schoonmaakster in een etablissement van bedenkelijk allooi in Garmisch-Partenkirchen - een Alpenstadje waar nazi's, Amerikanen en Polen duistere handeltjes drijven en nieuwe verhoudingen zich vormen. Nicolaï daarentegen houdt zich bij voorkeur op in zijn luxe hut op de Grote Plas, onderwijl diamanten smokkelend naar New York.

Maar het verleden knaagt, zowel bij Victoria als bij Nicolaï. Victoria is vastbesloten om op zoek te gaan naar haar zoontje Joachim, dat door een SS-gezin is geadopteerd. Nicolaï heeft geen rust eer de SS'er voor het gerecht is gesleept die zijn vriend en hemzelf op transport heeft gesteld naar Neuengamme. Beiden volgen na tal van verwikkelingen hetzelfde spoor, namelijk dat van de vluchtroute van hooggeplaatste nazi's naar Argentinië: de Rattenlijn.

Moeten Nicolaï en Victoria, ook al zijn hun motieven verschillend, de krachten bundelen? Aan dit dilemma ten grondslag ligt de vraag wat hun eigenlijke drijfveer is: innerlijke rust? Vergelding? Liefde en begrip?
Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789047705147
Uitgever: Lemniscaat
Enkele reis Sicilië
Op een dag krijgt Yvette Zomers te horen dat haar zoon Bernd in Syracuse op de intensive care ligt. Hij heeft voor de kust van Sicilië een duikongeluk gehad. Wat onder water heeft plaatsgevonden, blijft vooralsnog duister.

Maar er spoken nog andere vragen door haar hoofd: waarom heeft Bernd niet verteld dat hij juist daar ging duiken? Waarom bezocht hij de plek waar Yvette ooit een omstreden archeologisch onderzoek heeft geleid? Precies daar, waar twee jaar geleden ook zijn jongere zus Pelline is gestorven?

Yvette neemt het eerste vliegtuig naar Sicilië. Ze weet nog niet dat ze op het eiland zal moeten blijven, wil ze er ooit achter komen wat er is gebeurd. Langzaam maar zeker wordt haar duidelijk hoe beide kinderen onder haar carrière hebben geleden. En wat zich thuis afspeelde terwijl zij weg was. Maar rusten kan het verleden daarmee nog lang niet.
Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021437736
Ebook: 9789021438054
Uitgever: Querido
Het spel van licht en donker

Rond 1630 is Rembrandt een aankomend schilder in Leiden. Hij deelt het atelier met het grote talent Jan Lievens. Ze zijn concurrenten, maar raken toch ook bevriend. Op een goed moment zitten ze in de kroeg met de haveloze Leidenaar Aris, een oude vriend van Rembrandt. Ook de steenrijke student Marten voegt zich bij hen.

De vier zullen elkaar nooit meer zo tegenkomen: Jan verkast naar Engeland, Marten hult zich in stilzwijgen, Rembrandt gaat abrupt in Amsterdam werken - en Aris krijgt de doodstraf. Wat is er voorgevallen?

Een paar jaar later brengt Marten Rembrandt in contact met Oopjen en haar vriendin Saskia van Uylenburgh (met wie Rembrandt later trouwt). Het is Saskia die zorgt voor de ontknoping...

Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789024576814
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Magdalena

Historische roman over de uitzonderlijke vrouw die Leiden redde...

Herfst 1574. Leiden is na het beleg door de Spaanse legers aan het eind van zijn Latijn. Mocht de stad zich overgeven, dan is het lot van de Prins bezegeld. Pest en honger teisteren de inwoners. De geuzenvloot, hun laatste redding, nadert maar langzaam...

In deze uitzichtloze situatie staat een mysterieuze jonge vrouw op: Magdalena Moons. Zij wil niet langer verscheurd worden tussen liefde voor opperbevelhebber Valdéz en loyaliteit aan haar prinsgezinde broers in de stad. De klok tikt. Weet Magdalena het spel zo te spelen dat zij haar liefde redt, maar ook de Republiek voor de ondergang wordt behoed?

Matthias Rozemond weet in deze roman wederom op prachtige wijze een stukje Nederlandse geschiedenis tot leven te wekken.

Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789021042312
Ebook: 9789021042329
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Melkmeisje

Het wereldberoemde schilderij van Vermeer komt tot leven in zeventiende-eeuws Delft...

De jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen.

Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet nu echt een doek maken dat alle critici in een keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke bezig zien in haar keuken, maar krijgt hij haar zover om voor hem te poseren?

Tegen het decor van het zeventiende-eeuwse Delft vertelt Melkmeisje het fictieve verhaal van een jonge vrouw en haar rol in het leven van Johannes Vermeer.

Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789021034997
Ebook: 9789021035017
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Schimmenspel
Aan het zorgeloze leven van Norbert Camperman komt in 1961 een einde: bij een verkeersongeluk in Schotland komen zijn broer Eugène en diens dochtertje om het leven. Omdat hij ervan overtuigd is dat zijn broer daarna met enige regelmaat aan hem verschijnt, laat Norbert zich onder behandeling stellen van een therapeut.

Twee jaar later ontvangt hij een brief van Eugène uit Edingburgh en reist hij terug naar de plaats van het ongeluk om te bewijzen dat zijn broer nog leeft. Is Norbert, zoals iedereen denkt, slachtoffer van een psychose of wordt er een weerzinwekkend spel met hem gespeeld?

Dan wordt in het hotel waar hij verblijft een kamermeisje vermoord en blijft de labiele Norbert als enige verdachte over. Meer dan veertig jaar na dato leest Norberts zoon het gevangenisdagboek van zijn vader. Hij is vastbesloten te achterhalen wat er werkelijk is voorgevallen.
Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789021434704
Ebook: 9789021436203
Uitgever: Querido

AmaliaAmalia; prinses van Oranje

1621. Een jonge gravin arriveert in Den Haag. Haar naam: Amalia...

Voorjaar 1621. Een jonge gravin komt als hofdame naar de Republiek, waar de strijd tegen de Spanjaarden net is hervat. Er breekt een moeilijke tijd aan in het roerige Den Haag. Wordt het voor haar, bijna negentien inmiddels, geen tijd de vleugels uit te slaan?

Haar charmes worden opgemerkt door prins Frederik Hendrik, maar evengoed door anderen die met de Oranjes juist nog een rekening hebben openstaan. Een spel van list en liefde ontspint zich.

Haar naam: Amalia.

Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789024588046
Ebook: 9789024588053
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Hoogheid; de troebele jaren van Amalia

1629, Den Haag. Amalia is nu de machtigste vrouw van het land...

Den Haag, 1629. Amalia heeft zich opgewerkt tot echtgenote van de stadhouder en is nu de machtigste vrouw van het land. Maar wie de macht eenmaal bezit, moet meer dan ooit over de schouder kijken. De Oranjes liggen van links en rechts onder vuur en de Spanjaarden zijn nog niet verslagen. Amalia moet list en charme aanwenden om de tegenstrevers van haar man uit te schakelen.

Intussen blijft de vraag hoe ze de Franse koning ooit zover krijgt haar man te verheffen tot Hoogheid, zodat die zijn positie eens en voor altijd bestendigd ziet. Niettemin komt de meest onberekenbare factor in dit spel van binnenuit: haar eigen hartstocht...

Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789024598496
Ebook: 9789024598502
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Non-FictieSchepijs op zomeravonden

Deze dichtbundel bevat 34 gedichten, waaronder het hier opgenomen gedicht.

Hitte

het gehooide land ruikt naar iets
het zou vanille kunnen zijn

daar staan de koeien
onder die ene boom
in dat beetje schaduw

een enkele is erbij gaan liggen
herkauwen doen ze allemaal

soms schurkt een koe met haar grote kop
tegen het lijf aan
maar vliegen laten zich
niet zo maar verjagen

ook roeren ze hun staart

een buizerd met oog voor compositie
zegent de koeien vanaf
de schroefdraad naar de hemel

Schrijver: Matthias Rozemond
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789069753904
Uitgever: De Beuk