Boekenplank:
Kies

Boeken van Cornelius Ryan

Meer over Cornelius Ryan

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Oorlog

Geboren: 1920 / Overleden: 1974

Geboorteland: Ierland


Overzicht

  • De laatste slag - The last battle
  • De langste dag - The longest day
  • Een brug te ver - A bridge too far

Non-Fictie

  • MacArthur, man van de daad - MacArthur, man of action
  • Mijn eigen oorlog - A private battle

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe laatste slag
De aanval op Berlijn, het laatste offensief tegen Hitlers Derde Rijk, begon op maandag 16 april 1945, om 04:00 uur. Voor de Geallieerden was het A-Day. Eenentwintig dagen later eindigde de Tweede Wereldoorlog...
Cornelius Ryan levert opnieuw een staaltje van zijn vertelkunst en gevoel voor detail in het beschrijven van de val van Berlijn. Hij reconstrueert van minuut to minuut de wanhopige en verbeten strijd die de Duitsers voerden tegen de oprukkende Russische en Amerikaanse legers. Ryan's boek is een schokkende, maar ook fascinerende geschiedenis van een politiek, militair en menselijk drama.
Ryan sprak met honderden ooggetuigen. Daarnaast las hij vele geallieerde, Duitse en ook Russische dagrapporten, oorlogsjournaals en andere officiële documenten. Hij geeft de strijd vanuit de wisselende perspectieven van de aanvallers en verdedigers weer. Daarnaast is er aandacht voor zowel hoog- als laaggeplaatste militairen en komen ook de inwoners van Berlijn aan het woord.

De laatste slag is een aangrijpend boek dat, net als Ryan's De langste dag en Een brug te ver, leest als een roman. Het is een onovertroffen relaas en behoort tot een van de absolute hoogtepunten in de militaire geschiedschrijving.
Schrijver: Cornelius Ryan
Oorspronkelijke titel: The last battle
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 978-90-77895-52-8
Uitgever: Just Publishers
De langste dag
Geloof me, Lang, de eerste 24 uur van de invasie zullen beslissend zijn... het lot van Duitsland hangt van de uitslag af... en voor zowel de Geallieerden als voor Duitsland zal het de langste dag zijn.
- Veldmaarschalk Erwin Rommel, tot zijn adjudant, op 22 april 1944

Cornelius Ryan's De langste dag is een hoogtepunt in de militaire geschiedschrijving en daarmee een absolute winner voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Ryan werkte zeven jaar onafgebroken aan zijn boek. Hij interviewde honderden ooggetuigen en las vele Geallieerde en Duitse dagrapporten, oorlogsjournaals en andere officiële verslagen. Ryan slaagde er in, vanuit een voortdurend wisselend Geallieerd en Duits perspectief, de grootsheid en het belang van de eerste dag van operatie Overlord aan de lezer over te brengen.
Er zijn nadien talloze boeken geschreven over D-Day, maar geen enkel boek is in staat de gebeurtenissen zo goed en authentiek weer te geven als Cornelius Ryan's De langste dag.
The Longest Day - 1962
Regisseur: Ken Annakin e.a.
Cast: John Wayne, Robert Mitchum, Richard Burton, e.a.
Schrijver: Cornelius Ryan
Oorspronkelijke titel: The longest day
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 978-90-77895-29-0
Uitgever: Just Publishers
Een brug te ver
Wijzend naar de op de kaart aangegeven Rijnbrug bij Arnhem vroeg luitenant-generaal Frederick Browning: 'Hoeveel tijd zullen de tanks nodig hebben om ons te bereiken?' Montgomery antwoordde zonder aarzelen: 'Twee dagen.' Nog steeds naar de kaart kijkend zei Browning: 'We kunnen het vier dagen uithouden. Maar toch geloof ik dat we wel eens een brug te ver konden gaan.'
Op zondag 17 september 1944, even na 10.00 uur, begint Operatie Market Garden. Het is het stoutmoedige plan van veldmaarschalk Montgomery om via bezet Nederland het Derde Rijk tot overgave te brengen. Market Garden wordt de grootste luchtlandingsactie uit de militaire geschiedenis.
Duizenden Britse, Poolse en Amerikaanse parachutisten worden in de regio Arnhem gedropt. Hun opdracht is de strategische bruggen over de grote rivieren te veroveren. Ze moeten deze zien te behouden tot de komst van het uit België oprukkende Britse Tweede leger.
Maar binnen enkele dagen worden de Geallieerden door de Duitsers genadeloos in de pan gehakt. Uiteindelijk is Montgomery's Market Garden een van de meest tragische mislukkingen uit de Tweede Wereldoorlog...
Cornelius Ryan reconstrueerde voor zijn boek alle belangrijke gebeurtenissen van het drama. Hij werkte ruim zeven jaar aan het bronnenonderzoek en interviewde honderden ooggetuigen aan Geallieerde en Duitse zijde. Ook werden de ervaringen van vele Nederlanders die de strijd meemaakten opgenomen.
Een brug te ver is een buitengewoon authentiek boek dat, net als Ryans klassiekers De langste dag en De laatste slag, leest als een roman. Het behoort tot een van de absolute hoogtepunten in de militaire geschiedschrijving.
A Bridge Too Far - 1977
Regisseur: Richard Attenborough
Cast: Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, e.a.
Schrijver: Cornelius Ryan
Oorspronkelijke titel: A bridge too far
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 978-90-8975-121-8
Uitgever: Just Publishers

Non-FictieMacArthur, man van de daad
Biografie over Douglas MacArthur, de leidende generaal in de Pacific in WO II en de Korea-oorlog, voordat hij door president Truman uit zijn functie werd ontheven wegens een meningsverschil over de inzet van nucleaire wapens in Korea.
* Geschreven door Cornelius Ryan en Frank Kelley.
Schrijver: Cornelius Ryan
Oorspronkelijke titel: MacArthur, man of action
Eerste uitgave: 1950
Uitgever: Nederlandsche Keurboekerij
Mijn eigen oorlog
Op 23 november 1974 stierf Cornelius Ryan, de wereldberoemde auteur van De langste dag, De laatste slag en Een brug te ver. Ruim vier jaar lang had hij in het diepste geheim een nauwkeurig verslag bijgehouden over zijn persoonlijke strijd tegen de kanker. Het manuscript werd pas na zijn dood ontdekt. Zijn vrouw Kathryn, zelf schrijfster, voegde haar verslag erbij en zo ontstond een intiem, ontroerend en soms ook verbijsterend boek. Aan de ene kant is het een portret van een buitengewoon moedig man in zijn gevecht tegen de kanker (want Ryan was vastbesloten al zijn energie, wilskracht en intelligente te benutten om deze afschuwelijke ziekte te bestrijden); anderzijds is het een aangrijpend beeld van een gezin dat geplaatst wordt voor een verschrikkelijke tragedie.
A Private Battle - 1980
Regisseur: Robert Michael Lewis
Cast: Jack Warden, Anne Jackson, Rachael Kelly, e.a.
Schrijver: Cornelius Ryan
Oorspronkelijke titel: A private battle
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-269-4860-3
Uitgever: Van Holkema & Warendorf