Boekenplank:
Kies

Boeken van Kurban Said

Kurbain Said was het pseudoniem van de geheimzinnige Turks-Arabische avonturier Essad Bey. Een aantal jaar geleden werd echter bekend dat achter het masker van Essad Bey in werkelijkheid de joodse schrijver Lev Nussimbaum schuil ging. Hij had een passie voor de Oriënt en bekeerde zich in zijn jeugd tot de islam. Hij was een flamboyant figuur in het Berlijnse literaire milieu van 1920 en vluchtte uit Nazi- Duitsland naar Oostenrijk en vervolgens naar Italië, waar hij in 1942 in Positano overleed.

Meer over Kurban Said

Genre: Roman

Geboren: 1905 / Overleden: 1942

Geboorteland: Azerbeidzjan


Overzicht

  • Ali en Nino - Ali und Nino
  • Het meisje van de Gouden Hoorn - Das Mädchen vom Goldenen Horn

gedetailleerd overzicht

OverzichtAli en Nino
Deze roman vertelt de geschiedenis van een liefde die de botsing van twee oeroude culturen overleeft - de liefde tussen Ali, een mohammedaan uit Azerbeidzjan, en het christenmeisje Nino uit Georgië. Het verhaal speelt in Bakoe, de stad aan de Kaspische Zee waar Oost en West elkaar ontmoeten.

Ali en Nino stammen uit oude, respectabele families en vormen vanaf hun kinderjaren een liefdespaar. Zij voelt zich één met Europa, hij kiest voor Azië. Nino is bang voor Ali's wereld, waarin vrouwen slechts de schaduw van hun mannen zijn; Ali, zoon van de woestijn, verfoeit alles wat uit Europa komt.

In tegenstelling tot hun volken stelt de liefde het jonge paar in staat compromissen te sluiten en helpt zij hen innerlijke zowel als uiterlijke tegenstand te overwinnen. Maar wanneer hun land betrokken raakt bij de chaos van de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie, worden ook Ali en Nino meegesleept in de maalstroom der gebeurtenissen.
Schrijver: Kurban Said
Oorspronkelijke titel: Ali und Nino
Eerste uitgave: 1937
ISBN/EAN: 9789023415640
Uitgever: De Bezige Bij
Het meisje van de Gouden Hoorn
Na de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van het Ottomaanse rijk gaan prinses Asiadeh en haar vader in ballingschap naar Berlijn. In Turkije maakten ze deel uit van het koninklijke hof. Daar was de hand van Asiadeh beloofd aan een Turkse prins, maar in het westen wordt het negentienjarige moslimmeisje verliefd op een Weense dokter, met wie ze trouwt.

Dan ontmoet ze alsnog de prins aan wie ze destijds zou worden uitgehuwelijkt. Hij woont inmiddels in ballingschap in New York, en wil haar nog steeds als vrouw hebben. Asiadeh wordt heen en weer geslingerd tussen plichtsbesef en verlangen. Als uiteindelijk haar eer wordt aangetast, maakt ze haar keuze.
Schrijver: Kurban Said
Oorspronkelijke titel: Das Mädchen vom Goldenen Horn
Eerste uitgave: 1938
ISBN/EAN: 9789023402053
Uitgever: De Bezige Bij