Boekenplank:
Kies

Boeken van George Saunders

George Saunders is schrijver en professor creative writing aan de Syracuse University in New York. Hij schreef boeken, novelles, essays, columns en kinderboeken, maar is vooral bekend om zijn korte verhalen. Saunders won talloze prijzen en werd in 2013 opgenomen in de TIME-lijst van de honderd invloedrijkste personen ter wereld.

Meer over George Saunders

Genre: Roman

Geboren: 1958

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: George Saunders


Overzicht

 • Bevrijdingsdag - Liberation day
 • Lincoln in de bardo - Lincoln in the bardo
 • Pastorale - Pastoralia
 • Tien december - Tenth of December
 • Vos 8, een furhaal - Fox 8

Jeugdboeken

 • De zeer volhardende gappers van Frip - The very persistent gappers of Frip

Non-Fictie

 • Een duik in een vijver in de regen - A swim in a pond in the rain
 • Nog gefeliciteerd, trouwens - Congratulations, by the way

gedetailleerd overzicht

OverzichtBevrijdingsdag

George Saunders is terug, met negen nieuwe verhalen zoals alleen hij die kan schrijven: geestig, empathisch en buitengewoon origineel.

Een grootvader schrijft een brief aan zijn kleinzoon vanuit een dystopische nabije toekomst. Een medewerker van een ondergronds pretpark met een hels thema stelt vraagtekens bij zijn realiteit. Een ouderpaar worstelt met een adequate reactie als hun zoontje iets overkomt.

De personages van Saunders zetten aan tot denken over macht, ethiek en rechtvaardigheid in een bundel die zijn zijn status als de koning van het korte verhaal meer dan bevestigt.

Schrijver: George Saunders
Oorspronkelijke titel: Liberation day
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044548013
Uitgever: De Geus
Lincoln in de bardo

In februari 1862, twee dagen na zijn dood, wordt de elfjarige Willie Lincoln bijgezet op een begraafplaats in Washington. Die nacht bezoekt zijn rouwende vader, president Abraham Lincoln, de marmeren crypte. Nog een laatste keer wil hij tijd doorbrengen bij het lichaam van zijn zoon.

Op dezelfde begraafplaats waren ook talloze geesten rond, mensen van allerlei allooi, die één ding gemeen hebben: ze kunnen nog geen afscheid nemen van het ondermaanse. Lincolns bezoek veroorzaakt grote opwinding. Misschien biedt hij een weg terug naar het leven?

Schrijver: George Saunders
Oorspronkelijke titel: Lincoln in the bardo
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044545654
Ebook: 9789044539219
Uitgever: De Geus
Pastorale

De verteller van Pastorale verdient zijn brood in een prehistorisch themapark. Hij en zijn collega Janet moeten leven zoals in de prehistorie: ze villen en roosteren geiten en eten kleine insecten. Ze mogen niet met elkaar praten maar alleen grommen en gebarentaal gebruiken.

's Avonds, als ze zich in hun privéslaapcabine terugtrekken, vullen ze een dagevaluatieformulier in en krijgen managementinstructies per fax. De fax is ook de enige manier om contact met hun familie te hebben. Als ze zich niet aan de regels houden krijgen ze geen geit en moeten leven van crackers.

Janet weigert zich aan de regels te houden. Ze praat tegen bezoekers en verstopt pakjes sigaretten. De hoofdpersoon ziet zich voor het dilemma geplaatst of hij Janet moet verraden om strafmaatregelen te voorkomen, of haar moet beschermen.

De verhalen in Pastorale zijn scheefgegroeide versies van onze moderne samenleving. Of Saunders nu een moralistisch sprookje vertelt over een mannelijke stripper die door zijn maagdelijke tante wordt achtervolgd of over een zelfhelp-goeroe die wil ontdekken wie er in zijn havermout heeft gescheten, zijn verhalen zijn onuitwisbaar vreemd en levendig realistisch.

Pastorale bevat de verhalen:

 1. Pastorale - Pastoralia
 2. Winky - Winky
 3. Sea Oak - Sea Oak
 4. Het einde van Firpo - The end of Firpo
 5. Het verborgen leed van de kapper - The barber's unhappiness
 6. De waterval - The falls

Schrijver: George Saunders
Oorspronkelijke titel: Pastoralia
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789025417314
Uitgever: Atlas Contact
Tien december

Een onbeholpen antiquair die zichzelf voor de gek houdt; twee moeders die allebei het beste willen voor hun kinderen; een jongeman die het zwaar te verduren krijgt als hij wordt onderworpen aan een reeks farmaceutische experimenten die hem opgeilen, doen liefhebben en doen doden - dat zijn slechts enkele van de onvergetelijke personages die Tien december bevolken.

George Saunders schrijft over klassenverschillen, seks, liefde, verlies, vertwijfeling en oorlog. Tien december is de meest integere, meest toegankelijke en meest ontroerende bundel die George Saunders tot dusver heeft gepubliceerd.

Schrijver: George Saunders
Oorspronkelijke titel: Tenth of December
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789057596810
Ebook: 9789057596209
Uitgever: Podium
Vos 8, een furhaal

Vos 8 is een dromer. Zijn medevossen nemen hem niet altijd even serieus. Maar hij spreekt mooi wel Mens, een taal die hij zichzelf heeft geleerd door bij een raam naar verhaaltjes voor het slapengaan te luisteren. Vos 8 heeft dus best wat in zijn mars. En wanneer het nieuwe gebouw VosZichtStaete de leefwereld van de vossen bedreigt, vindt hij het geen tijd meer voor dromen maar voor daden.

Schrijver: George Saunders
Oorspronkelijke titel: Fox 8
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044541755
Ebook: 9789044541762
Uitgever: De Geus

JeugdboekenDe zeer volhardende gappers van Frip

De zeer volhardende gappers van Frip werd in 2003 bekroond met De Zilveren Griffel.

Het dorpje Frip bestaat uit drie huizen en bij elk huis hoort een wei met geiten. De geiten worden lastiggevallen door 'gappers', die zich vastklitten aan de geiten, waardoor ze mager worden en geen melk meer geven.

De bewoners doen er dan ook van alles aan om van de gappers af te komen: ze gooien elke avond de verzamelde gappers in zee. De volgende dag komen ze echter weer terug en nestelen zich weer aan de geiten van het huis dat het dichtste bij de zee staat.

Als de bewoner van dit huis besluit de geiten weg te doen en voortaan vis te gaan vangen, gaan de gappers naar het volgende huis. Tussen de bewoners onderling ontstaan allerlei ruzies, totdat ook de andere bewoners besluiten de geiten weg te doen.

Schrijver: George Saunders
Oorspronkelijke titel: The very persistent gappers of Frip
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789050006101
Uitgever: Vassallucci

Non-FictieEen duik in een vijver in de regen

Aan de hand van zeven korte verhalen van vier Russische schrijvers laat de Amerikaanse schrijver George Saunders zien hoe je de magie van het korte verhaal leert herkennen en toepassen...

Hoe werkt fictie en waarom is het nu meer dan ooit van belang? Al meer dan twintig jaar leest sterauteur George Saunders samen met zijn schrijfstudenten zijn favoriete Russische korte verhalen, op zoek naar de antwoorden op die vragen.

Deze masterclass in boekvorm combineert die twee decennia aan opgedane wijsheid over lezen, schrijven en het leven met zeven opnieuw vertaalde verhalen van Tsjechov, Tolstoj, Toergenjev en Gogol.

Een grootmeester van nu over de grootmeesters van toen. Diepgravend, openhartig, grappig en filosofisch.

Schrijver: George Saunders
Oorspronkelijke titel: A swim in a pond in the rain
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044545289
Ebook: 9789044545296
Uitgever: De Geus
Nog gefeliciteerd, trouwens

'Ik weet dat het waar is, ook al klinkt het vrij zoetsappig en weet ik niet zo goed wat ik ermee aan moet: Waar ik in mijn leven het meeste spijt van heb, zijn de keren dat ik niet aardig ben geweest.'

De toespraak van George Saunders ter gelegenheid van de diploma-uitreiking op Syracuse University die bij veel toehoorders en lezers een gevoelige snaar raakte; zijn woorden sluiten aan bij de onbewuste wens van velen om een vriendelijker leven te leiden, dat meer voldoening geeft.

Drie maanden nadat Saunders zijn speech hield werd die gepubliceerd op de website van The New York Times; een paar dagen later was de tekst meer dan een miljoen keer gelezen.

Saunders' toespraak is krachtig, grappig en wijs; een inspirerende boodschap van een van de meest invloedrijke schrijvers van het moment.

Schrijver: George Saunders
Oorspronkelijke titel: Congratulations, by the way
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789057597220
Uitgever: Podium