Boekenplank:
Kies
  • Home
  • S
  • Robert Seethaler

Boeken van Robert Seethaler

Robert Seethaler is schrijver, scenarioschrijver en acteur. Vanwege een aangeboren oogafwijking onderging hij meerdere oogoperaties en ging hij naar een basisschool voor blinden en slechtzienden. Daarna ging hij naar de Schauspielschule in Wenen.

Meer over Robert Seethaler

Genre: Roman

Geboren: 1966

Geboorteland: Oostenrijk


Overzicht

  • De Weense sigarenboer - Der Trafikant
  • Een heel leven - Ein ganzes Leben
  • Het café zonder naam - Das Café ohne Namen
  • Het laatste deel - Der letzte Satz
  • Het veld - Das Feld

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Weense sigarenboer

De zeventienjarige Franz verruilt de idyllische schoonheid van het Oostenrijkse merendistrict voor de drukte van Wenen. Zijn heimwee verdwijnt snel in de hectiek van de stad. Franz is in opleiding bij de oudere sigarenverkoper Otto Trsnyek; hij zal de inwoners van Wenen snel gaan voorzien van kranten en rookwaren. Een van zijn vaste klanten is professor Freud, die niet alleen regelmatig langskomt voor sigaren, maar ook kwistig is met adviezen voor het liefdesleven van de jonge Franz.

Het is 1937. Het zal nog maar een paar maanden duren voor de annexatie van Oostenrijk door Duitsland zal plaatsvinden, waardoor de levens van de jonge tabaksverkoper, Otto en professor Freud onherroepelijk zullen veranderen.

Schrijver: Robert Seethaler
Oorspronkelijke titel: Der Trafikant
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023471608
Ebook: 9789023466765
Uitgever: De Bezige Bij
Een heel leven

Wanneer Andreas Egger in het dal wordt afgeleverd, is hij een jaar of vier. Niemand weet het precies. De boer Kranzstocker neemt hem met tegenzin in huis en Egger groeit op tot een knecht die zich van zijn eerste jaren niet veel meer herinnert dan een vaag gevoel van warmte.

Als jongeman sluit hij zich aan bij een groep arbeiders die de eerste kabelbaan in de omgeving aanleggen en daarmee ook voor het eerst elektrisch licht en lawaai naar het dal brengen.

Op de dag van een tragisch ongeval staat Egger ineens oog in oog met de liefde van zijn leven, Marie, die hij evenwel snel weer zal verliezen. Pas vele jaren later, wanneer de wereld een andere is geworden en Egger zijn laatste pad bewandelt, zal zij nog één keer bij hem zijn.

Schrijver: Robert Seethaler
Oorspronkelijke titel: Ein ganzes Leben
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023497813
Ebook: 9789023493396
Uitgever: De Bezige Bij
Het café zonder naam

Een Weens café en zijn clientèle. Een man met een onbestemd verlangen...

Wenen, 1966. Robert Simon verdient de kost met wat klusjes op de Karmelitermarkt. Hij is ogenschijnlijk tevreden met zijn bestaan. Maar nu de stad twintig jaar na de oorlog eindelijk weer echt tot leven komt en er overal nieuwe mogelijkheden zijn, besluit Robert het roer om te gooien: hij koopt een herberg en opent zijn eigen café.

Het stelt niet veel voor, de clientèle bestaat vooral uit mensen uit de buurt, maar ze brengen wel bijzondere verhalen mee. Verhalen van verlangen en verlies, van onverwacht geluk. Terwijl de stad om hen heen ontwaakt, verandert ook Roberts leven voorgoed.

Schrijver: Robert Seethaler
Oorspronkelijke titel: Das Café ohne Namen
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789403129136
Ebook: 9789403130989
Uitgever: De Bezige Bij
Het laatste deel

Aan het begin van de twintigste eeuw bevindt zich aan het dek van een schip Gustav Mahler, onderweg van New York naar huis. Hij is beroemd, de grootste componist ter wereld, maar zijn lichaam wil niet meer.

Terwijl de scheepsjongen zo goed mogelijk voor hem probeert te zorgen, denkt Mahler terug aan zijn laatste jaren, de zomers in de bergen, en de dood van zijn dochter Maria, die hij soms nog denkt te zien. Aan Anna, zijn andere dochter, en hoe zij kon genieten van het ontbijt. En hij denkt aan Alma, de liefde van zijn leven, die hem gek maakte en die hij allang verloren is.

Het laatste deel is een aangrijpend portret van de kunstenaar als oude man die op zijn leven terugblikt in glasheldere momenten van schoonheid, weemoed en spijt.

Schrijver: Robert Seethaler
Oorspronkelijke titel: Der letzte Satz
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789403110615
Uitgever: De Bezige Bij
Het veld

Een man wordt geboren, raakt gokverslaafd en sterft. Een ander herinnert zich dat haar echtgenoot altijd haar hand vasthield. Iemand anders begrijpt nu eindelijk op welk moment zijn leven voorgoed veranderde. Weer een ander heeft eigenlijk niets meegemaakt en ligt domweg onder de grond, zijn leven ten einde. Een vrouw is met zevenenzestig mannen naar bed geweest, maar was slechts op een van hen verliefd. Een ander was slim genoeg zijn dromen niet te vervullen en weer iemand anders dacht: ik moet hier weg zien te komen. En bleef.

In Het veld gaat het over de laatste gebeurtenissen in een mensenleven, dat wat zich niet makkelijk laat vatten. Het is een boek over individuen, allemaal anders, maar ook met elkaar verbonden. Deze doden liggen op het kerkhof van Paulstadt en hun levensverhalen vormen samen een portret van het stadje en geven een onvergetelijk beeld van een samenleving.

Schrijver: Robert Seethaler
Oorspronkelijke titel: Das Feld
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403158709
Ebook: 9789403163307
Uitgever: De Bezige Bij