Boekenplank:
Kies

Boeken van Lore Segal

Lore Segal is vertaler, docent en auteur van romans, korte verhalen en kinderboeken. Segal groeide op in Wenen, in een gegoede Joodse familie. Op tienjarige leeftijd zat ze in het eerste kindertransport naar Engeland. Op haar elfde verjaardag arriveerden ook haar ouders in Engeland. Segal studeerde Engelse literatuur en emigreerde jaren later met haar moeder naar de Verenigde Staten.

Meer over Lore Segal

Genre: Roman

Geboren: 1928

Geboorteland: Oostenrijk


Overzicht

  • Haar eerste Amerikaan - Her first American

Non-Fictie

  • Huizen van anderen - Other people's houses

gedetailleerd overzicht

OverzichtHaar eerste Amerikaan

Zij, Ilka Weissnix: Joods, Oostenrijks, jong, vluchteling uit Hitlers Europa, nieuweling, overlevende. Hij, Carter Bayoux: Zwart, Amerikaans, zeer intelligent, van middelbare leeftijd, levensgenieter, cynisch. Naamplaatjes, labels, categorieën. Welke definieert ons het meest? En welke moet als eerst genoemd worden?

Na jaren te hebben rondgezworven zonder thuis of familie is ze vastbesloten beide te vinden. Ergens in een stoffige bar midden in de VS ontmoet ze Carter Bayoux, haar eerste Amerikaan, achter zijn zoveelste glaasje. Ze belanden in New York, wat niet het ‘echte Amerika’ is, maar dé plek voor mensen die wegrennen van hun vernederingen.

Voor Ilka is hij een voorbeeld van de waarden en culturen van het naoorlogse Amerika. Om haar nieuwe land en haar nieuwe liefde te begrijpen, stort ze zich in de duizelingwekkende wereld van Carter. Maar zijn demonen zijn altijd aanwezig en al snel wordt Ilka verscheurd tussen het redden van hem of van haar eigen toekomst.

Snel, gevat, en origineel; Haar eerste Amerikaan is het verhaal van een immigrantenervaring in een land van eindeloze mogelijkheden en van een hartstochtelijke relatie.

Schrijver: Lore Segal
Oorspronkelijke titel: Her first American
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789464520200
Ebook: 9789464520217
Uitgever: Cossee

Non-FictieHuizen van anderen

In december 1938, negen maanden na Hitlers inval in Oostenrijk, besluit Groot-Brittannië toevlucht te bieden aan Joodse kinderen. Het zogenoemde Kindertransport gaat per trein, boot en vliegtuig. Aan boord van een van de eerste treinen die Wenen verlaat, zit een tienjarig meisje: Lore Segal, dan nog Lore Groszmann. Samen met een paar honderd andere kinderen is ze onderweg om daar, in Engeland, ondergebracht te worden bij een pleeggezin.

De zeven jaren die volgen woont Lore in ‘huizen van anderen’: van de rijke orthodox-Joodse familie Levine in Liverpool, van het trotse arbeidersgezin Hooper in Kent en tot slot ten zuiden van Londen, bij twee oudere zusters in hun grote Victoriaanse huis.

In Huizen van anderen schetst Segal op inzichtelijke en geestige wijze de levens van de mensen die haar een toevlucht boden, én dat van haarzelf: het leven van een ontworteld kind, tussen vreemden, in oorlogstijd in Groot-Brittannië.

Schrijver: Lore Segal
Oorspronkelijke titel: Other people's houses
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 9789464521269
Ebook: 9789464521276
Uitgever: Cossee