Boekenplank:
Kies
  • Home
  • S
  • Millennium Serie

Boeken van Millennium Serie

Stieg Larsson schreef drie complete boeken over het duo Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist oftewel de serie Millennium. In zijn nalatenschap vond men een vierde, onvoltooid deel, een synopsis voor een vijfde en zesde en aantekeningen waaruit bleek dat Larsson van plan was minstens tien boeken van de serie te schrijven.

Na de dood van Larsson en het enorme (postume) succes van de serie werd David Lagercrantz door de erven gevraagd een vervolg te schrijven op de reeks om het universum van Stieg Larsson levend te houden. Lagercrantz schreef de delen vier tot en met zes.

Na David Lagercrantz is het stokje doorgegeven aan Karin Smirnoff die inmiddels deel zeven heeft afgeleverd.


Millennium

  1. Mannen die vrouwen haten - Män som hatar kvinnor
  2. De vrouw die met vuur speelde - Flickan som lekte med elden
  3. Gerechtigheid - Luftslottet som sprängdes
  4. Wat ons niet zal doden - Det som inte dödar oss
  5. De man die zijn schaduw zocht - Mannen som sökte sin skugga
  6. Zij die moet sterven - Hon som måste dö
  7. De schreeuw van de zeearend - Havsörnens skrik

Millennium Serie

Twee tegenpolen, Mikæl Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tattoos én ze is een computerhacker van wereldklasse.

gedetailleerd overzicht

MillenniumMannen die vrouwen haten

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort.

Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert...

* Geschreven door Stieg Larsson.

Schrijver: Millennium Serie
Oorspronkelijke titel: Män som hatar kvinnor
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789056725846
Ebook: 9789044962543
Uitgever: Signatuur
De vrouw die met vuur speelde

Drie moorden, één avond. De slachtoffers zijn twee journalisten die aan een publicatie over mensensmokkel werkten, en de voogd van Lisbeth Salander. Op het moordwapen worden de vingerafdrukken aangetroffen van Lisbeth. Het hele politieapparaat komt in beweging, maar Lisbeth is onvindbaar. Blomkvist, overtuigd van Lisbeths onschuld, gaat langzamerhand een verband zien tussen de drievoudige moord en het artikel in wording over vrouwenhandel.

Dan wordt een vriendin van Lisbeth ontvoerd door een motorbende. Salander laat het aankomen op een bloedige confrontatie met de onzichtbare bendeleider, Zala, een bekende uit haar verleden...

* Geschreven door Stieg Larsson.

Schrijver: Millennium Serie
Oorspronkelijke titel: Flickan som lekte med elden
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789056725884
Ebook: 9789044962345
Uitgever: Signatuur
Gerechtigheid

Lisbeth Salander heeft een levensbedreigende aanslag overleefd en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, evenals de man die verantwoordelijk is voor haar duistere verleden: Alexander Zalachenko. Salander wordt gezocht voor moord en door de media is ze neergezet als een psychopaat, moordenaar en satanist.

Alleen Blomkvist is overtuigd van haar onschuld. Hij ontdekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Salander en de Zweedse veiligheidsdienst en wil daarover publiceren. Maar wil Salander wel meewerken? Ze vertrouwt niemand. Uiteindelijk moet ze voor de rechtbank verschijnen. Zal het recht zegevieren?

* Geschreven door Stieg Larsson.

Schrijver: Millennium Serie
Oorspronkelijke titel: Luftslottet som sprängdes
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789056725891
Ebook: 9789044962444
Uitgever: Signatuur
Wat ons niet zal doden
In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen opnieuw en gaat hun verhaal van Stieg Larssons Millennium-serie verder.

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico's die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben.

Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij voelt zich bedreigd en heeft haast om zijn verhaal te doen. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth. Nog een reden voor Blomkvist om Balder op te zoeken. Maar de ontmoeting loopt niet zoals gepland...

* Geschreven door David Lagercrantz.
Schrijver: Millennium Serie
Oorspronkelijke titel: Det som inte dödar oss
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789056725334
Ebook: 9789044973709
Uitgever: Signatuur
De man die zijn schaduw zocht

Lisbeth Salander zit voor korte periode in de gevangenis. Ze probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden van haar medegevangenen om conflicten te vermijden. Wanneer ze het toch opneemt voor een jonge vrouw uit Bangladesh in de cel naast haar, wordt ze onmiddellijk uitgedaagd door de bendeleidster Benito.

Holger Palmgren bezoekt Lisbeth en vertelt haar dat hij documenten heeft ontvangen over hoe slecht ze als kind door de autoriteiten is behandeld. De sporen leiden naar een zekere Leo Mannheimer, partner van een welgestelde effectenhandelaar. Hoe is zijn verleden verbonden aan dat van haar? Lisbeth vraagt Mikael Blomkvist, zonder verdere toelichting, onderzoek naar deze Leo te doen. Ondertussen worden de dreigingen van Benito en haar bende aan Lisbeths adres steeds serieuzer.

In De man die zijn schaduw zocht vertelt David Lagercrantz een razend spannend verhaal over het misbruik van autoriteiten, eremoord en de schaduwen uit Lisbeths jeugd die haar nog steeds achtervolgen.

* Geschreven door David Lagercrantz.
Schrijver: Millennium Serie
Oorspronkelijke titel: Mannen som sökte sin skugga
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789056725716
Ebook: 9789044975581
Uitgever: Signatuur


Zij die moet sterven

Op een morgen wordt een dakloze man dood aangetroffen in een park. Mikael Blomkvist, die vastloopt in een artikel over Rusissche troll factories, wordt door lijkschouwer Frederika Nyman gebeld omdat zijn nummer bij deze man is aangetroffen. Weet hij wie de onbekende dode is?

Lisbeth Salander bevindt zich op dat moment in Moskou. Ze heeft haar uiterlijk aangepast en heeft besloten om nooit meer de prooi te zijn, maar de jager. Op een feest in een restaurant waarvan de eigenaar ook het brein achter een aantal troll factories is, wil ze eens en voor altijd met haar zus Camilla afrekenen...

* Geschreven door David Lagercrantz.

Schrijver: Millennium Serie
Oorspronkelijke titel: Hon som måste dö
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789056725723
Ebook: 9789044975598
Uitgever: Signatuur
De schreeuw van de zeearend

In de wildernis van het hoge noorden van Zweden, buiten het zicht van de media en het grote publiek, zien grote rijke bedrijven hun kansen om onontgonnen gebied te ontwikkelen en te exploiteren. De enorme toestroom van nieuw geld trekt ook criminele bendes aan die in de schaduw opereren.

Lisbeth Salander is naar het noorden gereisd om een verbroken familieband te herstellen met een nichtje. Mikael Blomkvist is op weg naar de bruiloft van zijn dochter, maar raakt betrokken bij een zaak die zijn familie bedreigt en hem terugbrengt naar de onderzoeksjournalistiek. Het duurt niet lang voordat hun paden weer kruisen en ze meegesleept worden in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

* Geschreven door Karin Smirnoff.

Schrijver: Millennium Serie
Oorspronkelijke titel: Havsörnens skrik
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789056727505
Ebook: 9789044935097
Uitgever: Signatuur