Boekenplank:
Kies

Boeken van X-Files Serie

De X-Files boeken zijn gebaseerd op de door Chris Carter bedachte Tv-serie die negen seizoenen kende van 1993 tot 2002. De boeken van zowel de serie voor volwassenen als de serie voor young adult zijn geschreven door meerdere schrijvers.

Maak kennis met Fox Mulder en zijn partner Dana Scully. Hij de individualist en zij de agente die de opdracht heeft hem op het rechte pad te houden. Ze zijn specialisten van de FBI, die zich bezighouden met zaken die aan het bovennatuurlijke grenzen. Zaken die het Bureau zonder ophef, maar wel heel snel, behandeld wil zien, voordat het publiek het idee opvat dat er iets heel vreemds gaande is. Deze zaken staan gearchiveerd onder de letter X.


Overzicht

 • Bestrijd de toekomst - Fight the future
 • Opgang - Ascension

X-Files

 1. Kobolds - Goblins
 2. Wervelwind - Whirlwind
 3. Brandpunt - Ground zero
 4. Ruïnes - Ruins
 5. Immuun - Antibodies
 6. Huid - Skin

X-Files Young Adult

 1. Wij zijn niet alleen - X marks the spot
 2. De avond valt - Darkness falls
 3. Circus van terreur - Humbug
 4. Schimmen - Shapes
 5. Prooi - Tiger, tiger
 6. Tooms - Squeeze
 7. Angst - Fear
 8. Voltage - Voltage
 9. Het buitenaardse wezen - E.B.E.
 10. Dood aan de insecten - Die, bug, die!

gedetailleerd overzicht

OverzichtBestrijd de toekomst

Bestrijd de toekomst is gebaseerd op het filmscript van Chris Carter.

In een grot in de wildernis buiten Dallas, Texas, raken een spelende jongen en vijf reddingswerkers besmet met een mysterieus virus.

Een groep machtige mensen deinst er niet voor terug gebouwen op te blazen en agenten te doden om de waarheid over het virus in de doofpot te stoppen. Toch komen Mulder en Scully op het spoor van het complot tegen de mensheid.

Ondanks de tegenwerking van het Bureau, moordaanslagen, killerbijen en rookgordijnen bestrijdt Mulder de toekomst in een ijzingwekkende finale op Antarctica.

* Geschreven door Elizabeth Hand.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Fight the future
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789021534657
Uitgever: Kosmos-Z&K
Opgang

Opgang begint met een gijzelingsdrama waarin een gestoorde man, Duane Barry, een aantal mensen vasthoudt. FBI-agent Fox Mulder wordt erbij geroepen omdat de man beweert al enkele keren te zijn ontvoerd door 'aliens'.

Mulder stemt in met een gijzelaarsruil om zo de waarheid te achterhalen. Scully ontdekt echter dat Duane Barry niet de persoon is die men denkt dat hij is...

* Geschreven door Quentin Thomas.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Ascension
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789021533148
Uitgever: Kosmos-Z&K

X-FilesKobolds

In het stadje Marville zijn twee mensen, een ex-militair en een korporaal van de plaatselijke kazerne, vermoord zonder enig spoor van een dader. Verder zijn er een aantal mensen op onverklaarbare wijze verdwenen.

Mulder en Scully worden eropaf gestuurd.

* Geschreven door Charles Grant.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Goblins
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789021528847
Uitgever: Kosmos-Z&K
Wervelwind

Seriemoordenaars laten vaak een herkenbaar spoor achter, maar deze gaat wel heel raadselachtig te werk. Tussen de verminkte lijken die in Phoenix worden gevonden, lijkt geen enkel verband te zitten. De slachtoffers zijn van alle rassen, beide geslachten en alle leeftijden. Ook is er geen bewijs van verkrachting of van rituele moord.

Er is maar één gemeenschappelijk kenmerk: ze waren het slachtoffer van een natuurlijke ramp, maar wel een van de meest onnatuurlijke natuurrampen die je je kunt voorstellen. Ze leiden steeds tot een zeer pijnvolle en onherroepelijke dood.

* Geschreven door Charles Grant.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Whirlwind
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789021528854
Uitgever: Kosmos-Z&K
Brandpunt

Dr. Emil Gregory is een vooraanstaand wapenonderzoeker in een van de grootste nucleaire ontwerplaboratoria van Amerika. Hij doet onderzoek naar gesimuleerde kernproeven van een volstrekt nieuw soort kernkoppen. Binnenkort zal een eerste echte proef plaatsvinden.

Maar dan wordt dr. Gregory vermoord. Er lijkt een brandbom in zijn kamer te zijn ontploft. Maar als Dana Scully autopsie uitvoert op het verkoolde lichaam ontdekt ze dat er iets gruwelijk mis is. Samen met Fox Mulder onderzoekt ze deze bizarre, extreme dood.

* Geschreven door Kevin J. Anderson.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Ground zero
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789021592473
Uitgever: Kosmos-Z&K
Ruïnes

Een groep Amerikaanse archeologen, onder leiding van de bekende archeologe Cassandra Rubicon, doet onderzoek bij de ruïnes van een Mexicaans tempelcomplex. Plotseling is het hele team van de aardbodem verdwenen.

De FBI vliegt over om deze mysterieuze verdwijning op te lossen. Maar er moet toch iets vreemds aan de hand zijn. Fox Mulder en Dana Scully, de agenten die zich bezighouden met X-files, zoeken in de verzengende hitte van de jungle naar het vermiste team.

* Geschreven door Kevin J. Anderson.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Ruins
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789021592466
Uitgever: Kosmos-Z&K
Immuun

Via wetenschappelijk onderzoek heeft men de ontdekking van de eeuw gedaan. Een antilichaam dat alle ziekten kan genezen. Dit antilichaam is zo krachtig dat het alle vormen van kanker en zelfs Aids vernietigd en ons daardoor onsterfelijk maakt. Dat kan natuurlijk alleen als de patiënt de behandeling overleeft...

Mulder en Scully moeten het opnemen tegen een geheime FBI-afdeling en worden meegezogen in een grote overheidssamenzwering.

* Geschreven door Kevin J. Anderson.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Antibodies
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789021594958
Uitgever: Kosmos-Z&K


Huid

Het gebruik van huid van lijken voor de tijdelijke hulp aan slachtoffers met brandwonden is een gebruikelijke procedure. Maar als een team van medische studenten huid van een verkeerde donor verwijdert, zijn de resultaten even mysterieus als rampzalig.

Agenten Scully en Mulder vrezen dat er meer aan de hand is dan een mislukte medische procedure. Zij ontdekken dat de huid uit het mortuarium afkomstig is van een verlaten biotech lab in het slachthuis. Vervolgens vinden ze een link met de 'Lone Gunmen' van de FBI in Washington.

Deze bevestigen hun angstige vermoeden: er bestaat een verband met de oorlog in Zuidoost-Azië, waar napalmslachtoffers werden behandeld en verbazingwekkend snel herstelden, hoewel geen van hen ooit in de familieschoot terugkeerde...

In Thailand ontmaskeren ze een verbond tussen een strijdvaardige plastisch chirurg, de geheime harde kern van het Pentagon en een legendarisch Thais monster dat bekend staat onder de naam 'Skin-Eater'.

* Geschreven door Ben Mezrich.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Skin
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789021530246
Uitgever: Kosmos-Z&K

X-Files Young AdultWij zijn niet alleen

De grafdelvers hadden moeite de doodskist uit het gat omhoog te hijsen. Scully bekeek de situatie, ervan overtuigd dat ze hun tijd verdeden. Waarom nog verdergaan met dit onderzoek? De schuldige zat achter slot en grendel, hij had bekend dat hij de moordenaar van de middelbare scholiere was.

Plotseling kantelde de doodskist. Scully kwam dichterbij en haalde langzaam het deksel weg. Dat kon nooit een menselijk stoffelijk overschot zijn. Mijn god! Hij lag uitgestrekt op wit satijn. Hij was ongeveer een meter twintig groot. Maar zijn hoofd, enorm! Veel groter dan een voetbal. Wat zijn huid betrof.... oud gelooid leer.

Wat was dit? Een mummie? In ieder geval was het zeker niet het lichaam van de jonge Ray Soames.

* Geschreven door Les Martin.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: X marks the spot
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789021532714
Uitgever: Kosmos-Z&K
De avond valt

De avond valt is het spannende verhaal over houthakkers die diep in het woud zeer oude bomen omhakken. Wat gebeurt er met hen als de avond valt?

Zijn het extremistische natuurbeschermers die het bos willen beschermen? Of is het een buitenaardse kracht die als een waanzinnige rond raast als het avond wordt?

Eén ding is zeker: Scully en Mulder moeten het antwoord vinden voordat de avond valt en het licht voorgoed dooft.

* Geschreven door Les Martin.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Darkness falls
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789021532813
Uitgever: Kosmos-Z&K
Circus van terreur

'Je lijkt wel een visser die zo'n kanjer aan de haak heeft geslagen,' zei Dana Scully tegen Fox Mulder.
Hij glimlachte. Zij wist wanneer haar partner op die manier glimlachte: als er iets eigenaardigs gaande was, iets dat de meest FBI-agenten nog met geen tang wilde aanraken.
'Kijk hier eens naar,' zei Mulder.
Scully bekeek de foto. Haar mond viel open.

In het plaatsje Gibsonton in Florida wonen een aantal vreemde circuslieden. Hoe vreemd ze zijn, merken Mulder en Scully al snel als ze een moord proberen op te lossen. Tijdens deze speurtocht ontmoeten ze de meest bizarre mensen, waardoor zelfs deze twee ervaren X-files experts even moeten slikken.

* Geschreven door Les Martin.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Humbug
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789021533346
Uitgever: Kosmos-Z&K
Schimmen

Als de boer Jim Parker een vreemd en angstaanjagend beest met bloeddoorlopen ogen op zijn zoon ziet afkomen, schiet hij het neer.

Maar tot zijn grote schrik is het lichaam niet van een monster maar van Joe Goodensnake, een indiaan uit het nabije reservaat.

Fox Mulder en Dana Scully beginnen aan het onderzoek en komen tot de conclusie dat de indiaan en het wilde beest één en dezelfde persoon zijn. Maar hoe is dat te verklaren?

* Geschreven door Ellen Steiber.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Shapes
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789021533247
Uitgever: Kosmos-Z&K
Prooi

Als een plotseling opduikende olifant midden op de weg een ongeluk veroorzaakt, speurt Fox Mulder naar een buitenaardse verklaring.

Samen met Dana Scully volgt hij het spoor naar de plaatselijke dierentuin. Hier is iets vreemds aan de hand met een tijger en ook met de gorilla die hen duidelijk tracht te maken wat zich hier afspeelt. Wie beheerst deze dieren en wie is in staat ze plotseling te verplaatsen?

De deuren van de duistere kooien zwaaien open en er volgt een sinistere safari die lijkt te worden georganiseerd door buitenaardse krachten. Kunnen Mulder en Scully het tegenhouden? Of worden ze zelf gezien als prooi?

* Geschreven door Les Martin.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Tiger, tiger
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789021534350
Uitgever: Kosmos-Z&K


Tooms

Er zijn een al een aantal doden, slachtoffers van een brute massamoordenaar. Op lugubere wijze rukt hij de levers uit de lichamen van zijn slachtoffers en verdwijnt daarna in het niets, tenminste zo lijkt het.

Alle mogelijke vluchtwegen zijn namelijk van binnenuit afgesloten. De vingerafdrukken die gevonden worden op de plek des onheils komen overeen met die van afdrukken gevonden bij gelijke moorden in 1903, 1933 en 1963.

Mulder denkt dat de dader Eugene Tooms heet en al meer dan 100 jaar oud is...

* Geschreven door Ellen Steiber.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Squeeze
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789021534459
Uitgever: Kosmos-Z&K
Angst

Een rustig stadje in Pennsylvania verandert in een paranoïde samenleving, als elektronische apparaten onheilspellende boodschappen gaan uitzenden de inwoners van het stadje zijn gedoemd te sterven - wat zit hier achter?

Een menselijke hand? Of iets anders? Mulder en Scully moeten ingrijpen voor het te laat is...

* Geschreven door Les Martin.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Fear
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789021533407
Uitgever: Kosmos-Z&K
Voltage

In een klein plaatsje in Oklahoma gebeuren eigenaardige ongelukken sinds wetenschappelijke onderzoekers er met bliksemafleiders bezig zijn.

Wanneer voor de vierde maal een slachtoffer gedood wordt door een bliksemflits, worden FBI-agenten Mulder en Scully op onderzoek uitgestuurd.

* Geschreven door Easton Royce.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Voltage
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789021533506
Uitgever: Kosmos-Z&K
Het buitenaardse wezen

Een niet-geïdentificeerd object heeft in het Midden-Oosten een inslag veroorzaakt. Op de een of andere manier belandt de lading in een vrachtauto in West Virginia.

Mulder denkt dat het een levend, ademend buitenaards wezen is. Als hij het vindt, kan hij bewijzen dat we niet alleen zijn!

Maar Mulders zoektocht naar het buitenaardse wezen verandert al snel in een huiveringwekkende onderneming, waarbij niemand meer te vertrouwen lijkt...

* Geschreven door Les Martin.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: E.B.E.
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789021587127
Uitgever: Kosmos-Z&K
Dood aan de insecten

Iedereen heeft een hekel aan kakkerlakken, maar uiteindelijk zijn ze ongevaarlijk, toch? Het rustige stadje Miller's Grove krijgt te maken met een grote kakkerlakkenplaag.

Maar de bestrijders van de kakkerlakken worden echter op mysterieuze wijze gedood. Gaan de insecten de wereld veroveren? En zijn het wel echte kakkerlakken?

De agenten Scully en Mulder gaan op onderzoek uit om de ondergang van de mensheid tegen te gaan!

* Geschreven door Les Martin.

Schrijver: X-Files Serie
Oorspronkelijke titel: Die, bug, die!
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789021587325
Uitgever: Kosmos-Z&K