Boekenplank:
Kies

Boeken van Edward St Aubyn

Edward St Aubyn is journalist en auteur.

Meer over Edward St Aubyn

Genre: Roman

Geboren: 1960

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Edward St Aubyn


Overzicht

  • Dubbelblind - Double blind
  • Met stomheid geslagen - Lost for words

Patrick Melrose

  1. De Patrick Melrose romans - The Patrick Melrose novels
  2. Laat maar - Never mind
  3. Slecht nieuws - Bad news
  4. Wat heet hoop - Some hope
  5. Moedermelk - Mother's milk
  6. Eindelijk - At last

gedetailleerd overzicht

OverzichtDubbelblind

Als Olivia een nieuwe liefde ontmoet, Francis, net op het moment dat haar grootste vriendin Lucy terugkeert uit New York, wordt haar serieuze academische bestaan meteen opgevrolijkt. Haar band met Francis, een natuurwetenschapper, is verrassend intiem. Olivia wil dolgraag Lucy betrekken in haar nieuwe levensgeluk, maar Lucy heeft zelf nieuws dat het drietal heel dichtbij elkaar zal brengen. In de maanden die volgen, zullen ook Olivia’s ouders, beiden psychoanalyticus, Lucy’s baas Hunter en een jongeman genaamd Sebastian betrokken raken bij deze nauwe vriendenkring, die geen van hen onberoerd zal laten.

Dubbelblind beschrijft thema’s als erfelijkheid, determinisme, vrijheid, bewustzijn en de verhalen die we over onszelf vertellen. Edward St. Aubyn weet de lezer te boeien wanneer het gaat over ecologie, psychoanalyse, genetica en neurowetenschap, maar ook, en misschien nog wel meer, over liefde, angst en moed. Bovenal is zijn nieuwe roman de perfecte uiting van de onderlinge verbondenheid die hij blootlegt. St. Aubyn creëert met Dubbelblind een meeslepende, intelligente, nieuwsgierige en levendige wereld.

Schrijver: Edward St Aubyn
Oorspronkelijke titel: Double blind
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044647099
Uitgever: Prometheus
Met stomheid geslagen

De literaire kritiek in Engeland is het over één ding eens: Edward St Aubyn is een van de grootste schrijvers van het Engelse taalgebied. Naarmate hij meer publiceert, raken steeds meer lezers gegrepen door zijn elegante en tegelijk bijtend geestige proza. Zijn autobiografische Melrose-romans worden bejubeld, onlangs nog door Jeffrey Eugenides, die liet weten dat 'iedereen' in zijn omgeving ze leest.

In zijn roman Met stomheid geslagen neemt St Aubyn de wereld van de literatuur zelf op de hak. Het verhaal concentreert zich op de perikelen rond de uitreiking van een belangrijke literaire prijs. We volgen de politicus die het juryvoorzitterschap enkel op zich neemt omdat hij denkt dat het goed is voor zijn carrière; de verschillende schrijvers en redacteuren die het bed delen met dezelfde veelbelovende schrijfster die hen regelmatig inruilt voor andere mannen; de tv-presentatrice die zich door de genomineerde romans heen worstelt en ondertussen aan haar eigen thriller schrijft; de literatuurwetenschapster die zich probeert te verzoenen met haar anorectische dochter; de schrijvende Indiase maharadja die ervan overtuigd is dat zijn meesterwerk de prijs gaat winnen: St Aubyn beschrijft het hele circus meesterlijk.

Met stomheid geslagen is een hilarische roman over het literaire circuit, maar het is veel meer dan dat. St Aubyn drijft de spot met de oppervlakkige wereld van roddels en hypes, maar is intussen op zoek naar het wezen van de literatuur, en naar wat taal werkelijk vermag. Zijn boek stelt essentiële vragen aan de orde: hoe kun je talent op waarde schatten als je slechts je eigen belagen nastreeft? Wat is de plaats van echte kunst in onze door de waan van de dag geobsedeerde samenleving?

Schrijver: Edward St Aubyn
Oorspronkelijke titel: Lost for words
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044626254
Ebook: 9789044626261
Uitgever: Prometheus

Patrick MelroseDe Patrick Melrose romans

Een van de grote literaire sensaties van de afgelopen twintig jaar, zo mogen de Patrick Melrose-romans van Edward St Aubyn wel worden genoemd. Het eerste deel verscheen al in 1992, maar pas bij de verschijning van het vierde deel, veertien jaar later, kwam St Aubyns internationale doorbraak. En hoe.

Op venijnige en hilarische wijze neemt St Aubyn ons mee in het giftige milieu van de Britse upper class. We volgen het turbulente leven van Patrick Melrose, dat gekenschetst wordt door seksueel misbruik, drugs- en alcoholverslaving, en zijn worsteling om in het reine te komen met verleden en heden. Met een uniek gevoel voor humor schetst St Aubyn een genadeloos beeld van de zeden en zondes van de Engelse hogere standen.

Patrick Melrose - 2018 - mini-serie
Regisseur: Edward Berger
Cast: Benedict Cumberbatch, Jennifer Jason Leigh, Hugo Weaving, e.a.
Schrijver: Edward St Aubyn
Oorspronkelijke titel: The Patrick Melrose novels
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044626476
Ebook: 9789044626483
Uitgever: Prometheus
Laat maar

De vijfjarige Patrick Melrose woont bij zijn rijke ouders in Zuid-Frankrijk. Hij leeft in zijn eigen wereldje. In de tuin om het huis heeft hij zijn geheime plekjes waar hij zich het veiligst voelt. Met zijn ouders heeft hij nauwelijks contact, wel met de huishoudster Yvette, die hem verwent met lekkere hapjes en hem meer genegenheid schenkt dan zijn alcoholische moeder en zijn totaal wereldvreemde en tirannieke vader.

Laat maar is een verschrikkelijke en tegelijk humoristische beschrijving van bepaalde kringen van de Britse aristocratie, die onder het kleine vernislaagje van cultuur en beschaving de gevolgen van een rampzalig huwelijk, incest en een obsessieve belangstelling voor status en geld, verbergen.

Schrijver: Edward St Aubyn
Oorspronkelijke titel: Never mind
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789055150625
Uitgever: Van Gennep
Slecht nieuws

Slecht nieuws is het tweede deel van een op merkelijke trilogie. In Laat maar, het eerste deel, werd de jeugd beschreven van Patrick Melrose, telg uit een Engels adellijk geslacht. Zijn alcoholische moeder, zijn veel oudere vader die hem seksueel misbruikt en de kennissen die de tijd vullen met roddels en hatelijkheden, maken hem een eenzaam kind. Slecht nieuws speelt jaren later.

Patrick verdeelt zijn leven tussen twee vriendinnen, tussen elegante feesten en de wanhopige wereld van drank en drugs. Als hij te horen krijgt dat zijn vader in Amerika is gestorven, weet hij niet of dat hem schokt of oplucht. Hij neemt het vliegtuig om de as van zijn vader op te halen. Zijn verblijf in New York ontaardt in een obsessieve jacht op drugs. Hij balanceert op de rand van krankzinnigheid en dood.

Slecht nieuws is verslavend om te lezen. Angstaanjagend en vol zwarte humor beschrijft het de magnetische werking van een dreigende ondergang in de schaduw van een dominante vader.

Schrijver: Edward St Aubyn
Oorspronkelijke titel: Bad news
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789055151462
Uitgever: Van Gennep
Wat heet hoop

In Wat heet hoop volgen we de belevenissen van Patrick Melrose in zijn jonge jaren. Hij probeert los te komen van de gruwelijkheden uit zijn jeugd met een tirannieke vader en een alcoholische moeder en van zijn verleden als drugsverslaafde. Van de Provence naar Gloucestershire volgen we Patricks wanhopige zoektocht naar bevrijding te midden van een menigte omhooggevallen leeghoofden wier smakeloosheid het mikpunt is van zijn meest stekelige en gedenkwaardige spot.

Wat heet hoop is een op autobiografische feiten gebaseerd verhaal over misbruik, verslaving en herstel, en een aangrijpende en hilarische beschrijving van een reis naar de uiterste grenzen van de menselijke ervaring.

Schrijver: Edward St Aubyn
Oorspronkelijke titel: Some hope
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789029079655
Ebook: 9789460235009
Uitgever: Meulenhoff
Moedermelk

Moedermelk is een bijtend grappig geschreven familieportret. Het draait allemaal om het gezin Melrose: om Robert, die een bijzonder overtuigend beeld schetst van hoe het is om geboren te worden, om Patrick, een hilarisch lompe echtgenoot, die het zonder de seksuele gunsten van zijn vrouw moet stellen, om Mary, die gebukt gaat onder haar kinderen en het overweldigende maar tot mislukken gedoemde verlangen de fouten die haar eigen moeder maakte niet te herhalen.

St Aubyn beschrijft meedogenloos het web van valse beloftes dat rond deze ooit vermaarde familie hangt. In een prachtige en wrange stijl ontleedt hij de hel van kinderen opvoeden, huwelijk, overspel en euthanasie - en hij toont zijn ontzagwekkende vermogen de meest verschrikkelijke emotionele pijn te combineren met een meesterlijk gevoel voor humor.

Schrijver: Edward St Aubyn
Oorspronkelijke titel: Mother's milk
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789029079266
Ebook: 9789460234972
Uitgever: Meulenhoff


Eindelijk

Patrick Melrose is eindelijk wees geworden. Jarenlang heeft hij uitgekeken naar de crematie van zijn moeder. Nadat zijn vader hem ernstig mishandelde keerde zijn moeder, een rijke erfgename, hem de rug toe. Maar terwijl vrienden, kennissen, en vijanden binnenstromen voor de afscheidsdienst groeit in Patrick de angst dat zijn nieuwe status als wees misschien niet de bevrijding zal geven waar hij naar uitkeek. Zijn moeder heeft al die jaren een bepalende stempel gedrukt op zijn bestaan, en ineens twijfelt hij of hij ooit echt van haar los zal komen.

Met Eindelijk schreef Edward St Aubyn een onvergetelijke zwarte komedie over een man die zich probeert te bevrijden van zijn pijnlijk knellende familiebanden en zo eindelijk verlossing te vinden.

Schrijver: Edward St Aubyn
Oorspronkelijke titel: At last
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789029088336
Ebook: 9789460232794
Uitgever: Meulenhoff