Boekenplank:
Kies
  • Home
  • S
  • Edward St. Aubyn

Boeken van Edward St. Aubyn

Edward St. Aubyn (Londen, VK) is journalist en auteur.

Meer over Edward St. Aubyn

Genre: Roman

Geboren: 1960

Website: http://www.edwardstaubyn.com/

Overzicht

Met stomheid geslagen

De literaire kritiek in Engeland is het over één ding eens: Edward St. Aubyn is een van de grootste schrijvers van het Engelse taalgebied. Naarmate hij meer publiceert, raken steeds meer lezers gegrepen door zijn elegante en tegelijk bijtend geestige proza. Zijn autobiografische Melrose-romans worden bejubeld, onlangs nog door Jeffrey Eugenides, die liet weten dat 'iedereen' in zijn omgeving ze leest.

In zijn roman Met stomheid geslagen neemt St. Aubyn de wereld van de literatuur zelf op de hak. Het verhaal concentreert zich op de perikelen rond de uitreiking van een belangrijke literaire prijs. We volgen de politicus die het juryvoorzitterschap enkel op zich neemt omdat hij denkt dat het goed is voor zijn carrière; de verschillende schrijvers en redacteuren die het bed delen met dezelfde veelbelovende schrijfster die hen regelmatig inruilt voor andere mannen; de tv-presentatrice die zich door de genomineerde romans heen worstelt en ondertussen aan haar eigen thriller schrijft; de literatuurwetenschapster die zich probeert te verzoenen met haar anorectische dochter; de schrijvende Indiase maharadja die ervan overtuigd is dat zijn meesterwerk de prijs gaat winnen: St. Aubyn beschrijft het hele circus meesterlijk.

Met stomheid geslagen is een hilarische roman over het literaire circuit, maar het is veel meer dan dat. St. Aubyn drijft de spot met de oppervlakkige wereld van roddels en hypes, maar is intussen op zoek naar het wezen van de literatuur, en naar wat taal werkelijk vermag. Zijn boek stelt essentiële vragen aan de orde: hoe kun je talent op waarde schatten als je slechts je eigen belagen nastreeft? Wat is de plaats van echte kunst in onze door de waan van de dag geobsedeerde samenleving?

Schrijver: Edward St. Aubyn
Oorspronkelijke titel: Lost for words
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044626254
Uitgever: Prometheus