Boekenplank:
Kies
 • Home
 • S
 • Jón Kalman Stefánsson

Boeken van Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson behoort tot de grootste Europese schrijvers van deze tijd. In een poëtische en beeldende stijl schrijft hij over IJsland. Stefánsson werd genomineerd voor de Nordic Council Literature Prize en won de IJslandse literatuurprijs en de Per Olov Enquistprijs.

Meer over Jón Kalman Stefánsson

Genre: Roman

Geboren: 1963

Geboorteland: IJsland


Overzicht

 • Het geknetter in de sterren - Snarkið í stjörnunum
 • Het verhaal van Asta - Saga Ástu
 • Jouw afwezigheid is duisternis - Fjarvera þín er myrkur
 • Zomerlicht, en dan komt de nacht - Sumarljós og svo kemur nóttin

De jongen

 1. Hemel en hel - Himnaríki og helvíti
 2. Het verdriet van de engelen - Englanna
 3. Het hart van de mens - Hjarta mansinns

Keflavik

 1. Vissen hebben geen voeten - Fiskanir hafa enga faetur
 2. Iets ter grootte van het universum - Eitthvað á stærð við alheiminn

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet geknetter in de sterren

In Het geknetter in de sterren moet de kleine jongen die net zijn moeder heeft verloren een nieuw woord leren: stiefmoeder. ‘Nu ga je het krijgen,’ zeggen zijn vriendjes, en omdat zijn vader vaak weg is, vlucht de jongen met zijn tinnen soldaatjes in een droomwereld: hele legers helpen hem te strijden tegen zijn eenzaamheid.

Hij krijgt ook aandacht van zijn grootmoeder, die hem verhalen vertelt over haar ouders: de ondernemende overgrootvader die de familie tot aan de afgrond bracht en de overgrootmoeder die afsprak met een kapitein. In poëtische zinnen vangt de volwassen verteller zijn jeugd en zijn familie.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Snarkið í stjörnunum
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789026352140
Ebook: 9789026352157
Uitgever: Ambo | Anthos
Het verhaal van Asta

Stavanger, Noorwegen. Sigvaldi ligt op de stoep: hij is van een ladder gevallen. Net als de wolken die steeds van uiterlijk veranderen, veranderen zijn herinneringen met de tijd.

Liggend op de stoep herinnert hij zich de man die hij dertig jaar geleden was in IJsland, een man die 's winters op zee voer en 's zomers als schilder werkte. Zijn eerste vrouw, Helga, was diep verliefd op hem en toch onrustig. Ze noemden hun tweede dochter Ásta, naar een heldin uit de IJslandse literatuur. Een voornaam met een belangrijke betekenis - het lijkt heel erg op het IJslandse woord voor liefde - maar die slechts ongeluk zal brengen.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Saga Ástu
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026342967
Uitgever: Ambo | Anthos
Jouw afwezigheid is duisternis

Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man.

Er ontstaat een beeld van een verbazingwekkende wereld in een fjord in het noorden van IJsland. Een bonte stoet van personages passeert de revue: onder anderen een dominee die correspondeert met een allang overleden Duitse dichter, een kapitein gespecialiseerd in de filosoof Kierkegaard, een plattelandsvrouw die een artikel schrijft over de regenworm en wier leven totaal verandert.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Fjarvera þín er myrkur
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789026356094
Ebook: 9789026356100
Uitgever: Ambo | Anthos
Zomerlicht, en dan komt de nacht

In Zomerlicht, en dan komt de nacht schrijft Jón Kalman Stefánsson over een klein IJslands dorp, waar de bewoners dolen in het labyrint van de menselijke ziel.

Iedereen strijdt op zijn manier tegen de lethargie, een gevaar dat in de kleine gemeenschap op de loer ligt. Stefánsson schrijft met mededogen over het dorp, waarin de komst van een restaurant met veel wantrouwen wordt bezien en een affaire de gemoederen lang bezighoudt.

Het einde van Zomerlicht, en dan komt de nacht zal als een mokerslag aankomen en de lezer niet meer loslaten.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Sumarljós og svo kemur nóttin
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789026339158
Uitgever: Ambo | Anthos

De jongenHemel en hel

Op een dag gaan twee vrienden, Bárdur en 'de jongen', de zee op om te vissen. Ze worden overvallen door een storm en Bárdur raakt onderkoeld. De jongen probeert zijn vriend nog te redden, maar moet uiteindelijk machteloos toezien hoe hij sterft. Een boek heeft tot de dood van Bárdur geleid: hij was zo onder de indruk van Paradise Lost van Milton dat hij vlak voor het vissen op zee nog even naar zijn hut was teruggelopen om een paar mooie regels te lezen. Die wilde hij in de boot aan zijn vriend citeren, maar daardoor vergat hij zijn warme jas mee te nemen. Na de dood van Bárdur gaat de jongen op reis om het boek terug te brengen naar de man die het uitleende.

Stefánsson maakt indruk door zijn beeldende en poëtische beschrijvingen. Hemel en hel is een prachtige en aangrijpend mooie roman, met filosofische weerspiegelingen over het leven en het geweld van de natuur.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Himnaríki og helvíti
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789041415356
Uitgever: Ambo | Anthos
Het verdriet van de engelen

Een jongen - hij blijft naamloos - komt na een ijzige boottocht terug aan land. Hij rouwt om zijn beste vriend, die tijdens de boottocht om het leven is gekomen. Vertwijfeld en alleen zoekt hij een manier om zijn leven weer op te pakken en om het verlies te verwerken. Als de weken verstrijken ebt de impact van de gebeurtenissen wat weg. Hij wordt door Jens, de postbode, overgehaald om samen met hem post te bezorgen in een onbekend gebied. Een gevaarlijke tocht, die hen over de bergen en door sneeuwstormen naar het Winterstrand moet brengen.
Jens en de jongen zijn tegenpolen - Jens is zwijgzaam, de jongen hecht meer waarde aan de kracht van woorden dan aan stilte - en de reis wordt zowel een fysieke als een mentale uitdaging. De barre winterse omstandigheden en de constante dreiging van de storm dwingt hen een manier te vinden om te overleven, met elkaar.

Jón Kalman Stefánsson vertelt in prachtige bewoordingen een aangrijpend verhaal over liefde, de kracht van taal, volwassen worden en het verlangen naar wezenlijk contact met een ander.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Englanna
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041417923
Uitgever: Ambo | Anthos
Het hart van de mens

De naamloze jongen en zijn vriend Jens zijn gered in een sneeuwstorm. In het gehucht waarin ze zijn opgevangen ontmoet de jongen een meisje met rood haar dat hij maar niet uit zijn gedachten kan zetten, wat er daarna ook op z'n pad komt. Eenmaal terug in de kleine havenplaats gaat de jongen naar het café met zijn eigenzinnige eigenares, Geirthrud, en Kolbein, de oude, blinde kapitein. De jongen is echter veranderd, hij laat zich niet meer zo door anderen leiden en neemt zijn eigen beslissingen. Hij kiest voor de liefde en niemand kan hem ervan weerhouden daarvoor te kiezen.

Het hart van de mens gaat over wat het doel van het leven is, wat ons, mensen, maakt tot wat wij zijn en wat geluk betekent. Stefánsson weet Het hart van de mens zo te schrijven dat de warmte ervan afspat, het wordt weer lente op IJsland en dat vormt een waardig eind van een meesterlijk epos.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Hjarta mansinns
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041422149
Uitgever: Ambo | Anthos

KeflavikVissen hebben geen voeten

Vissen hebben geen voeten gaat over Ari, opgegroeid in Keflavik, een stadje dat in IJslands donkerste regio ligt. Na publicatie van twee dichtbundels en romans, en na het breken met zijn gezin, verhuist hij naar Denemarken. Voor zijn stervende vader keert hij twee jaar later terug naar het ruige landschap in het zuidoosten van IJsland. Dit is het startpunt van een verhaal dat de hele twintigste eeuw omspant: van de liefdesgeschiedenis van Ari’s grootouders tot Ari’s aankomst op de luchthaven van Keflavik.

In zijn kenmerkende poëtische en filosofische stijl rijgt Stefánsson in Vissen hebben geen voeten prachtige menselijke geschiedenissen aaneen, vol liefde, verlies, geweld en met op de achtergrond een zee vol vissen waarop niet gevist mag worden.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Fiskanir hafa enga faetur
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789026337994
Uitgever: Ambo | Anthos
Iets ter grootte van het universum

Iets ter grootte van het universum is een caleidoscopische roman waarin de lezer meegezogen wordt in het rijke universum van Stefánsson, aan de hand van een familiegeschiedenis in het twintigste-eeuwse IJsland. Het relaas van een gespannen relatie tussen vader en zoon en dat van een vrouw die zich ondanks alle tegenslagen staande weet te houden, zijn aanleiding tot vele dichterlijke bespiegelingen. Hoe onvoorwaardelijk moet liefde eigenlijk zijn? En zijn onze gevoelens niet altijd een weerspiegeling van het hele universum?

In zijn meanderende verteltrant schetst de auteur een onvergetelijk beeld van een familie. In zijn volstrekt eigen, lyrische stijl vertelt Stefánsson een hartverscheurend verhaal over mensen die lijden en liefhebben, op zoek zijn naar zichzelf en tegelijkertijd op de vlucht voor hun eigen werkelijkheid.

Schrijver: Jón Kalman Stefánsson
Oorspronkelijke titel: Eitthvað á stærð við alheiminn
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789026334573
Uitgever: Ambo | Anthos