Boekenplank:
Kies
 • Home
 • S
 • Fred Mustard Stewart

Boeken van Fred Mustard Stewart

Meer over Fred Mustard Stewart

Genre: Roman

Geboren: 1932 / Overleden: 2007

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • De magnaten - The Mannings
 • De Mefisto wals - The Mephisto waltz
 • Ellis Island - Ellis Island
 • En altijd blijft de droom - Pomp and circumstance
 • Erfgenaam van de zee - The magnificent Savages
 • Het Methusalem-enzym - The Methuselah enzyme
 • Land van gouden heuvels - The glitter and the gold
 • Nog zes weken - Six weeks
 • Wie machtig is sterft alleen - The Titan

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe magnaten
Dit verhaal begint in 1900 en beschrijft het leven van de Amerikaan Mark Manning, een jongen uit Elkins, Ohio, die zijn aandeel wilde hebben in de grote industriële expansie die Amerika op het punt stond te beleven. Binnen tien jaar was deze Mark Manning miljonair. Hoe deed hij dat? Wat was hij voor een man?

Begonnen met een klein zaakje, slechts met behulp van zijn gewiekstheid en schokkende omgang met vrouwen, stond hij vóór 1950 aan het hoofd van een rubber- en staalonderneming, waarvan de invloedssfeer reikte van de jungles van Zuid-Amerika tot diep in Zuid-Afrika. Hij weerstond maatschappijen en zwendelaars, stelde zijn leven in de waagschaal om de wrede exploitatie van de Zuid-Amerikaanse rubberwerkers aan te tonen; zou echter nog geen centimeter van zijn eigen bezittingen afstaan voor een inheemse revolutie, al zou dat zijn dood kunnen betekenen.

Velen dachten hem te kennen, zoals Sheila Farr, die hem intensief haatte en er alles voor over had om de wereld en hun onwettige zoon van zijn slechtheid te overtuigen. Dan was er de mooie erfgename Charlotte Fine die, in tegenstelling tot haar vader, geloofde dat er onder de harde buitenkant een warmbloedig hart klopte. En, niet te vergeten, de tweede mevrouw Manning, Lily Swensen, die zowel de Manning Company als de man erachter beminde, daarbij echter zijn kinderen onderschattend, in het bijzonder de oudste, David.

Waarschijnlijk kon niemand, ook hijzelf niet, de persoon Mark Manning doorgronden. Na tweeënveertig stormachtige jaren terug in Elkins, vroeg hij zich af hoe men zich hem zou herinneren. Van één ding kon hij zeker zijn: men zou hem niet vergeten - evenmin als dat het geval zal zijn met dit boek, dat de opkomst, teruggang en heropkomst van de opmerkelijke Manning-dynastie beschrijft tijdens de groei van het moderne Amerika.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: The Mannings
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789024502806
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De Mefisto wals
Opeens kreeg Paula zin om even bij Myles langs te gaan. Toen ze buiten stond, hield ze een taxi aan en zei dat ze naar East Sixty-Third Street moest. Het was een stralende dag, vol zonneschijn en een vleugje lente. Ze stapte uit de taxi, beklom de treden van Roxanne's huis en wilde aanbellen. Ze bleef doodstil staan luisteren.
Binnen zat iemand piano te spelen. Ze herkende het obsederende walsthema en de sombere negentiende-eeuwse harmonieën van de Mefisto-wals. Ze herkende ook de geweldige techniek, de sensuele aanslag en de onmiskenbare stijl van de pianist. Het was Duncan Ely. Maar die is dood, hij is dood!

Hekserij, satanisme en zwarte magie in het twintigste-eeuwse New York? Myles Clarkson, een mislukte concertpianist die als romanschrijver naam wil maken, is geleidelijk aan in de ban geraakt van de niet meer zo jonge, wereldberoemde pianovirtuoos Duncan Ely en diens raadselachtige dochter Roxanne

 Ely, die zijn einde voelt naderen, bezweert Myles terug te keren naar het concertpodium. De gelijkenis tussen de handen van beide mannen was reeds frappant, maar na de dood van de meester lijkt het wel of diens geest in de leerling gevaren is...
The Mephisto Waltz - 1971
Regisseur: Paul Wendkos
Cast: Alan Alda, Jacqueline Bisset, Barbara Parkins, e.a.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: The Mephisto waltz
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789022918142
Uitgever: Bruna
Ellis Island
Zij waren arm en berooid, maar vol goede moed toen zij Europa verlieten, want zij gingen op weg naar het land van de toekomst, het land van de onbegrensde mogelijkheden.

 • Jake Rubenstein, de zoon van een joodse cantor, die aan de pogroms ontsnapte en in de wereld van de moderne muziek furore maakte.
 • Bridget en Georgianna O'Donnell, twee beeldschone Ierse zusters, van wie de een trachtte te ontkomen aan een duister verleden, terwijl de ander een nog duisterder toekomst tegemoet ging.
 • Tom Banicek, die de dienstplicht in Duitsland ontvluchtte om zich in Amerika in te zetten voor betere werk- en leefomstandigheden van de mijnwerkers.
 • Marco Santorelli, de ongeschoolde Italiaanse arbeider die zijn scherpzinnigheid en knappe voorkomen uitbuitte en via de bedden van invloedrijke dames de top van de politieke ladder bereikte.

Deze vijf mensen kwamen naar Amerika om hun droom te verwezenlijken en de uitdaging aan te nemen van een land dat voor immigranten begint bij Ellis Island.
Ellis Island - 1984
Regisseur: Jerry London
Cast: Peter Riegert, Gregory Paul Martin, Claire Bloom, e.a.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: Ellis Island
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789067900867
Uitgever: Kadmos
En altijd blijft de droom
Al sinds hun jeugd zijn Lizzie en Adam onafscheidelijk en vastbesloten met elkaar te trouwen. Maar hun plannen worden wreed verstoord als Adam de erfgenaam van zijn grootvader, de graaf van Pontefract, wordt. Want terwijl de wilde Adam in het kasteel van zijn grootvader wordt opgeleid tot een waardig opvolger, ontdekt Lizzie tot haar grote schrik dat haar liefde voor Adam niet zonder gevolgen is gebleven. Haar vader is razend als hij merkt dat zijn dochter zwanger is. Tijdens een hevige ruzie grijpt Lizzie naar een brandende lamp... Verbijsterd staart ze naar de gruwelijke gevolgen en vlucht.

Lucien Delorme, een charmante Fransman, trekt zich haar lot aan. Hij smokkelt Lizzie naar Parijs, waar ze door haar schoonheid een ware sensatie veroorzaakt. Dan leest Lizzie in de krant dat Adam ondertussen met een ander is getrouwd. Wanhopig stort ze zich hals over kop in een huwelijk met Jack Cavanagh, een ruwe, maar onweerstaanbare Amerikaanse plantage-eigenaar. Lizzie zal haar vurige liefde voor Adam moeten vergeten.

En altijd blijft de droom is een roman over passie, moord en intriges tegen de fascinerende achtergrond van het Victoriaanse tijdperk.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: Pomp and circumstance
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789067903547
Uitgever: Areopagus
Erfgenaam van de zee
In 1851 monstert Justin Savage aan als scheepsjongen op een klipper naar China. Hij is de onwettige zoon van één van New Yorks grootste reders en heeft er geen idee van dat zijn jaloerse oudere halfbroer Sylvaner hem tijdens zijn eerste zeereis wil vermoorden.

Justin overleeft de aanslag, mede door de knappe domineesdochter Samantha Aspinal, waar hij onmiddellijk verliefd op wordt. Op een dag wordt het schip aangevallen door piraten. Justin wordt gevangengenomen door Madame Ching, een legendarische vrouwelijke kaper, die hem meeneemt naar China als haar slaaf.

Enkele jaren later trouwt Justin met haar en wordt zelf piraat. Vooral de vloot van zijn verraderlijke halfbroer Sylvaner moet het ontgelden. Want Justin weet inmiddels dat die zijn moord heeft beraamd en zijn erfenis heeft gestolen.

Aan de vooravond van de Taiping-opstand vertrekt Justin naar Engeland met de opdracht de militaire talenten van de Britse 'barbaren' te bestuderen. Daar ontmoet hij zijn jeugdliefde Samantha. Het wordt een heerlijke tijd. Tot Sylvaner arriveert, uit op wraak en vastbesloten Justin te zien hangen voor landverraad en piraterij.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: The magnificent Savages
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789041006165
Uitgever: Areopagus


Het Methusalem-enzym
In Zwitserland bij Lausanne, is een kasteel omgebouwd tot kliniek voor verjongingskuren, geleid door dr. Mentius en zijn staf. Wie al over de zestig is, kan in twee maanden dertig jaar jonger worden en dan wellicht zijn leeftijd behouden.

Dit alleen al zal vele lezers de haren te berge doen rijzen, om nog maar te zwijgen van de gruwelijkheden die ten grondslag liggen aan dr. Mentius' verjongingstherapie.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: The Methuselah enzyme
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789022935101
Uitgever: Bruna
Land van gouden heuvels
Emma de Meyer komt in 1849 in Californië aan met weinig meer dan de kleren die ze draagt. Al haar kostbare familiebezittingen zijn gestolen. Emma is er echter de vrouw niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Samen met haar vader, Felix de Meyer, een briljant juwelier, en de gevluchte Russische gravin Zita bouwt ze een groots imperium op waarin de glans van kostbare juwelen gepaard gaat met de rijke pracht van fraaie kleding. Emma wordt een succesvolle, zelfstandige zakenvrouw. Maar het succes heeft ook een keerzijde: de vijanden liggen al snel op de loer.

In de liefde is Emma niet erg gelukkig en dat is haar fatale zwakke plek. Drie mannen spelen in Emma's leven een beslissende rol.
 • Scott Kinsolving is ruw, maar onweerstaanbaar. Door list en bedrog weet hij de trotse Emma uiteindelijk tot zijn vrouw te maken. Maar Scotts vroegere, Chinese geliefde voelt zich bedrogen en zint op een afschuwelijke wraak.
 • Archer Collingwood ontmoet de mooie Emma op de boot naar Californië en wordt tot over zijn oren verliefd op haar. Archer moet echter vluchten, want hij wordt door de politie gezocht. Iemand heeft een duister geheim uit zijn verleden opgerakeld. Een geheim dat Archer noodlottig dreigt te worden.
 • David Levin heeft al jaren zijn hart verpand aan zijn knappe nicht. Vervuld van wrok omdat Emma weigert met hem te trouwen, stort hij zich op zijn baan bij het plaatselijke nieuwsblad. Maar zijn poging om Emma te vergeten is tot mislukken gedoemd.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: The glitter and the gold
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789067903356
Uitgever: Kadmos
Nog zes weken
Politicus Moore zet zich in om de hartenwens van een dertienjarig, ongeneeslijk ziek meisje, dat nog zes weken te leven heeft, in vervulling te laten gaan. Vlak voor haar dood krijgt het leukemiepatiëntje de kans om in een ballet op te treden.
Six Weeks - 1982
Regisseur: Tony Bill
Cast: Dudley Moore, Mary Tyler Moore, Katherine Healy, e.a.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: Six weeks
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789024508310
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Wie machtig is sterft alleen
Nick Fleming werd aan het begin van de negentiende eeuw geboren als buitenechtelijk kind van een arme Russische emigrante. Hij groeide op in de troosteloze armoede van een grauw, Amerikaans mijnwerkersdorp. Hij is echter vastbesloten zich een weg te banen naar de top, en al tijdens de Russische revolutie verdient hij zijn eerste miljoenen. Meedogenloos volgt hij het kronkelende en steile pad omhoog, een spoor van vijanden achterlatend.

Hij is geboren om te overleven; de armoede van zijn jeugd, de intriges van zijn tegenstanders en zelfs de folteringen van de Duitse concentratiekampen. Hij leeft om te heersen; over zijn eigen lot, over Amerika's grootste wapenfabriek, Californië's rijkste filmstudio, 's werelds machtigste dagbladketen én over de vrouwen in zijn leven. Vier vrouwen die hem liefhebben, haten en bijna te gronde richten.

Nick Fleming, een man met ongekende macht en rijkdom, gevreesd en gehaat door velen, maar ook een man met schuld en pijn in zijn hart, verlaten en veracht door velen.
Schrijver: Fred Mustard Stewart
Oorspronkelijke titel: The Titan
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789024519927
Uitgever: Luitingh-Sijthoff