Boekenplank:
Kies

Boeken van Babah Tarawally

Babah Tarawally is schrijver, columnist en journalist. Tarawally vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en doorliep een asielprocedure  van zeven jaar in Nederland. Tarawally werkt als trainer voor diverse organisaties die vluchtelingen en Nederlanders met elkaar verbinden.

Meer over Babah Tarawally

Genres: Non-Fictie, Roman

Geboren: 1972

Geboorteland: Sierra Leone


Overzicht

  • De god met de blauwe ogen
  • De verloren hand

Non-Fictie

  • De getemde man
  • Gevangen in zwart wit denken

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe god met de blauwe ogen

Ilaja Sandopla Jaweh, een vijftienjarige jongen uit Sierra Leone, probeert uit alle macht zijn saaie asielleven te ontvluchten. Hij ontmoet Femke, een Nederlands meisje dat op zoek is naar wat 'multiculturele spanning' in haar luxe leventje.

Als Ilaja eindelijk zijn verblijfsvergunning heeft, zet hij alles op alles om zich zo goed mogelijk aan te passen. Al gauw leidt hij het leven van een gewone Nederlandse student. Hij beseft niet dat dit hem juist verwijdert van zijn grote liefde. Ook kan hij zijn noodlot niet ontlopen; een voorspelling uit zijn geboortedorp blijft hem op indringende manier achtervolgen.

Schrijver: Babah Tarawally
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789025912154
Ebook: 9789025912161
Uitgever: Ten Have
De verloren hand

De driejarige Luna heeft een Nederlandse moeder en een vader uit Sierra Leone (met verblijfsstatus). Op een dag wordt Luna hevig bloedend en in shock door haar vader gevonden in de achtertuin. Haar linkerhand is afgesneden en onvindbaar.

Deze heftige gebeurtenis brengt haar vaders duistere verleden aan het licht. Al vrij snel komt de politie erachter dat hij in de burgeroorlog van zijn thuisland een gevreesde generaal was die bekend stond om het afhakken van de handen van zijn slachtoffers. Hij wordt na de schokkende confrontatie opgepakt. Maar is hij ook de schuldige?

In De verloren hand neemt Babah Tarawally de lezer mee in de belevingswereld van asielzoekers en hun worsteling om opgelopen trauma's te boven te komen. Met de oprechte oorlogsslachtoffers komen ook voormalige beulen en criminelen mee naar Nederland. De kans is dus groot dat asielzoekers opnieuw met deze beulen worden geconfronteerd. In dit meeslepende verhaal laat Tarawally ook zien dat ieder mens, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden, zijn trauma's kan verwerken en een nieuw leven kan beginnen.

Schrijver: Babah Tarawally
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025912130
Ebook: 9789025912147
Uitgever: Ten Have

Non-FictieDe getemde man

Babah Tarawally vergelijkt in De getemde man hoe we in het westen en in Afrika naar de man kijken. Fascinerend en confronterend...

De getemde man van Babah Tarawally geeft een nieuwe invulling aan wat het betekent om man te zijn. Tarawally confronteert ideeën over mannelijkheid uit zijn geboorteland Sierra Leone met hoe wij in het Westen tegen mannelijkheid aankijken. Waar in Afrika de gemeenschap belangrijk is, staat in Nederland het individu centraal. Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen. Tarawally brengt ze in dit scherpe, maar ook vaak geestige boek met elkaar in gesprek. Een interculturele dialoog die de wereld verder brengt.

Schrijver: Babah Tarawally
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789025907969
Ebook: 9789025907976
Uitgever: Ten Have
Gevangen in zwart wit denken

Autobiografisch verslag van vluchteling die in een verdeeld Nederland uit het wij-zij denken wil stappen...

23 jaar geleden kwam Babah Tarawally als vluchteling uit Sierra Leone naar Nederland. Voor het eerst wordt hij zich ervan bewust hoe zijn huidskleur zijn identiteit bepaalt. Met humor en kwetsbaarheid beschrijft hij allerlei vormen van zwart-witdenken, zowel van medevluchtelingen als van witte Nederlanders. Hij vertelt hoe hij erin gevangen raakt en hoe hij eruit weet te ontsnappen. Daarvoor hoefde hij zich niet af te zetten tegen ‘de boze witte man’ of zijn huidskleur te ontkennen.

Een must read voor iedereen die een uitweg zoekt uit het vastgelopen debat over kleur en identiteit.

Schrijver: Babah Tarawally
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025906603
Ebook: 9789025906610
Uitgever: Ten Have