Boekenplank:
Kies
 • Home
 • T
 • Lisa St. Aubin de Terán

Boeken van Lisa St. Aubin de Terán


Overzicht

 • De stoptrein naar Milaan - The slow train to Milan
 • De tijger - The tiger
 • Het paleis - The palace
 • Hoeders van het huis - Keepers of the house
 • Joanna - Joanna
 • La festa - Southpaw
 • Mezzanotte - Nocturne
 • Rosalind - The bay of silence
 • Zee van verlangen

Non-Fictie

 • De haciënda: mijn jaren in Venezuela - The hacienda: my Venezuelan years
 • Een huis in Italië - A valley in Italy
 • Mijn favoriete reizen - Promised lands
 • Op doorreis - Off the rails
 • Otto - Otto
 • Schaamteloze reizen - Indiscreet journeys

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe stoptrein naar Milaan
Drie dagen nadat hij de zestienjarige Lisaveta heeft gevolgd naar haar moeders Londense flat, vraagt César haar ten huwelijk. Hoewel ze deze mysterieuze, knappe man eigenlijk helemaal niet kent, ze zich verbaasd over zijn hebbelijkheden en ze hem in eerste instantie niet eens kan verstaan, geeft het toverwoord 'Italië' de doorslag. De altijd naar reizen verlangende Lisaveta trouwt in een opwelling de mysterieuze César. Met hem en twee vrienden trekt ze van Londen naar Parijs, Milaan en Bologna, zonder duidelijke bestemming, zonder vaste verblijfplaats en zonder regelmatige inkomsten. Het enige ijkpunt in hun bestaan is de stoptrein naar Milaan, hun raison d'etre, zonder welke ze het wachten, de spanning en het falen niet hadden kunnen verdragen.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: The slow train to Milan
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-290-4063-7
Uitgever: Meulenhoff
De tijger
Volgens de bedienden gehoorzaamde zelfs het water van de Orinoco aan Misia Schmutter, de oude vrouw met het witte haar die zo trots was op haar Pruisische afkomst en die de rest van de wereld als haar slaaf behandelde. Ze meent bij haar kleinzoon Lucien iets van haar eigen meedogenloze karakter terug te zien. Door hem afwisselend te aanbidden en te martelen, leert ze hem wat tirannie en macht in feite zijn. Maar ook brengt ze hem liefde bij voor schoonheid, voor wetenschap, en leert ze hem roulette spelen. Zelfs na haar dood zet 'de keizerin van de Orinoco' nog als een tijger haar klauwen in Luciens rug, als een boze geest die verborgen zit achter zijn vriendelijke karakter. Ze vergezelt hem op zijn buitengewone reizen, eerst naar Caracas, waar zijn vaardigheid in gokken hem extreme - en legendarische - weelde brengt. Later reist Lucien, als een pelgrim naar een heiligdom, naar het Duitse vaderland dat zijn grootmoeder hem zo gepassioneerd had beschreven. Daar treft hij het oplaaiend nazisme aan. Dan gaat hij via Rio naar zijn geliefde Venezuela, waar hij gevangen genomen wordt wegens hoogverraad, maar weet te ontsnappen. Hij wordt opnieuw gearresteerd, ironisch genoeg voor een moord die hij niet heeft begaan, en wordt veroordeeld voor een opmerking die hij als grap had bedoeld.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: The tiger
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-290-5862-5
Uitgever: Meulenhoff
Het paleis
Het paleis is een spannende schelmenroman die zich afspeelt tegen de kleurige achtergronden van het Venetië en Umbrië in de Napoleontische tijd, waarvan de overdadige en beklemmende sfeer door Lisa Saint Aubin de Teràn op meesterlijke wijze wordt opgeroepen.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: The palace
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-290-5309-7
Uitgever: Meulenhoff
Hoeders van het huis
Vanaf de achttiende eeuw regeerde de excentrieke en flamboyante familie Beltrán over een desolate vallei in het Andes-gebergte. Op zeventienjarige leeftijd arriveert Lydia Sinclair - pas getrouwd met Don Diego Beltrán, de laatst overgebleven telg van het geslacht Beltrán - op de vervallen Hacienda la Bebella. Ze treft niets anders aan dan een gier, een tachtigjarige huisbediende, en de avocado- en suikerrietplantages die dringend verzorging behoeven. Haar echtgenoot trekt zich steeds meer terug in zichzelf. Lydia raakt zwanger, maar haar kind sterft niet lang na de geboorte. Don Diego krijgt een beroerte en raakt geestelijk steeds verder verwijderd van de werkelijkheid. Lydia vlucht in het opgraven van de familiegeschiedenis van de Beltráns. Benito, de laatst overgebleven bediende van de familie, vertelt haar over pracht en praal en romantiek, geweld en lijden. Met de draden die Benito haar aanreikt, spint Lydia een rijk, gotisch tapijt waarin de fantastische legendes van het verleden zijn verweven.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: Keepers of the house
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-417-1063-9
Uitgever: Muntinga
Joanna
Drie generaties vrouwen verwikkeld in de oorlog die bloedverwantschap heet... De roman Joanna bestaat uit vier delen, elk met de eigen stem van een van de hoofdpersonen, en vertelt de geschiedenis van drie generaties vrouwen: Joanna, geboren in 1921, haar moeder en haar grootmoeder. Hoofdthema van deze geladen familiekroniek is de onverzoenlijke verhouding tussen Joanna en haar moeder Kitty, machteloos gadegeslagen door grootmoeder Florence. De openlijke onverenigbaarheid tussen de twee personages, die beiden niet anders hadden kúnnen zijn wordt, met groot invoelingsvermogen en met vaart beschreven.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: Joanna
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-461-3043-6
Uitgever: Pockethuis


La festa
Bijna alle Zuid-Amerikaanse verhalen die in La Festa voorkomen, spelen zich af rond de haciënda Santa Rita, de suikerplantage in de Venezolaanse Andes waar Lisa Saint Aubin de Terán tussen 1972 en 1979 heeft gewoond en gewerkt, en waarover zij haar autobiografie De haciënda schreef. 'Alle personages die in de haciëndaverhalen voorkomen,' schrijft Lisa Saint Aubin de Terán, 'zijn gebaseerd op bestaande mensen, dood of levend, maar trekken vervolgens het domein van de fantasie in. Sommige verhalen werden 's nachts geschreven in mijn studeerkamer in het Grote Huis op de haciënda, andere werden in Italië geschreven, toen ik aan die tijd terugdacht.' Alle verhalen in La Festa spelen zich af rond een kleine, geïsoleerde plattelandsgemeenschap.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: Southpaw
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-290-6779-9
Uitgever: Meulenhoff
Mezzanotte
De kleinste dwerg ter wereld, de dikke dame en de dame met de baard, de sterke man, de spinnenvrouw, kamelen, apen, goochelaars - elk jaar trekt maestro Rossi's rondreizende kermis in juli het Umbrische dorp San Severino binnen. Aangetrokken door de mysterieuze mogelijkheden die dit met zich meebrengt laat de jonge Alessandro Mezzanotte zijn werk op de akker in de steek. Op de kermis ontmoet hij de veertienjarige Valentina, met haar dikke zwarte haar en geur van gepofte appels en suikerspin. Het is het begin van een noodlottige liefde, die een obsessie en een odyssee zal worden. Veertig jaar later wordt Stefano Altini, een getraumatiseerde jonge soldaat, als verpleeghulp toegewezen aan de oorlogsveteraan Mezzanotte. Langzaam wint hij het vertrouwen van de oude man, die hem stukje bij beetje het verhaal vertelt van zijn liefde voor de lichtzinnige Valentina, waarom hij is blijven geloven in haar terugkeer.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: Nocturne
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-290-7663-1
Uitgever: Meulenhoff
Rosalind
Een jonge actrice, Rosalind en haar echtgenoot William, keren terug naar de Italiaanse Rivièra waar ze ooit hun wittebroodsweken doorbrachten. Hier hopen ze elkaar weer terug te vinden na de periode van verwijdering waarin zij beiden met hun eigen verleden kampten en met het verlies van hun baby. Rosalind is een aangrijpende en verontrustende roman over de liefde tussen twee mensen.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: The bay of silence
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-417-1048-5
Uitgever: Muntinga
Zee van verlangen
Zee van verlangen - Vertellingen voor één nacht, is een speciaal voor het weekblad Viva geschreven verhaal en als bijlage bij de Viva uitgebracht in juni 1995.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Eerste uitgave: 1995
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieDe haciënda: mijn jaren in Venezuela
De haciënda is de fascinerende en exotische autobiografie van Lisa Saint Aubin de Terán. Op zestienjarige leeftijd komt zij op straat in Londen de Zuid-Amerikaanse aristocraat en bankrover Don Jaime Terán tegen, met wie ze trouwt en door Italië trekt. Later volgt ze hem naar zijn familielandgoed diep in de Venezolaanse Andes. Eenmaal op de avocado- en suikerrietplantage aangekomen, laat Jaime haar aan haar lot over, zodat ze moet overleven op mango's, guaves en de Engelse biscuitjes die ze nog in haar koffer heeft. De haciënda vertelt hoe Lisa er het beste van maakt, hoe ze La Doña wordt en het landgoed bestiert, hoe ze haar eerste kind krijgt, hoe ze door eenzaamheid en heimwee gedreven haar schrijverscarrière begint, hoe haar echtgenoot steeds geesteszieker en gewelddadiger wordt, en hoe ze zeven jaar lang tussen la gente leeft, ongeletterde mensen die volgens haar eigen zeggen de grootste invloed op haar leven en werk hebben uitgeoefend.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: The hacienda: my Venezuelan years
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-290-7269-5
Uitgever: Pockethuis
Een huis in Italië
Vanaf de dag dat Lisa Saint Aubin de Terán en haar man de papieren voor de ruïneuze villa tekenen tot de trouwdag van haar dochter precies één jaar later, is Lisa de chroniqueur van haar leven en de levens van haar buren in het Italiaanse dorpje Sant'Orsola. Het jaar draait rond de voortgang die ze maken met het huis en ook rond de cyclus van de seizoenen, want in Sant'Orsola, met zijn voedzame grond en overvloedige oogsten, wordt ieder seizoen gevierd met voedsel en rituelen, wijn en vriendschap. Lisa Saint Aubin de Terán schreef een warm, liefdevol en hilarisch relaas van een jaar in Italië.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: A valley in Italy
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-461-3028-2
Uitgever: Pockethuis
Mijn favoriete reizen
In Mijn favoriete reizen vertelt Lisa Saint Aubin de Terán op een heel persoonlijke manier over haar leven als succesvol schrijfster, en over haar vaak hilarische, soms aangrijpende maar overwegend romantische lotgevallen in verre streken zoals Australië en Azië. Ze beschrijft de bijzondere tijd die ze met haar gezin doorbracht op het Caribische ‘suikereiland’ Nevis, en over de reisbestemming die haar hart heeft gestolen: Mali. Mijn favoriete reizen vormt een niet te missen mozaïek van kleurige herinneringen uit een veelbewogen leven.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: Promised lands
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-290-7489-2
Uitgever: Meulenhoff
Op doorreis
Voor Lisa Saint Aubin de Terán is het reizen met de trein een romantische obsessie. Deze treinverslaafde vertelt in Op doorreis aanstekelijk over haar spectaculaire treinreizen van het provinciale Engeland, door romantisch Italië naar het verre Patagonië. Lisa St Aubin de Teran verstaat niet alleen de kunst om intens te leven maar ook om er prachtig over te schrijven.
Op doorreis bevat de volgende verhalen:
 1. Onder de waterlijn met de liefde van mijn moeder
 2. De dagen onzer jeugd zijn de dagen van onze glorie
 3. De koude oorlog: van Londen naar Leningrad
 4. Het beweegijzer en de draaiende kranen
 5. Van Engeland naar de Amazone en Patagonië en terug
 6. Van flirten en de Fens naar Italië
 7. Ik schik mij in een ballingenlot en draag de afwezigheid der wereld
 8. Verdwaald op Corfu
 9. Het huwelijksaanzoek van een engel
 10. Tango met twee partners: van Nice naar Altnabreac
 11. Venetiaanse uren
 12. Liefdesbrieven uit de trein
 13. Ach, 1 of 2 ondeugden staan mij wel aan
 14. Mengelwerk dat naar Mexico leidt
 15. Chicago - een stad voor mij
 16. Op 's levens baan, zo onbarmhartig, sleepte ik mij voort tot 33
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: Off the rails
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-417-1115-5
Uitgever: Muntinga
Otto
Toen Lisa Saint Aubin de Terán in de jaren zeventig op een haciënda in Venezuela woonde ontmoette ze daar de rebel Osvaldo Baretto Milani, codenaam Otto. Ze sloten vriendschap voor het leven. Ook nadat ze Venezuela verliet, bleef Lisa hem zien. In Salamanca, Heidelberg, Algiers en Havana. Hun vriendschap speelde een belangrijke rol in haar boeken De stoptrein naar Milaan en De haciënda. Maar Otto werd ziek. Op zijn ziekbed in Parijs vertelde hij Lisa openhartig over zijn leven als socioloog, journalist en revolutionair, en hij gaf haar toestemming ermee te doen wat ze wilde. In Otto schetst Lisa Saint Aubin de Terán nu het bewogen portret van een man die door een toeval in zijn jeugd zou uitgroeien tot één van de invloedrijkste revolutionairen van Venezuela. Met zijn mooie stem en onweerstaanbare gave in het openbaar te spreken zweepte Otto ooit in zijn vijftienjarige onschuld zijn dorp op. Nog voor hij was uitgesproken hadden de autoriteiten hem van school verwijderd en tot 'vijand van de regering' verklaard. Otto groeide later uit tot een held van zijn volk, ongrijpbaar en symbool van het verzet tegen de dictatuur. Met zijn liefde voor literatuur en vrouwelijk schoon en zijn niet-aflatende strijd voor politieke idealen was hij een even fascinerende als dubbelzinnige figuur.
Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: Otto
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-290-7486-8
Uitgever: Meulenhoff


Schaamteloze reizen
Twaalf reisverhalen van vrouwen; werkelijke reizen of geestelijke reizen, naar volwassenheid, naar eigen identiteit. 12 auteurs, bekend en minder bekend, oud en jong, uit het Engelse taalgebied. Behalve de samenstelster ook Louise Erdrich, Edna O'Brien, Dorothy Parker, Katherine Mansfield, Edith Wharton, Isabelle Eberhardt, Jeanette Winterson, Malachi Whitaker, Grace Paley, Patrice Chaplin en Box-car Berthe.

De reizen zijn schaamteloos in die zin, dat de auteurs hun vorm van reizen voor zichzelf geheel geaccepteerd hebben; zij zijn de schaamte voorbij.

Schrijver: Lisa St. Aubin de Terán
Oorspronkelijke titel: Indiscreet journeys
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9025402655
Uitgever: Atlas Contact