Boekenplank:
Kies

Boeken van Rupert Thomson

Rupert Thomson (Eastbourne, VK) heeft middeleeuwse geschiedenis en politieke filosofie gestudeerd. Tot 1982 werkte hij als copywriter waarna hij fulltime schrijver werd.

Meer over Rupert Thomson

Genre: Roman

Geboren: 1955


Overzicht

  • De ontlading - The book of revelation
  • De vijf poorten van de hel - The five gates of hell
  • Lucht en vuur - Air and fire
  • Dood van een moordenaar - Death of a murderer
  • Katherine Carlyle - Katherine Carlyle
  • Met open ogen - The insult
  • Soft - Soft
  • Verzwijging - Secrecy

Non-Fictie

  • Dit feest heeft lang genoeg geduurd - This party's got to stop

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe ontlading

Amsterdam. Op een fraaie voorjaarsdag gaat een jonge Engelsman even sigaretten kopen voor zijn vriendin, een Franse ballerina. Hij is zelf ook danser: charismatisch, begaafd, mooi. Totaal onverwacht wordt hij door drie vrouwen ontvoerd en wekenlang vastgehouden en seksueel misbruikt in een geheimzinnige witte ruimte.

Zijn onvermogen deze ingrijpende ervaring te verwerken zal zijn verdere leven tekenen. Zijn tragiek wordt diepzinnig samengevat in het motto van het boek, een citaat van de Vlaamse dichter Stefan Hertmans: 'Is er iets anders dan buitenkant en speculatie voor ons weggelegd? De huid, het oppervlak - het is het diepste geheim van de mens.'

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: The book of revelation
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789023438984
Uitgever: De Bezige Bij
De vijf poorten van de hel

De vijf poorten van de hel is het spannende verhaal over het opgroeien en volwassen worden van twee jongens, Jed en Nathan, is een metropoolachtige stad aan de Amerikaanse zuidkust. Jed komt uit een ontwricht gezin en leert als kind alles over bedrog en afpersing. Nathan groeit op in een harmonieuze en liefdevolle omgeving. Beiden proberen te overleven in een stad die wordt beheerst door drugs, jeugdbendes, corruptie en een commercieel begrafeniswezen.

Wanneer de levenslijnen van beide jongens elkaar kruisen, blijken zij beiden betrokken te zijn geraakt bij een mafia-achtige begrafenisonderneming en verstrikt in een netwerk van misdadigheid.

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: The five gates of hell
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789023434504
Uitgever: De Bezige Bij
Lucht en vuur

Beschrijving momenteel niet beschikbaar.

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: Air and fire
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789023433019
Uitgever: De Bezige Bij
Dood van een moordenaar

Wanneer een beruchte kindermoordenares in de gevangenis overlijdt, ongeveer veertig jaar na de gruwelijke misdaden die in Engeland tot een collectief trauma leidden, is de natie opnieuw in beroering. Politieagent Billy Tyler krijgt de taak haar stoffelijke overschot te bewaken. Twaalf uur lang, van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends, moet hij ervoor zorgen dat er niets gebeurt.

In de sinistere stilte van het ziekenhuismortuarium begint de aanwezigheid van de overleden vrouw zich op te dringen. Billy's problemen en angsten, een vastgelopen carrière, een moeizaam huwelijk, een dochtertje met het Down-syndroom, krijgen gaandeweg een nieuw en onverwacht belang.

In deze gedurfde roman behandelt Rupert Thomson een aantal controversiële onderwerpen van deze tijd: van wie houden we en waarom? Hoe beschermen we onze kinderen? Wat onderscheidt ons van de mensen die we monsters noemen?

Dood van een moordenaar is een prachtig geschreven, aangrijpende roman over schuld, angst en verleiding, over alles wat we proberen te verbergen vooral voor onszelf.

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: Death of a murderer
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789029081382
Uitgever: Meulenhoff
Katherine Carlyle

Eind jaren tachtig, wetenschappelijk onderzoek maakt grote ontwikkelingen door. Katherine Carlyle ontstaat via ivf. Na een bevriezing van negen jaar komt ze via natuurlijke geboorte ter wereld. Ze groeit op in een liefdevol gezin, maar toch lijkt een herinnering aan haar ontstaan haar te achtervolgen.

Op negentienjarige leeftijd voelt Katherine zich hopeloos verlaten. Haar moeder is aan kanker overleden en de band met haar hardwerkende vader is afstandelijk. Een paar dagen voor de start van haar studententijd aan Oxford neemt Katherine een resoluut besluit. Ze wist haar computer, gooit haar telefoon in het water en verdwijnt spoorloos.

Wat begint als een ondoordachte, gevaarlijke reis, begint steeds meer te lijken op een ontdekkingstocht om uit te vinden hoe groot haar vaders liefde voor haar is. Het is haar kans af te rekenen met het koele gevoel dat Katherine al een leven lang achtervolgt.

Katherine Carlyle is een emotionele roman over onvoorwaardelijke liefde tussen ouders en kinderen en over uitvinden wie je bent en wat je wil.

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: Katherine Carlyle
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789401604017
Ebook: 9789401604307
Uitgever: Xander


Met open ogen

Een kogel in zijn hoofd maakt dat Martin Blom voor altijd blind zal zijn. Althans dat beweert zijn chirurg. Hijzelf weet wel beter: zijn chirurg gebruikt hem voor een medisch experiment... hij kan immers wel degelijk zien!

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: The insult
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789023435389
Uitgever: De Bezige Bij
Soft

Adverteren doet begeren, zeiden ze vroeger, maar zo simpel is het allang niet meer. Wie de concurrentie een slag voor wil blijven heeft tegenwoordig niet genoeg aan een pakkende advertentie of een grappig tv-spotje.

Daarom bedenkt Jimmy Lyle een revolutionaire strategie om de nieuwe frisdrank Kwench! aan de man te brengen. Met hulp van de wetenschap laat hij een oude droom van de reclamewereld in vervulling gaan: hij dringt rechtstreeks door tot het onderbewuste van de consument.

Maar de gevolgen blijven niet uit. Door het zonderlinge gedrag van enkele gehersenspoelde Kwench!-drinkers dreigt het bedrijf in moeilijkheden te komen. Om de schade te beperken wordt er naar forse middelen gegrepen: zelfs moord is een optie. In een ijzingwekkende climax komt Jimmy tot de ontdekking dat het er in de frisdrankenindustrie bepaald niet altijd fris aan toe gaat.

Soft is een beklemmende roman die zich afspeelt in het schemergebied tussen commercieel denken en onmenselijk handelen.

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: Soft
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789023437727
Uitgever: De Bezige Bij
Verzwijging

In het barokke Florence van het jaar 1691 krijgt beeldhouwer Gaetano Zummo van een van de laatst heersende Medici een bijzondere opdracht: hij moet een wassen beeld creëren van de perfecte naakte vrouw.

Florence is in deze tijd een duistere stad - vol geheimen en verzwijgingen - waar alles verboden en juist daarom mogelijk is. De inwoners zijn geobsedeerd door kunst, verleiding en macht. Zummo voelt zich in deze hedonistische stad steeds onveiliger. Zijn geheimen uit het verleden achtervolgen hem en bedreigen zijn bestaan als kunstenaar. Dan raakt hij geobsedeerd door de mysterieuze Faustina, een vrouw die haar eigen duistere achtergrond heeft en misschien wel veel gevaarlijker is dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Verzwijging is een liefdesverhaal, een moordroman en een portret van een beroemde stad in tijden van gedwongen soberheid. Het gaat over wat verborgen ligt en verboden wordt, maar tegelijkertijd over menselijke passie en duistere onthullingen.

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: Secrecy
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789401601290
Ebook: 9789401601306
Uitgever: Xander

Non-FictieDit feest heeft lang genoeg geduurd

Wanneer Rupert Thomson op een warme dag in juli 1964 terugkeert van school krijgt hij te horen dat zijn moeder plotseling is overleden. Twintig jaar later wordt Thomson verteld dat zijn vader in het ziekenhuis is gestorven. Samen met zijn twee broers trekt hij in het huis van hun vader om te rouwen en de erfenis te regelen. De tijd die ze daar samen doorbrengen leidt tot een breuk tussen Thomson en zijn jongste broer, een breuk die meer dan twintig jaar zou duren.

Dit feest heeft lang genoeg geduurd is zowel een liefdesbrief aan een verloren broer als een verslag van de wraakzucht en verlangens die families karakteriseren. Met deze autobiografische roman heeft de veelgeroemde schrijver Thomson een bijzonder en onvergetelijk boek geschreven.

Schrijver: Rupert Thomson
Oorspronkelijke titel: This party's got to stop
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029086455
Uitgever: Meulenhoff