Boekenplank:
Kies

Boeken van Colm Tóibín

Colm Tóibín is schrijver, journalist en literatuurcriticus.

Meer over Colm Tóibín

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Ierland

Website: Colm Tóibín


Overzicht

 • De lege familie - The empty family
 • De meester - The master
 • De tovenaar - The magician
 • Een lange winter - A long winter
 • Het huis van de namen - House of names
 • Het lichtschip van Blackwater - The Blackwater lightship
 • Het testament van Maria - The testament of Mary
 • Het verhaal van de nacht - The story of the night
 • Het zuiden - The south
 • In lichterlaaie - The heather blazing
 • Nora - Nora Webster

Eilis Lacey

 1. Brooklyn - Brooklyn
 2. Long Island - Long Island

Non-Fictie

 • Het kruisteken - The sign of the cross
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe lege familie

In De lege familie schetst Colm Tóibín levens vol onuitgesproken en onbewuste verlangens. De hoofdpersonen zijn individuen die, vaak bewust, gebroken hebben met hun verleden. Zoals de jonge Pakistaanse Malik, die in Barcelona op zoek gaat naar een plek om te aarden en verwikkeld raakt in een verboden affaire. Of Frances, een Ierse vrouw die met tegenzin terugkeert naar Dublin en een stad aantreft die weigert haar lange afwezigheid te erkennen.

Elk van Tóibíns verhalen is een wereld op zich: verhalen over de vlucht weg van het verleden en de terugkeer naar huis, en over verbroken en opnieuw aangehaalde familiebanden.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The empty family
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044520392
Ebook: 9789044524505
Uitgever: De Geus
De meester

Londen, januari 1895: Henry James is in afwachting van de première van zijn eerste toneelstuk in Londen. Hij heeft zich nog nooit zo kwetsbaar gevoeld en - in tegenstelling tot zijn tijdgenoot Oscar Wilde - zo ongeschikt voor publieke belangstelling. Als het stuk uitloopt op een fiasco trekt hij zich weer terug achter zijn schrijftafel. In grote eenzaamheid werkt hij aan een serie meesterwerken, waarvoor hij echter grote persoonlijke offers moet brengen.

In De meester wordt een schitterend portret geschetst van een krachtig en levendig schrijver, die echter ongrijpbaar blijft voor zijn vrienden en familie. Een schrijver die het geestelijk leven telkens hoger stelt dan zijn gevoelsleven, maar ondertussen zijn verlangens niet kan ontkennen.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The master
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044505030
Uitgever: De Geus
De tovenaar

Lübeck, omstreeks 1900. De jonge Thomas Mann houdt zijn artistieke ambities verborgen voor zijn conservatieve vader, en zijn homoseksuele verlangens voor de hele wereld. Hij trouwt met Katia, dochter van een steenrijke joodse familie uit München, en krijgt zes kinderen met haar. Ze groeien uit tot de beroemdste familie van hun tijd. De opkomst van Hitler dwingt hen tot ballingschap in Zwitserland, Frankrijk en uiteindelijk Amerika.

De tovenaar is een epische roman over de complexe en intrigerende familiegeschiedenis van de wereldberoemde schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The magician
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044545302
Uitgever: De Geus
Een lange winter

Een lange winter is een novelle over liefde en verlies, over vertrouwen en verlangen...

Direct nadat Miquels moeder na een echtelijke ruzie is weggelopen, wordt het Catalaanse bergdorpje waar ze wonen overvallen door een sneeuwstorm. Na vergeefse zoektochten wordt al gauw voor haar leven gevreesd. Miquel en zijn vader moeten zich een lange winter zien te redden en kunnen alleen maar wachten tot de dooi intreedt.

Miquels eenzaamheid wordt doorbroken door de komst van Manolo, een hulp in de huishouding, tot wie hij zich aangetrokken voelt. Samen met hem hervat hij aan het eind van de winter de zoektocht naar het lichaam van zijn moeder.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: A long winter
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044511390
Uitgever: De Geus
Het huis van de namen

Klytaimnestra heeft veel moeten doorstaan. Haar man heeft haar kind, haar mooie oudste dochter, geofferd aan de goden, en zij heeft hem niet kunnen tegenhouden. Hoe kan ze dit ooit te boven komen? En hoe zullen haar andere twee kinderen reageren op deze ontwrichtende gebeurtenis?

Eén ding neemt ze zich voor: haar man zal dit met de dood moeten bekopen.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: House of names
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044538779
Ebook: 9789044538786
Uitgever: De Geus


Het lichtschip van Blackwater

Declan Breen lijdt aan aids. Omdat het bergafwaarts met hem gaat, besluit hij zijn familie in te lichten, als eerste zijn zus Helen. De tijd die hem nog rest wil hij graag met haar, hun moeder en oma doorbrengen in het huis van zijn oma aan de Ierse kust.

Hoewel de drie vrouwen eigenlijk niet goed met elkaar kunnen opschieten, zijn ze toch bereid Declan bij te staan. Declans aanwezigheid in het huis zorgt voor een ommekeer: de verhoudingen tussen de drie vrouwen bloeien op.

The Blackwater Lightship - 2004 - TV-film
Regisseur: John Erman
Cast: Dianne Wiest, Gina McKee, Keith McErlean, e.a.
Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The Blackwater lightship
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044501322
Uitgever: De Geus
Het testament van Maria

Maria praat niet graag over haar zoon, die jaren geleden aan het kruis is gestorven. Toch moet zij nu een verklaring afleggen aan de wachters die naar haar huis zijn gekomen. Ze lijken te zoeken naar een uitleg van haar zoons dood, die later mythische proporties zal aannemen.

Maar voor Maria was hij niet de zoon van God - hij was háár zoon. Berouwvol vertelt ze waarom ze hem niet kon redden.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The testament of Mary
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789462370289
Uitgever: World Editions
Het verhaal van de nacht

Argentinië tijdens het generaalsbewind. Richard Garay woont alleen met zijn moeder en verbergt zijn seksuele geaardheid voor haar en de buitenwereld. Als zijn moeder overlijdt, bevrijdt Richard zich uit het saaie leven dat hij tot dan toe heeft geleid en zoekt het avontuur, zowel in zijn werk als in zijn persoonlijke leven.

De Falklandoorlog breekt uit en de komst van twee Amerikaanse diplomaten biedt Richard nieuwe mogelijkheden. Hij raakt politiek betrokken bij het veranderende Argentinië. Zijn nieuwe leven voert hem naar het nachtleven van Buenos Aires en de party's van invloedrijke families. Richard begint een intense liefdesrelatie en vertelt zijn verhaal in een mengeling van biecht en verwondering.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The story of the night
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789025423537
Uitgever: Atlas Contact
Het zuiden

Het zuiden opent met de aankomst van Katherine Proctor in Barcelona in 1950. Omdat ze zo graag een kunstenaar wil zijn, liet zij haar familie achter in Ierland. In Spanje ontmoet ze Miguel, een anarchist en veteraan uit de Spaanse Burgeroorlog en samen beginnen ze een nieuw leven.

Het verleden dringt zich echter aan hen op en Katherine is gedwongen om haar relatie met haar minnaar en haar schilderen te overdenken, alsook haar relatie met de andere man die zij in Spanje ontmoet, Michael Graves, via wie ze een Ierland ontdekt dat ze nooit gekend heeft.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The south
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789026952159
Uitgever: Agathon
In lichterlaaie

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The heather blazing
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789025414313
Uitgever: Atlas Contact


Nora

Ierland, eind jaren zestig. Nora Webster, niet de makkelijkste vrouw, is pas weduwe geworden. Ze probeert haar leven in het kleinsteedse Enniscorthy opnieuw gestalte te geven. Niet alleen heeft ze in haar eentje de zorg voor haar vier kinderen, ze moet ook weer gaan werken.

Tegen de achtergrond van het conservatieve, katholieke Ierland met zijn strenge sociale controle weet ze zich door middel van vriendschappen en muziek toch te ontworstelen aan de benauwenis van haar leven.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: Nora Webster
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044539417
Ebook: 9789044534580
Uitgever: De Geus

Eilis LaceyBrooklyn

De jonge Ierse Eilis emigreert naar Brooklyn voor een beter leven. Aanvankelijk heeft ze het niet naar haar zin, maar dankzij dansavonden op zaterdag en een studie boekhouden gaat ze zich er stilaan thuis voelen.

Wanneer ze naar aanleiding van het overlijden van haar zus terugkeert naar haar vaderland loopt ze Jim, een oude bekende en nieuwe liefde, tegen het lijf. De keuze wordt hartverscheurend: teruggaan naar het spannende Amerika, waar ze samen is met Tony, of in het vertrouwde Ierland blijven voor Jim.

Brooklyn - 2015
Regisseur: John Crowley
Cast: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, e.a.
Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: Brooklyn
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044537581
Ebook: 9789044537598
Uitgever: De Geus
Long Island

New York, jaren zeventig. De Ierse Eilis Lacey woont al twintig jaar samen met haar man, Tony Fiorello, en kinderen in Long Island, iets te dicht bij haar schoonfamilie. Tot een schokkend bericht Eilis terugdrijft naar Ierland, naar een wereld die ze allang achter zich dacht te hebben gelaten en naar manieren van leven en liefhebben die ze dacht verloren te hebben.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: Long Island
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789044549911
Uitgever: De Geus

Non-FictieHet kruisteken

Ierlands meest briljante jonge schrijver reist door Europa om het geloof te onderzoeken waar hij jaren geleden afstand van heeft gedaan. Het kruisteken is een getuigenis van de blijvende invloed van het katholicisme op het leven van een begenadigd schrijver.

Tóibín beschrijft riten, bedevaarten en heiligdommen; fanatici, charlatans en oprechte gelovigen. Hij wordt geraakt door de intensiteit van hun geloof, terwijl hij niet in staat is dit geloof te delen. Hij geeft een spookachtige beschrijving van zijn geboorteplaats Enniscorthy in Ierland; in Polen woont hij een mis in de openlucht bij te midden van een miljoen mensen die bespeeld worden door een charismatische en onbuigzame paus. De profeten van Medjugorje in het door oorlog verscheurde Kroatië weten de auteur te raken en tegelijkertijd zijn afkeer op te wekken, in Spanje volgt hij de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Toibin vertelt over het politieke katholicisme van Sicilië en het onverschillige materialisme van het geloof op het vasteland van Italië. Hij ontmoet de stroom van bekeerlingen die de Anglicaanse Kerk hebben verlaten sinds vrouwelijke priesters worden toegelaten. Toibin maakt een angstaanjagende groepstherapie mee, waar hij tot zijn eigen verbazing het kruisteken wil maken. Dit boek is een ongekunsteld, oprecht verslag van het katholieke geloof in het Europa van vandaag.

Schrijver: Colm Tóibín
Oorspronkelijke titel: The sign of the cross
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789025413330
Uitgever: Atlas Contact