Boekenplank:
Kies

Boeken van Barry Unsworth

Meer over Barry Unsworth

Genre: Roman

Geboren: 1930 / Overleden: 2012

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De koningsliederen - The songs of the kings
  • Heilige honger - Sacred hunger
  • Na Hannibal - After Hannibal
  • Slag om Nelson - Losing Nelson
  • Zinnespel - Morality play

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe koningsliederen
Als een hardnekkige wind de Griekse vloot gevangenhoudt in Aulis ontstaat door frustratie en politieke incompetentie het verlangen naar het bloed van een jonge, onschuldige vrouw. Haar bloed moet de goden gunstig stemmen, zodat de soldaten kunnen uitvaren naar Troje. Agamemnons geliefde dochter Iphigenia wordt onder valse voorwendselen naar de kust gelokt. Het lijkt erop dat de schepen spoedig kunnen uitvaren naar Troje, om daar de strijd te laten losbarsten. Maar gaat een vader zover voor het veiligstellen van zijn politieke overwinning? Is een dochter in staat haar leven te geven voor de verregaande ambities van haar vader?
Schrijver: Barry Unsworth
Oorspronkelijke titel: The songs of the kings
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-445-0349-9
Uitgever: De Geus
Heilige honger
Saul Thurso, kapitein van het slavenschip de Liverpool Merchant, heeft in Afrika niet alleen slaven ingeladen maar ook een dodelijke ziekte. Op weg naar Jamaica besluit hij de zieke slaven midden op de Atlantische Oceaan overboord te zetten. Daartegen komt de bemanning onder leiding van scheepsarts Matthew Paris, tevens neef van reder William Kemp, in opstand. In de muiterij die volgt wordt Thurso gedood en het schip gekaapt. Bemanning en slaven zetten koers naar Florida en stichten daar een utopische kolonie, waar blank en zwart als gelijken leven. Twaalf jaar later vaart Kemps zoon Erasmus naar Florida om de geschonden eer van zijn vader te wreken.
Schrijver: Barry Unsworth
Oorspronkelijke titel: Sacred hunger
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-5226-936-X
Uitgever: De Geus
Na Hannibal
Wat gebeurt er met mensen als ze hun drukke leven vaarwel zeggen en zich in een verlaten streek als het Italiaanse Umbrië vestigen, vlakbij de plek waar Hannibal ooit duizenden Romeinen in de pan hakte? Barry Unsworth beschrijft hoe enkele buitenlandse huizenbezitters die aan hetzelfde landweggetje wonen hun eenzaamheid, hun conflicten en de problemen met de Italiaanse cultuur hanteren. Financieel zijn ze wellicht onafhankelijk, maar verder zijn ze in het onpeilbare Italië volledig aangewezen op dubieuze figuren. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Een zomer in Italië.
Schrijver: Barry Unsworth
Oorspronkelijke titel: After Hannibal
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-5226-741-3
Uitgever: De Geus
Slag om Nelson
Charles Cleasby is tweeënveertig jaar en al sinds zijn twaalfde idolaat van de Engelse admiraal lord Horatio Nelson. In de kelder van het grote Londense huis dat hij van zijn vader heeft geërfd, speelt Cleasby minutieus de zeeslagen van Nelson na. Boven in zijn werkkamer schrijft hij aan Nelsons definitieve biografie, 'Een held in de maak'. Het schrijven stokt echter als Charles op een gebeurtenis in Nelsons leven stuit die niet te verenigen is met het nobele karakter van de Britse zeeheld. Pogingen om Nelsons blazoen te zuiveren mislukken, en langzaam maar onafwendbaar raakt Charles uit zijn wankele psychologische evenwicht.
Schrijver: Barry Unsworth
Oorspronkelijke titel: Losing Nelson
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5226-812-6
Uitgever: De Geus
Zinnespel
Engeland in de veertiende eeuw. De 23-jarige priester Nicolas Barber sluit zich aan bij een rondtrekkend theatergezelschap. Als de acteurs een nieuwe stad aandoen, horen ze daar van de moord op een jongen. Een doofstomme vrouw wordt verdacht snel veroordeeld. De groep besluit de moord na te spelen. Om het waarheidsgehalte te verhogen, zoeken de acteurs naar feiten en bewijsmateriaal. Ze komen terecht in een duistere fuik vol geheimen die achter de ware toedracht van de moord steken.
Schrijver: Barry Unsworth
Oorspronkelijke titel: Morality play
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5226-966-1
Uitgever: De Geus