Boekenplank:
Kies

Boeken van Milos Urban

Meer over Milos Urban

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1967

Geboorteland: Tsjechië

Website: Milos Urban


Overzicht

  • De kleine dood - Smrtecka
  • De schaduw van de kathedraal - Stín katedrály
  • De wraak van de bouwmeesters - Sedmi kostelí

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kleine dood
Wanneer een jonge man na jaren een oude jeugdvriendin tegenkomt, laait het oude vuur tussen hen weer op. Ze besluiten een uitstapje te maken naar het bos om daar de liefde te bedrijven. Tot schrik van de jongeman verkrampt de vriendin op het hoogtepunt van de vrijpartij: een 'petite mort'. Radeloos, denkend dat ze dood is, probeert hij zich van de jonge vrouw te ontdoen. Maar is ze wel dood? Kan hij haar redden? En hoe zal zij reageren? De kleine dood is een deel uit de serie Moldaviet: uit het Tsjechisch vertaalde korte verhalen, novellen en essays.
Schrijver: Milos Urban
Oorspronkelijke titel: Smrtecka
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-78068-40-2
Uitgever: Voetnoot
De schaduw van de kathedraal
Laat op de avond wordt bij de kunsthistoricus Roman Rops een briefje bezorgd dat hem aanspoort om direct naar de Sint-Vituskathedraal op de Praagse Burcht te gaan. Daar treft hij tussen de relieken een afgehakte hand aan en als later een lijk wordt gevonden - zonder hand en op rituele wijze ondersteboven in een gat in de grond begraven - wordt Rops als voornaamste verdachte bestempeld. Hij kent de dode en heeft vrij toegang tot de kathedraal omdat hij er een boek over aan het schrijven is. Onder leiding van inspecteur Klára Broch wordt een onderzoek gestart en al snel blijkt de moord niet op zichzelf te staan. Tegen de achtergrond van deze intrige van moorden en geweld wordt de grofgebekte Klára Broch verliefd op de erudiete Rops. Hun relatie wordt echter overschaduwd door Rops' duistere kanten. Hij houdt zijn ware aard en verleden voor Klára verborgen en blijkt een geheim met zich mee te dragen dat verband houdt met de satanische afbeeldingen uit de reeks 'Les Sataniques' van Félicien Rops - het is geen toeval dat Rops zijn naam deelt met deze Belgische graficus en schilder. Klára wordt op de proef gesteld: zal zij Rops voor zich weten te winnen en tevens kunnen achterhalen wie verantwoordelijk is voor de moorden in de kathedraal?
Schrijver: Milos Urban
Oorspronkelijke titel: Stín katedrály
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789491738173
Uitgever: Voetnoot
De wraak van de bouwmeesters
Gedurende de laatste dagen van de twintigste eeuw vindt er een reeks mysterieuze moordaanslagen plaats in Praag. Zonder uitzondering gebeuren ze in het middeleeuwse deel van de stad, in de onmiddellijke omgeving van belangrijke gotische gebouwen. Reden genoeg om de nieuwsgierigheid te wekken van de voormalige politieagent ŠVach, die steeds dieper verwikkeld raakt in de geschiedenis van Praag. ŠVach is verrast betrokken te worden bij het onderzoek van de zaak, omdat zijn politiecarrière bepaald niet vlekkeloos verliep. Hij kan de verleiding echter niet weerstaan, omdat hij een hartstochtelijke belangstelling heeft voor de Middeleeuwen en gefascineerd is geraakt door deze onverklaarbare misdrijven.
Schrijver: Milos Urban
Oorspronkelijke titel: Sedmi kostelí
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-414-0647-6
Uitgever: Ambo | Anthos