Boekenplank:
Kies

Boeken van Edith Wharton

Edith Wharton was schrijfster en architectonisch ontwerpster. Ze ontwierp onder andere een huis met tuinen onder de naam 'The Mount' in Lenox, Massachusetts, dat nog steeds grote architectonische bekendheid geniet. Wharton publiceerde talloze romans, gedichten, korte verhalen, reisboeken en memoires. De jaren van onschuld werd een jaar na publicatie bekroond met de Pulitzerprijs voor fictie waarmee Wharton de eerste vrouw ooit werd die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Meer over Edith Wharton

Genre: Roman

Geboren: 1862 / Overleden: 1937

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • De jaren van onschuld - The age of innocence
  • De vrijster - The old maid
  • Ethan Frome - Ethan Frome
  • Het huis van vreugde - The house of mirth
  • Het rif - The reef
  • Levensdroesem - The mother's recompense
  • Maneglimpen - The glimpses of the moon
  • Romeinse koorts - Roman fever

Dubbel uitgegeven titels

  • De leeftijd van onschuld - zie De jaren van onschuld
  • Het huis van vrolijkheid - zie Het huis van vreugde

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe jaren van onschuld

Na een jarenlang verblijf in Europa is gravin Olenska net teruggekeerd in haar geboortestad New York. Al snel wordt duidelijk dat zij niet meer vertrouwd is met de strikte omgangsvormen die het leven van de New Yorkse upper class bepalen.

Wanneer de jonge jurist Newland Archer gravin Olenska ontmoet, heeft hij zich juist verloofd met May Welland, 'het schrikwekkende product van het maatschappelijk systeem waartoe hij behoorde en waar hij in geloofde: het jonge meisje dat niets wist en alles verwachtte'. Tegen alle regels in raakt de welopgevoede Archer onder de indruk van het ongebruikelijke, impulsieve optreden van Olenska.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

The Age of Innocence - 1993
Regisseur: Martin Scorsese
Cast: Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, e.a.
Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: The age of innocence
Eerste uitgave: 1920
ISBN/EAN: 9789020414950
Uitgever: L.J. Veen
De vrijster

In 1850 genoot de hoge bourgeoisie van New York een verwaarloosde welvaart. Delia, 'koningin' van de endogame Ralston-clan, rondt de details van haar garderobe af om te schitteren in het sociale evenement van het jaar: de vereniging van haar neef Charlotte Lovell met Joe Ralston, die ook een alliantie zal sluiten tussen de twee overheersende families van New York.

Wanneer niets zo'n idyllische toekomst lijkt te kunnen verstoren, breekt een gestoorde Charlotte het huis van Delia binnen om een geheim te onthullen dat de kalmte van hun leven voor altijd zal veranderen en dat, indien bekend, de ethische codes die beide hebben gekoesterd, teniet zou doen.

Het lot van Charlotte en Delia is tragisch verbonden met de onschendbaarheid van het geheim dat ze delen, waardoor een stormachtige relatie tussen hen wordt geconsolideerd waarin jaloezie, mededogen, kinderlijke liefde en achterdocht samenkomen.

The Old Maid - 1939
Regisseur: Edmund Goulding
Cast: Bette Davis, Miriam Hopkins, George Brent, e.a.
Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: The old maid
Eerste uitgave: 1924
ISBN/EAN: 9798738447785
Uitgever: Independently Published
Ethan Frome

In Ethan Frome volgen we de levens van een aantal mensen in een klein dorpje op het platteland van New England aan het begin van de twintigste eeuw. De verteller is voor zaken in het dorp en raakt daar geïntrigeerd door een gekweld uitziende man, Ethan Frome, en besluit meer over hem te weten te komen.

Vervolgens vertelt het boek het levensverhaal van Ethan, zijn ziekelijke vrouw Zeena en haar nicht Mattie, die op fatale wijze tot elkaar veroordeeld raken.

Ethan Frome - 1993
Regisseur: John Madden
Cast: Liam Neeson, Patricia Arquette, Gil Rood, e.a.
Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: Ethan Frome
Eerste uitgave: 1911
ISBN/EAN: 9789068010329
Uitgever: De Prom
Het huis van vreugde

Lily Bart - mooi, intelligent en charmant - zit als een vlinder gevangen in de omgekeerde jampot van de rijke New Yorkse society. Door haar opvoeding en haar hang naar luxe is zij ongeschikt voor een ander leven. Zij koestert een diepe minachting voor de leugens en dwaasheden waarop de gemeenschap waarvan zij deel uitmaakt is gebaseerd, maar beseft niettemin dat ze geld óf een huwelijk nodig heeft om haar onzekere positie te handhaven - en dat er geen weg terug is als ze eenmaal dáált op de verraderlijke maatschappelijke ladder.

Lily is echter niet in staat zich met haar tegenstrijdige gevoelens te verzoenen, en zij gaat stap voor onvermijdelijke stap de slotakte van haar aangrijpende persoonlijke tragedie tegemoet...

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

The House of Mirth - 2000
Regisseur: Terence Davies
Cast: Gillian Anderson, Dan Aykroyd, Eleanor Bron, e.a.
Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: The house of mirth
Eerste uitgave: 1905
ISBN/EAN: 9789035122697
Uitgever: Bakker
Het rif

'In dit werk heb ik het meeste van mezelf gestopt,' zei Edith Wharton over Het rif. Toen het boek in 1912 verscheen vonden recensenten het verhaal onfatsoenlijk en zelfs schokkend. Henry James echter vond het ondubbelzinnig haar mooiste werk. In deze subtiel autobiografische roman beschrijft Wharton in wezen haar eigen ambivalente gevoelens over zowel haar pas geadopteerde land Frankrijk als haar plotseling ontwaakte seksualiteit.

Het boek begint met het verhaal van George Darrow, een jonge diplomaat die onderweg is van Londen naar Givré in Frankrijk om daar de weduwe Anna Leath, zijn jeugdliefde, ten huwelijk te vragen. Anna laat echter een tijdje niets van zich horen en in afwachting van haar berichten krijgt Darrow een intieme vriendschap met Sophy Viner, een charmante, maar onbemiddelde jonge vrouw. Wanneer Darrow uiteindelijk enkele maanden later in Givré is, wordt al snel duidelijk dat zijn affaire met Sophy onvoorziene implicaties heeft die zijn toekomst met Anna bedreigen.

In deze roman vol suspense beschrijft Wharton op meesterlijke wijze hoe Darrow probeert te laveren langs het rif van bedrog, illusies en Anna's jaloezie.

The Reef - 1999
Regisseur: Robert Allan Ackerman
Cast: Sela Ward, Timothy Dalton, Alicia Witt, e.a.
Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: The reef
Eerste uitgave: 1912
ISBN/EAN: 9789083095936
Uitgever: Van Maaskant Haun


Levensdroesem

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: The mother's recompense
Eerste uitgave: 1925
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Hollandia
Maneglimpen

Beschrijving niet beschikbaar.

The Glimpses of the Moon - 1923
Regisseur: Allan Dwan
Cast: Bebe Daniels, David Powell, Nita Naldi, e.a.
Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: The glimpses of the moon
Eerste uitgave: 1922
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Romeinse koorts

Bijna alle personages in Romeinse koorts zijn vrouwen die laveren langs de scherpe kliffen van de publieke opinie van het grootstedelijke Amerika. Het zijn rijke Amerikaansen die in New York wonen, in Europa verblijven of rondreizen door de Maghreb, zoals Wharton zelf ook deed in die dagen. Altijd zijn het intelligente vrouwen die leven in een kooi van schone schijn en die Wharton op zo'n overtuigende en welluidende wijze aan hun ketenen laat rammelen dat hun benauwenis nog altijd voelbaar is.

Met meesterlijke humor, een haarscherp psychologisch inzicht en een groot gevoel voor couleur locale weet Wharton het leven van de beau monde te schetsen op een manier die van alle tijden is: met de schoonheid én de narigheid die daarbij horen.

Deze keuze van twaalf lange verhalen uit Whartons oeuvre doet recht aan de rijkdom van haar thema's. Men kan zich met recht afvragen waarom het zolang moest duren voordat ze in vertaling verschenen.

Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: Roman fever
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789028242173
Ebook: 9789028280700
Uitgever: Van Oorschot

Dubbel uitgegeven titelsDe leeftijd van onschuld

Zie voor de beschrijving van dit boek: De jaren van onschuld.

Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: zie De jaren van onschuld
Eerste uitgave: 1920
Ebook: 1230004583479
Uitgever: Madeley Publishing
Het huis van vrolijkheid

Zie voor de beschrijving van dit boek: Het huis van vreugde.

Schrijver: Edith Wharton
Oorspronkelijke titel: zie Het huis van vreugde
Eerste uitgave: 1905
Ebook: 1230004583509
Uitgever: Madeley Publishing