Boekenplank:
Kies
 • Home
 • W
 • Jeanette Winterson

Boeken van Jeanette Winterson

Jeanette Winterson studeerde Engels aan het St Catherine's College in Oxford. Winterson werd grootgebracht door adoptieouders die lid waren van de Pinkstergemeente. Ze werd opgevoed om zendelinge te worden en vanaf haar zesde bekeerde ze al mensen en schreef ze diensten. Op haar zestiende verliet ze het huis nadat ze had verteld dat ze lesbisch was. Met haar eerste boek, Sinaasappels zijn niet de enige vruchten dat deels is gebaseerd op haar eigen leven, won ze een Whitbread Prize.

Meer over Jeanette Winterson

Genre: Roman

Geboren: 1959

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Jeanette Winterson


Overzicht

 • De passie - The passion
 • De schemerpoort - The daylight gate
 • De stenen goden - The stone gods
 • Frankusstein - Frankissstein
 • Gut symmetrie - Gut symmetries
 • Het gat in de tijd - The gap of time
 • Het powerboek - The powerbook
 • Kersen kruisen - Sexing the cherry
 • Kunst & leugens - Art & lies
 • Op het lichaam geschreven - Written on the body
 • Sinaasappels zijn niet de enige vruchten - Oranges are not the only fruit
 • Vuurtorenwachten - Lighthousekeeping
 • Zwaarte - Weight

Verhalenbundels

 • De nachtzijde van de rivier - The night side of the river
 • De wereld en andere plaatsen - The world and other places
 • Kerstdagen - Christmas days

Young Adult

 • De tijdhoeder - Tanglewreck

Non-Fictie

 • Twaalf bytes - 12 bytes
 • Kunstobjecten - Art objects
 • Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn ? - Why be happy when you could be normal?

Dubbel uitgegeven titels

 • Kersen sexen - zie Kersen kruisen
 • Sinaasappels en demonen - zie Sinaasappels zijn niet de enige vruchten
Young Adult

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe passie

Henri, soldaat-kok van Napoleon, heeft een passie voor zijn keizer en de keizer heeft een passie voor kip. Van Boulogne tot Moskou slacht de kok, zonder ooit een mens te doden. Als soldaat is hij er getuige van hoe de gesel over Europa gaat.

Villanelle, een opvallende schoonheid die net als haar gondeliersvader geboren werd met vliezen tussen haar tenen, leert in een Venetiaans casino dat mensen meestal op het spel zetten wat hun het dierbaarst is. Ze zet haar hart in en verliest.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: The passion
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789025457518
Ebook: 9789025441708
Uitgever: Atlas Contact
De schemerpoort

Goede Vrijdag, 1612. Een groep van vrouwen heeft zich verzameld voor een mysterieuze bijeenkomst wanneer ze worden gestoord door de magistraat Roger Nowell. Hij vraagt zich af of er sprake is van een samenscholing van heksen. Tot de groep behoort de rijke Alice Nutter, die twee van hekserij beschuldigde vrouwen verdedigt.

Ondertussen gonst het van de geruchten over de terugkeer van een priester die naar Frankrijk was gevlucht voor de protestantse koning James I. Een bekende uit het verleden van Alice Nutter. Zal ze hem onderdak geven? En hoe snel zullen ze hem pakken? En haar?

De schemerpoort is een ijzingwekkende roman over de strijd tussen goed en kwaad. Winterson voegt hiermee een nieuwe dimensie toe aan haar indrukwekkende oeuvre.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: The daylight gate
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789025440442
Ebook: 9789025440695
Uitgever: Atlas Contact
De stenen goden

Wat zouden we doen als we een nieuwe wereld vonden?

Over niks anders wordt er nog gepraat dan over de nieuwe Blauwe Planeet - ongerept en bewoonbaar, zoals de onze 65 miljoen jaar geleden was, lang voordat we haar aan de rand van de vernietiging brachten. En op weg er naartoe worden Billie en Spike verliefd op elkaar. Wat gebeurt er als hun verhaal verstrengeld raakt met het verhaal van de wereld, terwijl ze naar de Blauwe Planeet vliegen, de toekomst tegemoet? Zullen zij - en wij - ooit een veilige landingsplaats vinden?

Een interplanetair liefdesverhaal - over Billie en Spike, over het verleden en de toekomst; een reisverhaal; een lofzang op de schoonheid van de wereld. De stenen goden is Jeanette Winterson op haar briljantst. Speels, gepassioneerd, controversieel, en vaak heel grappig. De stenen goden is een roman die voor altijd de verhalen zal veranderen die we vertellen over de aarde, over liefde en over verhalen zelf.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: The stone gods
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789025425968
Uitgever: Atlas Contact
Frankusstein

Een liefdesverhaal...

Heden en verleden, kunst en technologie, man en vrouw, lichaam en geest vloeien naadloos in elkaar over in dit grappige, vrijpostige liefdesverhaal over het leven zelf.

Frankusstein is Jeanette Winterson op de toppen van haar kunnen.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Frankissstein
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789025455514
Ebook: 9789025455552
Uitgever: Atlas Contact
Gut symmetrie

'Dit is een waar verhaal. Als het vreemd lijkt, stel uzelf dan de vraag: wat is er niet vreemd? Als het onwaarschijnlijk lijkt, stel uzelf dan de vraag: wat is waarschijnlijk?'

Gut symmetrie is humoristisch, teder en vol verrassingen. Het beschrijft de liefde in al haar kwetsbaarheid, verwarring en excessen. Gesitueerd aan boord van de QE2 en in New York en Liverpool beschrijft Gut symmetrie parallelle levens en liefdes.

In deze roman over een driehoeksverhouding onderzoekt Jeanette Winterson naast het waarschijnlijke ook het mogelijke. Ze verwerkt haar thema's opnieuw tot een intrigerend, van erotiek zinderend verhaal. Hemel en aarde, seks en geest, werkelijkheid en fantasie, wetenschap en religie, mannen en vrouwen, de oude Grieken en de magiërs van de modernste natuurkunde: het palet van Winterson is kleurrijker dan ooit.

In de wereld van Gut symmetrie is niets wat het lijkt. Wat je denkt dat je ziet zie je niet en alle zekerheden veranderen in twijfel.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Gut symmetries
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789025423612
Uitgever: Atlas Contact


Het gat in de tijd

‘Vannacht zag ik toch zoiets vreemds.’

New Bohemia. Amerika. Een storm. Een man vindt een baby, achtergelaten in de nacht. Hij pakt haar op - ze is licht als een ster - en besluit haar mee te nemen.

Londen. Engeland. Na de bankencrisis. Leo Kaiser weet hoe je geld moet verdienen maar hij weet niet hoe hij om moet gaan met de jaloezie die hij voelt jegens zijn beste vriend en zijn vrouw. Hebben ze een verhouding? Is hun pasgeboren baby wel van hem?

New Bohemia. Zeventien jaar later. Een jongen en een meisje worden verliefd op elkaar, maar er is veel dat zij niet weten over wie ze zijn en waar ze vandaan komen.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: The gap of time
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789038800967
Ebook: 9789038800974
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Het powerboek

Ali schrijft verhalen op bestelling. Ze belooft 'vrijheid voor een nacht' met de waarschuwing: het verhaal zou je kunnen veranderen. Wanneer je een epische liefdesgeschiedenis bestelt dan krijg je er een. Maar Ali zal er wel een rol in spelen, en de scheidslijn tussen echt en verzonnen zal vervagen.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: The powerbook
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789046703656
Uitgever: Olympus
Kersen kruisen

'Ik had een naam maar die ben ik vergeten. Ze noemen me Hondevrouw en dat is genoeg. Ik noem hem Jordan en dat is genoeg. Hij heeft geen andere voor- of achternaam. Ik heb hem uit de stinkende Thames gevist, maar je kun een kind nu eenmaal niet Thames noemen'.

Hondevrouw en Jordan vertellen beiden hun verhaal. Het verhaal van Hondevrouw, een monsterlijke lelijke, maar levenslustige hartelijke vrouw, begint rond 1640. Het is feitelijk, nuchter en bijna chronologisch: de burgeroorlog, de pestepidemie en de Grote Brand vn Londen. Jordan is hovenier en gefascineerd door de nieuwe uitvinding van het enten. Hij leeft in sprookjes, terwijl hij voortdurend op zoek is naar de verdwenen danseres.

De manier waarop Jeanette Winterson de realiteit weet te doorweven met de meest fantastische en gruwelijke sprookjes, is volstrekt uniek. Door de droge, soms bijna zakelijke manier van vertellen gaat er bovendien een oerkomische werking van uit.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Sexing the cherry
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789035108608
Uitgever: Bakker
Kunst & leugens

Compositie voor drie stemmen en een lichtekooi...

In deze driestemmige compositie filosoferen afwisselend een oudere ex-priester, nu arts, een jonge schilderes en de dichteres Sappho over het/hun leven, hypocrisie, liefde en werk.

Ex-priester/arts Handel heeft veel moeite met de hypocrisie van de RK-kerk en de manier waarop zijn collega's omgaan met hun patiënten, vooral als het vrouwen zijn. De jonge schilderes Picasso wordt door haar familie letterlijk gek verklaard als ze om hulp roept na langdurig seksueel misbruikt te zijn door haar broer en weigert te zwijgen. Sappho filosofeert over liefde, seks en hartstocht, die hen allen bijeen brengt. Hun verhalen worden onderbroken door commentaren van een prostituee.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Art & lies
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789025406233
Uitgever: Atlas Contact
Op het lichaam geschreven

Het is op het eerste gezicht een simpel verhaal: liefde gevonden, liefde verloren, liefde weer gevonden - misschien. De naamloze verteller wordt verliefd op een getrouwde vrouw genaamd Louise. Louise verlaat haar man voor een allesverslindende affaire met de verteller.

Tot zover de bekende liefdesdriehoek - ware het niet dat Winterson haar verteller naam noch geslacht geeft. Zodoende speelt Op het lichaam geschreven op grandioze wijze met onze verwachtingen van vrouwen, mannen en romantische liefde.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Written on the body
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789046706329
Uitgever: Olympus


Sinaasappels zijn niet de enige vruchten

In Sinaasappels zijn niet de enige vruchten vertelt Jeanette Winterson het semiautobiografische verhaal van een jeugd onder invloed van godsdienstig fanatisme. Als baby wordt Jeanette geadopteerd door een echtpaar uit het industriële noorden van Engeland. Haar adoptiemoeder is een oerconservatieve kerkganger; Jeanette wordt streng opgevoed en voorbereid op een leven als zendeling.

Op zestienjarige leeftijd besluit ze om haar hart te volgen, laat de kerk en haar familie achter zich en geeft zich over aan de liefde. En passant ontdekt ze de literatuur.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Oranges are not the only fruit
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789025459352
Ebook: 9789025459451
Uitgever: Atlas Contact
Vuurtorenwachten

Moederloos en alleen wordt Silver geadopteerd door de blinde vuurtorenwachter Pew. Pew vertelt Silver klassieke verhalen over verlangen en ontheemding, over dat wat ons bindt en over de misstappen die in ieder leven worden begaan. Eén leven, dat van Babel Dark, een negentiende-eeuwse predikant, ontvouwt zich als een verhaal dat Silver moet volgen.

Gevangen in haar eigen donkerte, begint ze aan een Ulyssesiaanse zoektocht door de verhalen die we onszelf vertellen, verhalen over liefde en verlies, over passie en verlangen, verhalen over oneindige reizen die ons naar andere plaatsen en tijden brengen, en over het troosteloze van overspel.

Vuurtorenwachten is een roman over de wisselvalligheid van het lot, over pratende vogels en gestolen boeken, over Darwin en Stevenson, over de Jekyll en Hyde die we allen in ons dragen; Vuurtorenwachten is een roman die ons de weg wijst naar de kamers diep in onszelf die we in het geheim bewonen en gaat over de vuurtorens die ons uiteindelijk de weg wijzen.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Lighthousekeeping
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789025426415
Uitgever: Atlas Contact
Zwaarte

Nadat hij in opstand is gekomen tegen de goden, wordt Atlas door Zeus veroordeeld om voor eeuwig het gewicht van de wereld op zijn schouders te dragen. Vrijheid lijkt onbereikbaar geworden. Maar dan ontvangt hij een onverwacht bezoek van Herakles, de enige man die sterk genoeg is om zijn last over te nemen...

In haar duizelingwekkende versie van de mythe van Atlas en Herakles stelt Jeanette Winterson moeilijke en eeuwige vragen over de aard van dwang en keuzevrijheid. Zwaarte is visionair en inventief, een onvergetelijk verhaal over eenzaamheid en isolement, over afwijzing en liefhebben, over vrijheid en verantwoordelijkheid.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Weight
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789083335780
Ebook: 9789083335797
Uitgever: Orlando

VerhalenbundelsDe nachtzijde van de rivier

Ons leven is digitaal, openbaar en staat altijd aan. We volgen onze vrienden en familie overal naartoe. We hebben duizenden jaren aan kennis binnen handbereik. We weten alles over onze wereld. Maar niets over die van hen.

Wij zijn veranderd, maar onze spoken niet. Ze hebben zich simpelweg aangepast en ontwikkeld, hebben nieuwe kanalen gevonden om ons te bereiken. Ze leven in onze apps en dolen door de metaverse, net zoals ze in onze huizen en herinneringen rondspoken, steeds op zoek naar nieuwe manieren om contact te leggen. Om met ons te leven. Om ons eraan te herinneren. Om ons te verleiden. Om wraak te nemen.

Het is niet aan ons om deze verhalen te vertellen. Het zijn de verhalen van de doden - van hen die we verloren, liefhadden, zijn vergeten... en vrezen. Sommige verhalen zijn fictie, maar sommige misschien wel niet.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: The night side of the river
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789493304895
Ebook: 9789493304901
Uitgever: Pluim
De wereld en andere plaatsen

De wereld en andere plaatsen bevat 16 korte verhalen.

O’Brien is eenzaam met Kerstmis. Ze heeft geen vrienden en zal de feestdagen alleen op haar kamertje doorbrengen. Maar dan, op een avond, wordt zij gewekt door een goede fee op de rand van haar bed en mag ze een wens doen. Liefde, avontuur, zij kan wensen wat ze wil, alleen voor geld kan de goede fee niet zorgen. O’Brien doet een wens en verandert zo ongewild de loop van haar leven...

Slapen is verboden, want het is vies, onhygiënisch en tijdverspilling. In alle openbare ruimten hangen bordjes: Slapen verboden. Op een dutje op een bank in het park staat 150,00 boete. Het is nog wel mogelijk in je eigen huis te slapen, maar alle bedden moeten een persoonlijk alarm in het matras hebben. Blijkt bij controle dat het alarm stuk is, dan kost ook dat je 150,00. Drie boetes en je wordt veroordeeld tot een jaar niet slapen. En dan is op een dag je slaapkamer verdwenen...

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: The world and other places
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789025423063
Uitgever: Atlas Contact
Kerstdagen

Magische verhalen voor winterse dagen...

Magie is een hoofdingrediënt in het speelse, vindingrijke oeuvre van Jeanette Winterson, en nu laat ze haar fantasie de vrije loop in twaalf betoverende (kerst)verhalen voor de donkere, koude avonden - aangevuld met twaalf feestelijke recepten voor een vleugje Engelse kerstsfeer.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Christmas days
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025451820
Ebook: 9789025449353
Uitgever: Atlas Contact

Young AdultDe tijdhoeder

Er is iets vreemds aan de hand met de tijd. Soms duurt een seconde uren en dan vliegen de uren weer voorbij als minuten. Een enkele keer staat de tijd zelfs helemaal stil. Ver van de stad, in het vreemde oude huis Strengelweer, woont Zilver met haar humeurige tante.

Ze krijgen regelmatig bezoek van de ongure Abel Pekwater, die op zoek is naar de Tijdhoeder - een bijzonder horloge dat de tijd weer in bedwang zou kunnen krijgen. Hij is ervan overtuigd dat Zilver weet waar de Tijdhoeder zich bevindt, en lokt haar met de hulp van haar tante naar Londen.

Zilver vertrouwt Abel Pekwater niet, en weet ternauwernood aan hem te ontsnappen. Ze wordt daarbij geholpen door Gabriël. Samen ontdekken ze dat wie de tijd kan beheersen, ook heerst over het heelal. Om te voorkomen dat de Tijdhoeder in verkeerde handen valt, beginnen ze aan een gevaarlijke reis door tijd en ruimte.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Tanglewreck
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789049921194
Uitgever: Pimento

Non-FictieTwaalf bytes

Heden en toekomst van kunstmatige intelligentie...

Twaalf bytes bevat twaalf onthullende, geestverruimende, grappige en provocerende essays over de implicaties van kunstmatige intelligentie voor de manier waarop we leven en liefhebben. Hoe zien liefde, zorgzaamheid, seks en verbinding eruit als mensen een band aangaan met kunstmatig intelligente helpers, leraren, sekswerkers en partners? En wat betekent dit allemaal voor onze diepgewortelde aannames over gender?

Jeanette Winterson haalt religie, mythe, literatuur, ras, genderpolitiek en natuurlijk informatica aan om ons de radicale veranderingen te helpen begrijpen die dichterbij zijn dan we denken.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: 12 bytes
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789025472108
Ebook: 9789025472115
Uitgever: Atlas Contact
Kunstobjecten

Essays over extase en onbeschaamdheid...

Onze houding ten aanzien van kunst is paradoxaal: wij willen het en wij willen het niet; wij willen geraakt worden, maar niet te diep. En wanneer wij een kunstwerk niet begrijpen reageren wij botweg met: 'Het zegt me niets.'

In dit boek voert Jeanette Winterson een hartstochtelijk pleidooi voor de kunst en met name het boek. In een intiem gesprek voert zij de lezer langs de werken van de belangrijkste moderne schrijvers - Virginia Woolf, Gertrude Stein, T.S. Eliot, James Joyce - en ontsluit het geheim van hun, maar ook haar eigen schrijverschap.

Lezen is opwindend, lezen is sexy, lezen prikkels, treitert, tergt; een goed boek jaagt de lezer voort tot de laatste bladzijde, waar hij uitgeput maar bevredigd neervalt. Lezen is een liefde voor het leven!

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Art objects
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025408060
Uitgever: Atlas Contact
Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn ?

Openhartig, pijnlijk eerlijk en rauw: Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn? geeft een heel nieuw inzicht in de ontwikkeling van het schrijverschap van de belangrijkste vrouwelijke romancier van Engeland.

Haar jeugd en de problematische relatie met haar adoptiemoeder zijn in het werk van Winterson altijd belangrijke thema's geweest. In dit boek geeft ze zich voor het eerst helemaal bloot en beschrijft ze haar vroegste jeugd, de breuk met haar adoptieouders en de zoektocht naar haar echte moeder.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: Why be happy when you could be normal?
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025449469
Ebook: 9789025438883
Uitgever: Atlas Contact

Dubbel uitgegeven titelsKersen sexen

Zie voor de beschrijving van dit boek: Kersen kruisen.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: zie Kersen kruisen
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789025455651
Uitgever: Pandora
Sinaasappels en demonen

Zie voor de beschrijving van dit boek: Sarah.

Schrijver: Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel: zie Sinaasappels zijn niet de enige vruchten
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789035108103
Uitgever: Bakker