Boekenplank:
Kies

Boeken van Javier Yanes

Meer over Javier Yanes

Genre: Roman

Geboren: 1968

Geboorteland: Spanje

Website: Javier Yanes


Overzicht

De zwarte legende van de familie Mencía
Zoals de meeste kinderen wist ik praktisch niets van mijn grootouders. Eigenlijk wist ik jarenlang niet eens van het bestaan van die oude man met die rode baard die me in de zomer van '78 verhalen vertelde over Afrika.
Mijn grootouders van moeders kant woonden op Ibiza en we kwamen alleen met speciale gebeurtenissen bij elkaar en daarom was het mijn grootmoeder Uke die altijd de rol van beide grootouders op zich nam. Haar huis in Torrelodones, het voorname Lux Domini, was het decor van mijn kindertijd, maar Uke was voor mij dat grote huis, niet een menselijke wezen maar een onwankelbaar bolwerk, rotsvast stond zij voor de familie. Wat ik nu weet van haar en van haar leven met mijn grootvader voordat mijn vader werd geboren, heb ik later via mijn moeder weten te achterhalen, toen ik de leeftijd had om het te begrijpen en de wens had om het te weten.
Mijn vader hield vast aan een onverbrekelijk stilzwijgen met betrekking tot familiezaken. Hij sprak met mij nooit over de oude man. Wat ik later te weten ben gekomen, bleef tientallen jaren verborgen als een duister en onaangenaam familiegeheim, de zwarte legende van de familie Mencía.

Als de Madrileense journalist Curro Mencía ontdekt dat het oude familiehuis van zijn jeugd te koop staat, breekt er iets in hem. Lux Domini is het geboortehuis van zijn grootmoeder Uke, die er een stormachtige liefdesaffaire beleefde met de Schotse avonturier Hamish, van wie zijn zwanger raakte en die vervolgens spoorloos uit haar leven verdween.

Ondanks zijn vaders afkeer tegen zijn verwekker, de excentrieke Schot die hem vóór zijn geboorte al in de steek liet, kruipt Curro's journalistenbloed waar het niet gaan kan en besluit hij op zoek te gaan naar het ware verhaal achter de vader van zijn vader.
Schrijver: Javier Yanes
Oorspronkelijke titel: El señor de las Llanuras
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789061124993
Uitgever: Karakter