Boekenplank:
Kies

Boeken van Samar Yazbek

Meer over Samar Yazbek

Genre: Roman

Geboren: 1970

Geboorteland: Syrië


Overzicht

  • De blauwe pen - Al macha'a
  • Waar de wind huist - Maqām al rîh

Non-Fictie

  • Vrouw onder vuur - Dār al-ādāb

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe blauwe pen

Rima, de vertelster uit De blauwe pen, zwijgt. Ze hoort haar eigen stem alleen bij speciale gelegenheden: wanneer ze reciteert uit de Koran, hardop voorleest uit De kleine prins of wanneer ze huilt of schreeuwt omdat ze bang is of pijn heeft.

Mensen zeggen dat ze gek is. Maar ze is niet gek. Juist om haar heen is de waanzin losgebarsten.

Als ze op een dag met de bus door Damascus rijdt, opent een soldaat het vuur en wordt haar moeder gedood. Zwaargewond wordt Rima naar Ghouta gebracht, een door Assads soldaten belegerde enclave in de buurt van Damascus. Daar, in die hel op aarde, vindt ze papier en een blauwe pen en schrijft Rima haar verhaal.

Door de levendige en poëtische manier waarop dit bijzondere meisje de gruwelen van de oorlog beleeft, toont Samar Yazbek haar lezers het leed van de Syrische bevolking.

Schrijver: Samar Yazbek
Oorspronkelijke titel: Al macha'a
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789493081185
Ebook: 9789493081192
Uitgever: Orlando
Waar de wind huist

Ali, een negentienjarige soldaat in het Syrische leger, ligt op de grond onder een grote boom. Hij droomt over een begrafenis, die van zichzelf? Is de vrouw die haar armen om de kist slaat zijn moeder?

Wanneer hij weer bij bewustzijn komt, herinnert Ali zich de begrafenis van zijn broer, ongeveer een jaar geleden. Op hetzelfde moment realiseert hij zich dat hij gewond moet zijn geraakt door een bom die het leger eerder die dag per ongeluk liet vallen.

In Waar de wind huist schrijft Samar Yazbek over de uren waarin Ali zijn leven overdenkt tot op het moment dat hij met het leger in aanraking kwam en werd opgeroepen, of beter gezegd werd ingelijfd.

Net als haar vorige roman De blauwe pen gaat ook Waar de wind huist over de pracht en over de wreedheid van het leven, over vernietiging en over goedheid, en over de veerkracht van de mens. De oorlog in Syrië is altijd aanwezig op de achtergrond, maar het hart van dit verhaal ligt bij de rijkdom en de schoonheid van de Alawitische cultuur.

Schrijver: Samar Yazbek
Oorspronkelijke titel: Maqām al rîh
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789083209821
Ebook: 9789083209838
Uitgever: Orlando

Non-FictieVrouw onder vuur

Samar Yazbek doet in dit dagboek verslag van de eerste vijf maanden van de revolutie in Syrië, die begon in maart 2011. Vanaf het allereerste begin nam zij deel aan de opstand en was zij getuige van het brute geweld tegen burgers die de straat op gingen om een einde te maken aan veertig jaar dictatuur.

Op de straten van Damascus zet de bekende Syrische schrijfster en journaliste niet alleen haar ogen en oren wijdopen, maar ontfermt ze zich ook over anderen, met gevaar voor eigen leven. Ze ontmoet gevangenen, tekent hun verhalen op en geeft de revolutie een gezicht. Tot ze, niet langer bestand tegen de druk waaraan ook zij wordt blootgesteld, samen met haar dochter het land moet verlaten.

Haar persoonlijke verhaal werpt een uniek licht op de menselijke en onmenselijke kant van de gebeurtenissen in Syrië, waar de internationale media nog altijd nauwelijks toegang hebben. Yazbeks roep om vrijheid is indrukwekkend en inspirerend.

Schrijver: Samar Yazbek
Oorspronkelijke titel: Dār al-ādāb
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789038896779
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar