Boekenplank:
Kies

Boeken van Alissa York

Meer over Alissa York

Genre: Roman

Geboren: 1970

Geboorteland: Canada

Website: Alissa York


Overzicht

  • Fauna - Fauna
  • Mercy - Mercy
  • Vreemde ogen - Effigy

gedetailleerd overzicht

OverzichtFauna
Edal Jones komt op haar fietstochten een dakloze tiener tegen, die dode vogels van de stoep opraapt en vergezeld wordt door een enorme zwarte hond. Op een dag volgt Edal haar naar een ratjetoe van een huis aan de rand van Don Valley. Eigenaar Guy Howell biedt opvang voor zieke en gewonde dieren (en mensen): een halfdode havik, een weesnest wasbeertjes, een soldaat met hartfalen tijdens zijn eerste tour of duty, Stephen, het weggelopen tienermeisje en haar hond. Maar ook dierenarts Kate vindt haar weg naar Guys wereld van toegewijde dierenliefhebbers.

Aarzelend en voorzichtig sluit Edal zich aan bij het groepje, al houdt ze haar werkelijke functie als ambtenaar van natuurbeheer verborgen. Ze beseft donders goed dat de geïmproviseerde opvang niet voldoet aan de honderden wettelijke bepalingen, maar het is een heilzame plek voor alle bewoners, dier en mens. De spanning loopt op als 'Coyote Cop' stelselmatig coyotes mutileert en afmaakt.

Fauna gaat evenzeer over dieren als over mensen, over de krachtmeting die ontstaat waar dier en mens elkaars gebied binnendringen. De Don Valley in Toronto lijkt zelf een jungle, en zijn fauna lijkt langzaam maar zeker de stad in te nemen.
Schrijver: Alissa York
Oorspronkelijke titel: Fauna
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789056723910
Ebook: 9789044962208
Uitgever: Signatuur
Mercy
In 1948 arriveert de jonge, kersverse priester August Day in Mercy, een afgelegen gehucht in de Canadese veenmoerassen. Zijn eerste plichtpleging is het huwelijk tussen de slager en zijn tienerbruid Mathilde.

Tijdens het eerste oogcontact ontvlamt er een onmogelijke maar ontembare passie tussen Mathilde en August. Als Mathilde zwanger raakt houdt ze haar man voor dat het zijn kind is, maar na de geboorte vlucht ze het veenmoeras in en verdrinkt.

Vijftig jaar later arriveert er opnieuw een priester, die door Mathildes dochter Mary verdwaald en aan zijn ogen gewond in het moeras wordt gevonden. Mary leeft als kluizenaar en neemt hem mee naar haar hut om hem te verzorgen.

Blind en overgeleverd aan de helende handen van deze uitzonderlijke vrouw, luistert de priester naar Mary's levensverhaal, dat steeds meer ook over zijn leven lijkt te gaan en waarin de pijn van vele generaties samenkomt.
Schrijver: Alissa York
Oorspronkelijke titel: Mercy
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789029073578
Uitgever: Meulenhoff
Vreemde ogen
Op 11 september 1857 is het zesjarige meisje Dorrie getuige van de wrede moord op haar ouders in een rustige en vruchtbare vallei in Zuidwest-Utah. Dorrie wordt geadopteerd en verdringt de gebeurtenis volledig, al blijven de gruwelijke beelden in haar dromen rondspoken.

Op haar veertiende wordt ze uitgehuwelijkt aan Erastus Hammer, een veel oudere mormoon, die met zijn drie andere vrouwen en hun kinderen op een paardenranch woont. Dorrie zondert zich af in een hut naast het huis, waar ze zich dag en nacht wijdt aan haar passie: het opzetten van dieren.

Haar leven verandert wanneer Bendy, slangenmens en paardenliefhebber, komt helpen op de ranch. Dorrie wordt hartstochtelijk verliefd op hem. De situatie escaleert en de herinneringen aan de moord op haar ouders komen boven. Wanneer ze ontdekt wie er verantwoordelijk voor was, komt er een woede bij haar los die zijn weerga niet kent.
Schrijver: Alissa York
Oorspronkelijke titel: Effigy
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789029078252
Uitgever: Meulenhoff